Jákob lencselevese, bölcsek búzája, táncház Debrecenben

Az Ízek, imák közösségi nap című háztáji termelői vásáron ételkóstolók, kézműves foglalkozás, élő népzene, néptánctanítás várta az érdeklődőket a debreceni Széchenyi kerti Református Templom és templomkertben szombaton. A 2013 óta havonta, később kéthetente megtartott vásáron a gyülekezet közeli őstermelők és kistermelők kínálják portékáikat: kolbászt, hurkát, szalonnát, lekvárt, mézet, olajat, sajtot, körtét, almát, s első alkalommal programok is színesítették a sokadalmat.

– Több mint négyszázan voltak a vásárban – összegezte dr. Kocsis Attila, a Magyar Református Szeretetszolgálat Egyháztáji Program programigazgatója. – A látogatókat gasztronómiai élménnyel is vártuk, a bibliai ételek bemutatásával közel hoztuk a mindennapokhoz a Biblia világát. Hazai ételeket is készítettünk, bográcsos borjúpörköltet főztünk és a hungarikummá nyilvánított debreceni párost. Ismertető is volt, az érdeklődők útmutatót kaptak a debreceni mézeskalács elkészítéséhez és díszítéséhez, a gyerekek ki is próbálták a sütemények dekorálását.

Hálaadás a betakarított termésért

Rendezvényünk címe: Ízek, imák - közösségi nap. Az ízek az ételekre utalnak, az imák a hálaadásra. Arra a hálaadásra, melyet étkezés előtt mondunk, és arra, amit a betakarítás végén mondunk. Hálát adunk azért, amit a természet adott ajándékképpen, amit megkaptunk a Teremtőtől. Száz-száz adagot osztottunk ki a pörköltből és százat a debreceni párosból. A pörkölt a térség jellegzetes étele, a debreceni párosnak pedig további híveket és hírnevet szeretnénk szerezni.

Tejjel-mézzel folyó Kánaán

Jákob lencselevese volt az egyik bibliai étel, amit Nagy Margit rendezvényszervező készített a programra. Mint mondta, a bibliai történet szerint Ézsua egy tál lencselevesért eladta elsőszülöttségi jogát ikertestvérének, Jákobnak. Innen ered a hitét, morális szemléletét feladó személyeket jellemző szólás: "Eladta egy tál lencséért". A fazék lencselevest tápláló, sűrű ételnek főzte meg Nagy Margit, zellerrel, sárgarépával, fehérgyökérrel, babérlevéllel, sóval, borssal. Ugyancsak ő készítette a Bölcsek búzáját, a szintén laktató, vitamindús, mézes, áztatott búzapelyhet gránátalmával. A mézes, pisztáciás joghurttal a tejjel-mézzel folyó Kánaánt jelképezte, és jellegzetes keleti édességgel, diós, datolyás, mézes desszerttel zárta az ételek sorát. Italul alma- és gránátalmalé szolgált. A rendezvényszervező jó missziónak nevezte a lehetőséget, amivel a templomot övező lakótelepen élő emberek megismerhetik a háztáji termékeket és bekapcsolódhatnak a közösségbe. A bibliai ételek kóstolóját gyermekprogramok, pl. kézműves foglalkozások előzték meg, s a gyerekek is besegítettek a desszert elkészítésébe.

Hajdúsági táncok

Befejezésképpen a debreceni Szerdás Népzenei Együttes játszott népzenét a Kárpát-medencében élő népek hagyományaiból, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes táncospárja járta rá, táncolni tanította a közönséget, és zenés játékkal szórakoztatta a gyerekeket. A jó minőségű háztáji élelmiszereket kínáló, kellemes hangulatú napot a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványa és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatta.


Ha elvonulna a város zajától...

Ha elvonulna a város zajától... 

Május 17-től kinyitja kapuit a Városháza pop-up park.
Több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre a Magyar Nemzeti Múzeum

Több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre a Magyar Nemzeti Múzeum 

Az esztergomi vármúzeum és a zselízi Esterházy-kastély felújítására nyert pályázatot.
Turizmus Konjunktúra Index: a turizmus lehet idén a húzóágazat

Turizmus Konjunktúra Index: a turizmus lehet idén a húzóágazat  

Az ágazat szereplői helyzetüket pozitívnak érzékelték.
Új üzletág igazgató a HotelPremio Group-nál

Új üzletág igazgató a HotelPremio Group-nál 

Fazakas F. János a cégcsoport növekedéséért felel ez év május 1-től.
Stand up, flamenco, örökzöld slágerek: közeledik a pécsi Zsolnay Piknik

Stand up, flamenco, örökzöld slágerek: közeledik a pécsi Zsolnay Piknik 

Ingyenes kultúrális és családi programok június elsején és másodikán.
Innovációs díjat kapott a Skanzen

Innovációs díjat kapott a Skanzen 

Az előremutató projekt egyesíti a kultúrát a gondoskodással, egyedülálló módszertani és mentálhigiénés erőforrást biztosítva.
Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál?

Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál? 

Balatoni vendéglátás, vendégvárás témában Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómia Akadémia (PGA) elnöke kérdezte a tó körül élő, szolgáltatási területen dolgozó szakértőket.
Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot

Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot 

A klímaváltozás a népszerű kirándulóhelyekre is hatással van.
Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.