hirdetés

Kulináris híd lencséből, hegyi szénából

Ausztria és Magyarország történelme, kultúrája és gasztronómiája ezer szálon kötődik egymáshoz. Néha azért nem árt ezt a kapcsolatot megerősíteni. 

hirdetés

Így történt ez a minap a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben, ahol egy fiatal burgenlandi séf és az ÉS Bisztró konyhafőnöke öt osztrák régiót mutatott be, néhány jellegzetes fogás révén, egy-egy magyar ételt párosítva melléjük.

Így került egy tányérra a Mölltahl-i ricset és a sebesvizi pisztráng hegyi szénában és a magyar lencsefőzelék, házi sertéskolbásszal, valamint a stájer kappan és a modern Hortobágyi-palacsinta, csirkehússal és fiatal zöldségekkel töltve.

A Kulináris híd Ausztria és Magyarország között elnevezésű rendezvényen a szervező Österreich Werbung képviselet-vezetője, Emanuel Lehner kiemelte, hogy idén az osztrák-magyar határnyitás 25. évfordulójára is emlékezünk. 1956-ban, a forradalom leverését követően ugyanis 200 ezer honfitársunk hagyta el az országot azon a fahídon, amely a Hanság mocsarán át vezet Andauba.

A most megnyitott kulináris hidat pedig az ÉS Bisztróban a fiatal, de már Michelin-csillagos séf, Max Stiegl és a budapesti Kempinski Hotel Corvinus séfje, Roland Holzer építi egy héten át. Ez idő alatt bárki megkóstolhatja az osztrák-magyar "páros" fogásokat.

Max Stiegl munka közben
Max Stiegl munka közben

Aki kíváncsi arra is, hogy Max Stiegl purbachi fogadójában mit kínál a vendégeknek, a www.gutpurbach.at oldalon megnézheti. Az biztos, hogy az unortodox regionalitás, a kompromisszumok nélküli „az orrától a farkáig” filozófia most nagy népszerűségnek örvend. A Leitha hegyen tenyésztett saját kecskéi húsát dolgozza fel, a sertéshús egy Sopron melletti kisüzemből származik, ahol az állatok szabadon legelnek. A halakat a Fertő tóban fogják, a szezonális friss fűszernövényeket, vadfokhagymát, gombát és bogyós gyümölcsöket pedig a környező erdőkben szedi.

Stájer kappan vs. modern, csirkehúsos, zöldséges hortobágyi palancsinta
Stájer kappan vs. modern, csirkehúsos, zöldséges hortobágyi palancsinta

A vacsora során, két fogás között öt osztrák régiót is megismerhettünk. Alsó-Ausztria a kultúra és az élvezetek hazájaként mutatkozott be, ahol a rengeteg gasztronómiai fesztivál mellett mákosrétestúrát (www.mohndorf.at) is szerveznek. Burgenland természeti értékeire hívta fel képviselőjük a figyelmet: madármegfigyelő túrák és kenuzás a Fertő-tónál, séta 20 méteres magasságban, kirándulás a mocsárvidéken, vagy egy bortúra a legendás Uhudler bor termővidékére – mind remek lehetőség Burgenland felfedezésére.

Karintiával kapcsolatban elhangzott, hogy ott még a kenyér is világörökség: talán már 10 000 éves is megvan a lesachtali kenyérsütés művészete. A nyers gabonamagot évszázadok óta változatlan módon dolgozzák fel ízletes kész kenyérré, sőt a módszer 2010-ben a szellemi kulturális örökség részeként az UNESCO védelme alá is került.

Salzburg képviselőjétől megtudhattuk, hogy május 17-én nyílik meg a város Dómnegyede. A Domquartier projekt több múzeum részvételével a barokk átütő erejét és pompáját tárja elénk 15 ezer négyzetméternyi területen megcsodálható 2 ezer műtárgyon keresztül. A látogatók most először kapnak lehetőséget mindazon pompás épületrészek bejárására, melyek az egyházi és a világi hatalomgyakorlás központját alkották a salzburgi hercegérsekek korában.

Salzburgi galuska, forrón tálalva, áfonyás tejszínhabbal
Salzburgi galuska, forrón tálalva, áfonyás tejszínhabbal

Stájerország viszont egy másfajta örökséget ünnepel az idén, arra büszkék, hogy 230 évesek a vidéki borozók. Az úgynevezett „Buschenschank”, vagyis a vidéki borozó az egyik legkedveltebb formája annak, hogy Stájerország 8 borútján megpihenjünk, beszélgessünk, helyi ízeket kóstoljunk és új energiával töltődjünk fel. A borászok azon joga, hogy saját készítésű borukat a saját házukban minden különösebb engedély nélkül értékesíthessék, egészen II. Jószef császár egy 1784-ben hozott rendeletéig nyúlik vissza. A rendelet eredetileg arra vonatkozott, hogy a borász bemutathassa aktuális újborát a település lakóinak. 230 évvel később a vidéki borozók kínálata a vegetáriánus és vegán uzsonnáknak köszönhetően aktuálisabb, mint valaha. Kortalanok ugyanakkor a fatányéros uzsonnák, az otthonos légkör és a környező szőlőskertekre nyíló csodás kilátás. Ausztria zöld szívében több mint 800 vidéki borozó várja vendégeit.

Augusztus 16-án immár negyedik alkalommal terítenek meg egy óriási asztalt Graz központjában, ahol a grazi szakácsok és éttermek 700 vendéget várnak kulináris csemegékkel.

Kelet-Stájerországban egy új, 4 napos e-bike körtúra keretén belül juthatunk el az Ausztria kertjének is titulált régió legszebb természeti látnivalóihoz és kulturális kincseihez, miközben különleges kulináris élményekben is részünk lehet a 160 kilométer hosszú körtúrán.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk