hirdetés
hirdetés

Korok és Borok tematikus sétaút Hévízen

Az elmúlt években folyamatosan csúcsokat döntöget a hévízi turistaforgalom. A 2011-ben elkönyvelt, 20 éves rekordnak számító 1 millió 52 ezer vendégéjszaka 2012-ben 1 millió 82 ezerre nőtt. A Tófürdőben szintén rekordot állítottak: tavaly 1,4 millióan váltottak belépőjegyet. Az eredmények nem meglepők, számos beruházással, fejlesztéssel gazdagodott a város 2012‑ben.

hirdetés

Papp Gábor, Hévíz polgármestere a beruházások közül a multi-funkciós- és műfüves sportpályákat, az új skate pályát, az Ady utcai gyalogátkelőhelyet, a piactér felújítását, a Park utcai lépcsősor megújítását, valamint az észak nyugati városrészben történt csapadékvíz elvezetést emelte ki, melyekre összesen mintegy 700 millió forintot költött a hévízi önkormányzat.

Idén foghatnak hozzá ahhoz az egregyi városrészben tervezett fejlesztéshez, melyhez a Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése pályázaton a „Korok és Borok tematikus sétaút Hévíz-Egregy városrészen” projektben 448 millió forint támogatásban részesült az önkormányzat. A támogatási szerződést március 8-án írták alá.

Az érintett területen a fejlesztések már tavaly elkezdődtek, a római romkertet pályázati pénzből sikerült felújítani, átalakítani. A romkert melletti területen másfél kilométernyi tematikus sétautat alakítanak ki. A turistákat dísztér, múzeum, kiállító- és rendezvénytér várja majd és létrehoznak egy fűszerkertet is. A projekttel megújulhat több történelmi emlék is: régi terv az Árpád-kori templom és a római katona sírjának állagmegóvása. A sétaútba az egregyi borászatokat is bekapcsolják. Az útvonalon interaktív elemek segítségével okostelefonnal is tájékozódhatnak az érdeklődők Hévíz értékeiről. A projekt eredményeit várhatóan már ősszel élvezhetik a település vendégei.

Fejlődött a kerékpáros turizmus is, a várost kiépített kerékpárút köti össze a Balatoni Bringakörúttal. 2012-ben elkészült a várost elkerülő bicikliút, mely Hévízt Alsópáhokkal köti össze. Horvát-magyar IPA-pályázaton több mint 54 millió forintot nyertek közösségi kerékpáros hálózat kiépítésére a településen, négy ponton elérhető dokkolókkal, bérelhető bicikliparkkal.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk