hirdetés
hirdetés

Erős szezonra készülnek a Balatonnál

Jó szelet, kapitány!

A tavalyihoz hasonló forgalmú vagy annál is jobb szezonra készülnek azok a balatoni szállásadók és szolgáltatók, akiket körkérdésünkkel megkerestünk.

hirdetés

A balatoni régió kempingjeinek többségét üzemeltető Balatontouristnál április közepéig mintegy 25 százalékkal több előleg folyt be, mint a tavalyi hasonló időszakban, tudtuk meg Székely Ferenc általános ügyvezető helyettestől. „Ilyenkor még jellemzően a külföldiek foglalnak, de a 2012-es Szép-kártya-befizetések május végi lejárta miatt sok hazai vendég is korán leadta már a foglalását, hogy időben fel tudják használni a pénzt” – mondta.

NEM HALNAK KI A KEMPINGEZŐK

A külföldiek közül a hollandok produkáltak már tavaly is nagyobb növekedést, az előlegek alapján az idén is erre lehet számítani. A múlt évben már majdnem annyi holland vendégéjszakát regisztráltak, mint németet. A holland forgalom növekedésében jelentős szerepe van az egyik holland partnerüknek, a Vacansoleilnek. Ugyancsak a Vacansoleil lengyelországi aktivizálódása segített abban is, hogy egyre több lengyel vendég érkezzen hozzájuk. A magyar vendégek is egyre fontosabbak, ma már ők adják a vendégek többségét, bár a vendégéjszakák száma szerint még a külföldiek vezetnek a magasabb tartózkodási idő miatt. Székely Ferenc szerint nem igazolódtak be azok a korábbi félelmek, hogy fokozatosan kihal, kiöregszik a kempingezők köre: az utóbbi években egyre több a fiatal és középkorú kempingező. Új jelenség a „rohamturizmus”, amelyet elsősorban a múlt nyáron tapasztaltak. Ha biztossá válik egy nyári hétvégén, hogy jó idő várható, akkor olyan vendégrohamot kell kezelniük egy-egy nap alatt, mint soha korábban. Volt olyan hétvége, hogy közel a teljes vendéglétszám lecserélődött.

HOSSZABB IDŐRE FOGLALNAK

Optimistán várja a szezont Czigle János, a balatonfüredi Flamingó Hotel és a felújítás alatt álló Füred Hotel tulajdonosa is. „Április közepén már 60-70 százalék közötti előfoglalásnál tartottunk, aminek kétharmada belföldről, egyharmada külföldről érkezett. A júniusi vége még ennél is biztatóbb. 15 százalékkal állunk jobban időarányosan az előfoglalásokkal, mint egy évvel ezelőtt. Idén várható, hogy hosszabbodik a vendégek tartózkodási ideje.”

A magyar vendégek a korábbi három–öt nappal szemben inkább öt–hét napra, a külföldiek jellemzően egy-két hétre foglalnak. Ebben szerepe lehet annak is, hogy kuponozás helyett próbálnak csábító árakat kiala- kítani, amivel erősen kedveznek a hosszabb ideig tartózkodóknak. Igyekeznek az időjárás alakulásától függetleníteni magukat. Ehhez a wellnesskínálaton, animáción túl bortúrákat, programokat kínálnak a vendégeknek. A siófoki Hotel Azúrban a foglalások jelenlegi állása szerint a nyár egy-két százalékkal jobb lesz, mint a tavalyi, mondta Sternócky Balázs értékesítési és marketing igazgató.

„A vendégek összetétele változik. A külföldi csatornákon keresztül kicsit kevesebb vendég érkezik, mint tavaly, de ezt ellensúlyozza a belföldi forgalom növekedése. A nyári időszakban a külföldiek tartózkodási ideje 11 nap körül van, a belföldieknél öt nap.”

NYITÁS KELET-EURÓPA FELÉ

Károly Tamás, a Club Tihany igazgatója ar- ról beszélt, hogy a németeknél az idén nem tapasztalható a tavalyi, tíz százalék fölötti növekedés, az idén visszaesett az érdeklődés a 2012-es évi szintre. A Club Tihanyban mindig is stabil volt a nyári orosz forgalom, hét-nyolc százalékát is jelentette a vendégeknek. Ez idén is így lesz. Élénkülés figyel- hető meg ellenben a volt szocialista országok irányából, elsősorban a lengyeleknél látnak erősödést. „A kelet-európai vendégkörben látunk nagy lehetőséget, ezért fókuszálunk ezekre a piacokra. Persze a németekkel is kiemelten foglalkozunk, hisz még mindig ők jelentik a meghatározó részt a forgalmunkban. A vendégeink fele hazai, a Szép-kártyának és az Erzsébet-utalványnak köszönhetően. Ahogy a kelet-európai piacokon, itt is azt gondoljuk, hogy vannak még tartalékok. De nehezíti a tiszta helyzet kialakulását a kupo- nozás. Annyira elterjedt, hogy azok a szállodák is kénytelenek foglalkozni vele, amelyek nem kényszerülnének rá.,, A pozitívumok között említi a Tihanyban lezajlott fejlesztéseket és az egyre több programlehetőséget.

ZIMMER FREI!

Az eddigi foglalások és érdeklődések alapján a tavalyi évihez hasonló forgalomra számí- tanak az északi parton több mint 150 bérelhető nyaralót és apartmant forgalmazó ábrahámhegyi Opus Utazási Irodánál is, mondta az 1992 óta működő vállalkozás egyik tulajdonosa, vezetője, Rákos Zsuzsanna. A vendégkörük összetétele az elmúlt néhány évben nem változott, a külföldi és magyar vendégek aránya 75-25 százalékos, a legfőbb küldőpiac Németország. Belföldről leginkább gyermekes családok keresik őket.

KELL AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS!

A badacsonyi térség egyik meghatározó borászatánál, a közvetlen értékesítéssel, prog- ramok szervezésével és vendégház működtetésével is foglalkozó Borbély Pincénél is jó szezonra számítanak. Április közepén vették használatba az új kóstolópincét. Borbély Ta- más borász úgy látja, van jövőjük ezeknek a szolgáltatásoknak, ezért is vállalták a főleg hitelből finanszírozott fejlesztést. „A hatvanfős, új kóstolóteret azért alakí- tottuk ki, hogy rossz időben is megfelelő körülmények között tudjunk fogadni a busszal érkező csoportokat, amelyek közül egyre több bukkan fel újra felénk. Kell a nagyobb kapacitás a hétvégi programokra érkező sokaság igényeinek kiszolgálásához is.” A fiatal gazda szerint a megfelelő hely- szín és a kiváló bor kevés a sikerhez. Ahhoz, hogy vendégük legyen, kell a megjelenés a távolabbi borfesztiválokon, és fontos a köz- vetlen értékesítés is. Arra is szükség lenne, hogy az egy településen működő szolgáltatók együttműködjenek, ajánlják egymást.

NINCS BALATON HAJÓ NÉLKÜL

A Vanyolai család 24 éve alapította ha- jóstársaságát. A töretlen fejlődés az idén megállt. A szezont egy szomorú lépéssel kezdték, a Sió-csatornán új tulajdonoshoz úsztatták le a flotta legnagyobb tagját, a Klárát, mert a megemelt kikötői díjakat nem tudják kitermelni a gyengélkedő rendezvénypiacon. Vanyolai Krisztián, a cég egyik ügyvezetője elmondta, átépítették a zászlóshajójuk, a Jókai fedélzetét, hogy optimálisabb körülmények között fogadhassák a vendégeket. Ő is nagy lehetőségeket lát a helyi kapcsolatok erősítésében, a szálláshelyekkel, utazási irodákkal, programszervezőkkel való együtt- működés javításában.

Antal Fülöp
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk