hirdetés
hirdetés

Indul a Komplex Tisza-tó Projekt

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter április 9-én a Heves megyei Kiskörén helyezte el a 6,6 milliárd forintból megvalósuló Komplex Tisza-tó Projekt alapkövét. 

hirdetés

A miniszter ünnepi beszédében a beruházás fontosságát méltatva kiemelte, hogy az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósuló öt megyét érintő program fő célja a Tisza-tó és a hozzá kötődő csatornák vízutánpótlásának biztosítása. Árvíz idején a víz levezetését, aszályos időszakban pedig az öntözővíz pótlását garantálja a létesítmény.

- A Komplex Tisza-tó Projekt stabilizálja a Tisza-Kőrös-völgy vízgazdálkodását, javítja a térség mezőgazdasági termelésének biztonságát és megóvja az ökológiai sokszínűséget – tette hozzá.
Hazánk legszárazabb területe a Kőrös-völgy, a 127 négyzetkilométernyi vízfelületű Tisza-tó fennállásának legnagyobb értékű fejlesztése nyomán a 35 ezer hektárnyi terület megfelelő mennyiségű és minőségű öntözővízhez jut. Kikotorják az eliszaposodott csatornákat, és korszerűsítik az elavult műtárgyakat.

Fazekas Sándor megemlítette, hogy a turizmus szempontjából is nagy jelentősége lesz az új beruházásnak, mivel itt, a Tisza-tónál található az ország első számú ökoturisztikai területe, egyre növekedik a horgász, vadász és kerékpáros turisták száma. A most induló beruházás hozzájárul majd az ökológiai egyensúly megtartásához, és a víztározó állatvilágának megőrzéséhez.

Épül a vízlépcső közelében egy hallépcső is Kiskörén, amely a vízi világ ökológiai kapcsolatát generálja. A ökológiai folyosót természet-közeli műszaki megoldásokkal, három szakaszban alakítják ki, központi elemként 180 méter hosszúságú és 2 méter fenékszélességű tápcsatorna épül a téli kikötő és az üzemi út között, alatta pedig az árvizek kizárását is lehetővé tevő műtárgy létesül.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai