hirdetés
hirdetés

Kortárs művészeti fesztivállal csábít júniusban Pécs

A fesztivál témáját, az illúziót erősíti, hogy a fesztiválon a képzőművészet mellett más, a vizuális és a kortárs művészeti szcénába tartozó alkotások és előadások is megjelennek.

hirdetés

10 helyszínen közel 100 művész vesz részt idén a pécsi LOKART kortárs művészeti fesztiválon. A stílusosan a budapesti Illúziók Múzeumában rendezett sajtótájékoztatón Zag Gábor Pécs megyei jogú város kulturális alpolgármestere elmondta, második kiadásával országos, sőt nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát a LOKART.

„Olyan képzőművészeti múlttal rendelkező város számára, mint Pécs, szinte magátóértetődő egy, a határain túlmutató képzőművészeti fesztivál megrendezése. Nemcsak a városban élő képzőművészek egyedülálló száma miatt, hanem mert a város történetének része a 46. éve fennálló Pécsi Galéria, amely nemcsak a pécsi, de a hazai képzőművészet meghatározó képviselője. A fesztivál célja, hogy bemutassa a pécsi és az országos kortárs művészetet, valamint Pécs partner- és testvérvárosainak képzőművészeti eseményeit." – tudtuk meg Zag Gábortól. A fesztivál díszvendégei többek között Aix-en-ProvenceLyon és Eszék lesznek, mintegy 20 francia és horvát művész részvételével.

A művészeti fesztivál helyszíne, a gyönyörű Zsolnay negyed
A művészeti fesztivál helyszíne, a gyönyörű Zsolnay negyed

Hummel Márk, a pécsi ZSÖK ügyvezetője részletesen beszélt a június 21. és 25. között zajló képzőművészeti programokról, amelyeket a Sétatér Fesztivál könnyűzenei programjai színesítenek majd a pécsi Dóm téren. Bár a fesztiválig még bő egy hónap van hátra, a város már a LOKART -érzésben élhet június elejétől. A LOKART Prológ keretében olyan programok lesznek, amelyek ráhangolják a közönséget a nyári művészeti fesztiválra.

Ilyen lesz a sajtótájékoztatónak otthont adó Illúziók Múzeumának utazó kiállítása, amellyel a Zsolnay Negyed Interaktív Varázstérében ismerkedhet meg minden korosztály, összekötve a fizika és geometria törvényszerűségein alapuló vizuális játékokat a képzőművészek által megjelenített illúziókkal. Jakab Ingrid a múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy nyitásuk óta a Pécsi Galériától érkezett először felkérés utazó kiállításra, és hogy a kiállítással nagy örömmel vesznek részt a közös „illúziók" építésében.

Ugyancsak minden korosztálynak szól a június 9-től a Pécsi Galériában a Cipőfantáziák című holland kiállítás, amely a divat és művészet határait feszegeti, ámulatba ejtő cipőkkel, cipő formájú műalkotásokkal, az álmokat megidéző szürreális cipő-objektekkel. A kiállítás a hágai Virtual Shoe Múzeum kifejezetten a LOKART-ra válogatott anyagát hozza Pécsre, mintegy 80-100 alkotás bemutatásával.

Különleges társművészeti kísérő programnak ígérkezik műemléki helyszínen a Cella Septichorában tervezett Salamon Eszter táncperformansz. Salamon Eszter többek között a New York-i MOMA, a párizsi Pompidou Központ, az Avignoni Fesztivál és a budapesti Trafó rendszeres fellépője. Pécsen a M/OTHER című perfomanszát mutatja be, amelyet Magyarországon még nem láthatott a közönség.

A művészeti fesztivál helyszíne, a gyönyörű Zsolnay negyed
A művészeti fesztivál helyszíne, a gyönyörű Zsolnay negyed

A LOKART-Sétatér fesztiválon magyar zenekarok mellett fellépnek a díszvendégként meghívott partner- és testvérvárosok zenekarai, francia és horvát együttesek.

Fekete Valéria, a ZSÖK Vizuális Művészeti Centrum vezetője, a LOKART 10 helyszínére hívta fel a figyelmet, amelyek mindegyikén kiállítások vagy installációk várják az érdeklődőket. Az első, 2021-es helyi rendezvény után az idén országos, sőt nemzetközi eseményen közel 100 művész vesz részt. A fesztivál fődíját szakmai zsűri ítéli oda, amelynek elnöke Thierry Raspail az immáron 32 éve működő lyoni biennálé alapítója. A programokat tárlatvezetések, szakmai beszélgetések színesítik többek között a műkereskedelem és műgyűjtés mai tendenciáiról, a legújabb vizuálisművészeti műfajokról, vagy a virtualitás és mesterséges intelligencia szerepéről a képzőművészetben.

A hagyományokról, Pécs igen jelentős képzőművészeti múltjáról pedig zárásképpen a fesztivál kurátora, Százados László beszélt. Százados szerint a LOKART egyik legnagyobb missziója, hogy kooperációban dolgozhatnak a fiatal és a korábbi generációk, valamint, hogy hosszú távú nemzetközi együttműködések születhetnek, hiszen a LOKART-ot biennálé formájában megvalósuló képzőművészeti szcénának tervezik.Lokart Prológ: kiállításai június 6-tól.

Lokart Fesztivál: június 21-25.

Kiállítások:június 21- szeptember 24. (Kiállítóhelyek szerint változik)

A bővebb program megtalálható a LOKART weboldalán, valamint a Facebook oldalán.

www.lokart.hu

https://www.facebook.com/lokart.pecs

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk