Jákob lencselevese, bölcsek búzája, táncház Debrecenben

Az Ízek, imák közösségi nap című háztáji termelői vásáron ételkóstolók, kézműves foglalkozás, élő népzene, néptánctanítás várta az érdeklődőket a debreceni Széchenyi kerti Református Templom és templomkertben szombaton. A 2013 óta havonta, később kéthetente megtartott vásáron a gyülekezet közeli őstermelők és kistermelők kínálják portékáikat: kolbászt, hurkát, szalonnát, lekvárt, mézet, olajat, sajtot, körtét, almát, s első alkalommal programok is színesítették a sokadalmat.

– Több mint négyszázan voltak a vásárban – összegezte dr. Kocsis Attila, a Magyar Református Szeretetszolgálat Egyháztáji Program programigazgatója. – A látogatókat gasztronómiai élménnyel is vártuk, a bibliai ételek bemutatásával közel hoztuk a mindennapokhoz a Biblia világát. Hazai ételeket is készítettünk, bográcsos borjúpörköltet főztünk és a hungarikummá nyilvánított debreceni párost. Ismertető is volt, az érdeklődők útmutatót kaptak a debreceni mézeskalács elkészítéséhez és díszítéséhez, a gyerekek ki is próbálták a sütemények dekorálását.

Hálaadás a betakarított termésért

Rendezvényünk címe: Ízek, imák - közösségi nap. Az ízek az ételekre utalnak, az imák a hálaadásra. Arra a hálaadásra, melyet étkezés előtt mondunk, és arra, amit a betakarítás végén mondunk. Hálát adunk azért, amit a természet adott ajándékképpen, amit megkaptunk a Teremtőtől. Száz-száz adagot osztottunk ki a pörköltből és százat a debreceni párosból. A pörkölt a térség jellegzetes étele, a debreceni párosnak pedig további híveket és hírnevet szeretnénk szerezni.

Tejjel-mézzel folyó Kánaán

Jákob lencselevese volt az egyik bibliai étel, amit Nagy Margit rendezvényszervező készített a programra. Mint mondta, a bibliai történet szerint Ézsua egy tál lencselevesért eladta elsőszülöttségi jogát ikertestvérének, Jákobnak. Innen ered a hitét, morális szemléletét feladó személyeket jellemző szólás: "Eladta egy tál lencséért". A fazék lencselevest tápláló, sűrű ételnek főzte meg Nagy Margit, zellerrel, sárgarépával, fehérgyökérrel, babérlevéllel, sóval, borssal. Ugyancsak ő készítette a Bölcsek búzáját, a szintén laktató, vitamindús, mézes, áztatott búzapelyhet gránátalmával. A mézes, pisztáciás joghurttal a tejjel-mézzel folyó Kánaánt jelképezte, és jellegzetes keleti édességgel, diós, datolyás, mézes desszerttel zárta az ételek sorát. Italul alma- és gránátalmalé szolgált. A rendezvényszervező jó missziónak nevezte a lehetőséget, amivel a templomot övező lakótelepen élő emberek megismerhetik a háztáji termékeket és bekapcsolódhatnak a közösségbe. A bibliai ételek kóstolóját gyermekprogramok, pl. kézműves foglalkozások előzték meg, s a gyerekek is besegítettek a desszert elkészítésébe.

Hajdúsági táncok

Befejezésképpen a debreceni Szerdás Népzenei Együttes játszott népzenét a Kárpát-medencében élő népek hagyományaiból, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes táncospárja járta rá, táncolni tanította a közönséget, és zenés játékkal szórakoztatta a gyerekeket. A jó minőségű háztáji élelmiszereket kínáló, kellemes hangulatú napot a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványa és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatta.


Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.
TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket 

Bár a turizmus bizalmi mutatói még így is kedvezőbbek, mint a nemzetgazdasági átlag vagy más ágazatok indexei, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az egyéb turisztikai szektor is visszaesést mutat.
Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért

Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért  

Célja, hogy a terület ökológiai, klímavédelmi és turisztikai szempontból is megújulhasson.
Új szakember a HotelPremio Group csapatában

Új szakember a HotelPremio Group csapatában 

Senior event szakember érkezett az ügynökséghez.
Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben

Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben 

Mindezek fokozott ellenőrzésére készül a fogyasztóvédelmi hatóság a tavaszi-nyári turisztikai szezonban.
Művészeti pályázat Tokajon

Művészeti pályázat Tokajon 

A világörökségi ranggal büszkélkedő borvidék helytörténeti jeleneteit, kulturális jelképeit ábrázoló művészi mozaikok tervezésére írt ki pályázatot Tokaj Város Önkormányzata.
 Műhelytitkok és épületséták: jön a Műtárgyak Éjszakája

Műhelytitkok és épületséták: jön a Műtárgyak Éjszakája  

Hetven fővárosi helyszínen, több mint 100 programmal rendezik a IX. Műtárgyak Éjszakája Fesztivált.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.