hirdetés
hirdetés

Királyok, szentek, Aranybulla

Magyarország egyik leggazdagabb városa viszonylag jól megúszta a járvány miatti csődöket, kevés üzlet zárt be, mert többféle módon támogatta őket az önkormányzat, mint ahogyan támogatja ma is  –  jelentette ki Cser-Palkovics András polgármester a szerdai székesfehérvári sajtótájékoztatón. A város gazdag kulturális programcsokorral és nívós kiállításokkal készül a nyári csúcsforgalomra.

hirdetés

A Nemzeti Emlékhelynél István király bazilikájának romjai felett képet kaphat a látogató a magyarság történelmének jelentős időszakáról. A mauzóleumban István király szentté avatásakor készült kőkoporsója és Aba Novák Vilmos falfestményei köszöntik a szemlélődőt. 38 magyar királyt koronáztak meg itt, 14 hajdani királyunk pedig örök nyughelyet talált. Itt tartották évszázadokig az országgyűléseket, itt volt a királyi trón, és itt őrizték az ország kincstárát és a koronázási ékszereket. 

depositphotos
depositphotos
 

Kedvezménykártya, óriásbábok, királyi napok

Eddig közel 35 ezren nézték meg a Királyok és Szentek kiállítást a Szent István Király Múzeum modern stílusban felújított rendházában. Több mint tíz ország majd 700 felbecsülhetetlen értékű Árpád-kori kincsét mutatja be a tárlat egy helyen. Magyarország meghatározó korai évszázadairól, az Árpád-korról ad képet a gyűjtemény, s az sem véletlen, hogy itt, a Királyok városában, az ország történelmi fővárosban kapott helyet ez az országos szinten is kiemelkedő kiállítás. A kiállítást 2022. augusztus 31-ig meghosszabbították. 

Az Aranybulla Emlékév alkalmából gazdag programsorozatot szervezett a város önkormányzata, valamint kulturális vezetői és turisztikai menedzserei. A Nyiss Fehérvárra! kedvezménykártya idén újabb lehetőségekkel bővült. Vonzó kedvezményekkel várják a szállóvendégeket nem csak Székesfehérváron, de a város környékének kiemelt helyszínen is.

A Vörösmarty Színház előtt felállított királyi óriásbábok mind a felnőtteket, mind a gyermekeket ámulásra késztetik. A színházban a Székesfehérvári Királyi Napok augusztus 12-21-ig tartó programjait ismertették a szervezők. Lesz Folkfesztivál, zenei és hagyományőrző programok, Koronázási Ünnepi Játékoka különleges sakkszínházi előadások. Augusztus 20-án felvonulnak az óriásbábok felvonulásával.  A legtöbb látogatót a város idén is a Királyi Napok idején várja.

 

Andreas Rex, a győztes

Számos helyi cukrász versengett az Emlékévhez kapcsolódó desszertversenyen a Királyi Desszert cím elnyeréséért. Sokakat megihletett a történelmi tematika: készült sütemény Magyar Misztérium, Fehérvár pecsétje, Gertrúdis, Nobilis lex, Ország-almás, 1222 Kcal… fantázianévvel, hogy csak néhányat említsünk az elkészült alkotások közül. A nyertes, azaz a Székesfehérvár Királyi Desszertje 2022. cím birtokosa az Andreas Rex nevet viselő sütemény lett. Végh József, a Krém cukrászda mestercukrásza Andreas Rex nevű alkotásában olyan alapanyagokat használt, amelyek az Aranybulla korában is jelen voltak. Linzertésztája mogyorós szedres, krémje is mogyorós, amely mellé otellós szeder-betét jár, valamint cukor korona szederrel és tetejébe egy Aranybulla marcipán pecsét. 

A Székesfehérvári Turisztikai Kft. panorámabusza immáron ötödik szezonját kezdi 2022-ben. Az előző évek nagy sikere után az idei esztendőben újra tesz kisebb-nagyobb utakat a város emblematikus retro cabirója. A fehérvári Tourinform Iroda rendszeres időpontokban indítja városnéző túráit, melyek időpontjai honlapujokon is megtekinthető. 

A Csúcsos-hegyre több ezer növényt telepített a város, és szinte minden megújult az emlékmű körül: újak a sétányok, pihenők, tűzrakóhelyek, a kilátóterasz, a pihenőterasz és az Árpád-lépcső is, amelynek játékosan cikkcakkos, különböző hosszúságú, egymástól eltolt fokai biztosítják, hogy látványa szabálytalannak, természetbe illőnek hasson. Kilátópontként is remek hely, nemcsak a városra és a Velencei-tóra, de a Vértesre is pazar kilátás nyílik. 

 

 

Elek Lenke
a szerző cikkei

(forrás: Tourinform Székesfehérvár)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk