Kuriózumokkal is kecsegtet az Unitravel

Az első igazán tavaszias napon mutatta be idei nyári árualapját partnereinek az Unitravel, amely az 2013-as szezonra három kiadványban gyűjtötte össze ajánlatait, amelyek között megtalálható a hazai piacon slágernek számító desztinációkon kívül pár kevéssé felkapott úti cél, sok-sok vadonatúj körutazás, és számtalan színvonalas szálláslehetőség az egyéni utasok számára.

A szép számmal megjelent partnerek kedvcsináló prezentációt hallhattak Máltáról és Ciprusról is. Hangya Edina, a Máltai Turisztikai Hivatal hazai vezetője elmondta, a Szicíliától délre fekvő, három sziget alkotta országot a magyar utasok az Air Malta közvetlen járatával érhetik el, amely nyáron várhatóan nagyobb kapacitásokkal repül a két ország között. Kitért a sziget történelmi múltjára, az építészetben és műalkotásokban egyaránt mély nyomot hagyott Máltai Lovagrendre. Elhangzott, Valetta 2018-ban Európa Kulturális fővárosa lesz, amelyre számos fejlesztéssel, új programokkal készül a főváros. Rövid ízelítőt kaptunk a prezentáció során Málta többi településéről, azok látnivalóiról is. A szigetek a történelem előtti időkben szakrális központokként funkcionálhattak, amelyből számos emlék maradt fent, ezek a megalitikus emlékelyek az UNESCO Világörökség részét képezik. A Turisztikai Hivatal vezetője kiemelte az angol nyelvtanulási lehetőségeket is a szigeten, az olyan látnivalókat, mint az Azúr Ablak vagy a Kék lagúna, a számtalan fesztivált, köztük az Isle of MTV-t, amikor a zenei tévécsatorna szervezésében a legnépszerűbb popsztárok adnak koncertet.

Az Unitravel az Air Malta keddi és pénteki járatain 1800 garantált hellyel rendelkezik, vette át a szót Urbantsok Gábor, az Unitravel igazgatója, aki elmondta, hogy egy hetes és másfél hetes nyaralóprogramot is választhatnak az érdeklődők. Szállásaik Málta legszebb partszakaszain találhatók. A kínálatukban egyre hangsúlyosabb az északi terület, Mellieha Bay, ahol két szállodában is vannak garantált helyeik. A legtöbb garantált szobával Máltán az új építésű, all inclusive, saját stranddal rendelkező Hotel Riviera Resortban rendelkeznek, ahol magyar nyelvű animációt is adnak. A Valetta szomszédságában található Sliemába is széles választékot kínálnak és a megszokott szállodákkal találkozhatnak partnereik Bugibba városában is.

Az eddig kevésbé felfedezett Jón sziget, Kefalónia lehet a jövő következő nagy görög slágere, tért át a görögországi kínálatra az ügyvezető. Görögország ötödik legnagyobb szigetén három üdülőrégióban, Lassiban, Skalában és Kateliosban kínálnak nyaralásokat. Viszonylag kevés európai városból jár Kefalóniába közvetlen járat, így nem jellemző a tömegturizmus, viszonylag érintetlen természeti környezettel, kis településekkel és sok homokos stranddal találkozhatunk a szigeten. Tavalyhoz képest újdonságnak számít a kefalóniai kínálatban a Kateliosban található Filoxenia apartmanhotel. Rodoszon szintén a korábbi években megszokott kínálattal találkozhatnak a partnerek. Csütörtöki és vasárnapi indulású charterekkel juthatnak el az Unitravel utasok a görög városba. Korfura az utazásszervező egy partner irodával közösen önálló chartert indít az idei évben, amelyre az Aegean Airlines-szal szerződött le. A szigeten két új négycsillagos szállodával emelték szálláshelyek színvonalát. Korfun négy régióba is kínálnak üdüléseket: a nagy tömegektől mentes, északi nyaralóhelyek közül Sidarit, Arillast és San Stefanost ajánlják. Nyugaton Paleokastritsa, a sziget középső részén Ipsos és Dassia, a déli területen pedig Bentisesben található a szállodai kínálat. Utóbbiban a Belvedere szállodában magyar nyelvű animációt is kapnak a vendégek. A magyar utasok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend Zakynthos, ahol a teljes ajánlati skálát biztosítja az Unitravel. Az ügyvezető elárulta, ha a desztináció növekvő trendje az idei évben is folytatódik, jövőre elképzelhetőnek tartja, hogy Zakynthosra is induljon charterjáratuk az Ageannal. Újdonságnak számít Halkidikin a Kassandra félsziget, ahol négy szállodát ajánlanak.

Mallorcára a charterkapacitások szűkülése miatt kevesebb charterhellyel rendelkezik az Unitravel, ezért közel ugyanannyit Wizz Air block seatekkel pótolnak, így az indulási napok csütörtökön és vasárnap lesznek. Az ezerarcú szigeten a megszokott szálláskínálattal találkozhatnak az Unitravel partnerei. A hazai tour operátorok közül szinte csak az Unitravel kínálatában található meg Ibiza, ahol két népszerű üdülővárosban három szállodát kínálnak bécsi indulással. Évek óta nagy népszerűségnek örvend a Costa Brava, ahol a megszokott ajánlatok foglalhatók az idei évben is Lloret de Mar, Calella és Malgrat de Mar városokban. Különleges adottságú helyeken foglalhatók szállodák Szicíliában, ahova a Wizz Air Budapest-Catania járatával juthatnak el az utasok.

Az Unitravel másik fontos desztinációjáról Ács Viktóriától, a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal vezetőjétől hallhattunk. A külképviselet-vezető elmondta, néhány hete járt egy csoporttal a sajtó által mostanában gyakran emlegetett szigetországban, ahol nem tapasztaltak semmilyen negatívumot, minden rendben működik, a szállodák a megszokott módon üzemelnek. A híresztelésekkel ellentétben a turisták gond nélkül tudnak pénzt felvenni a bankokban, minden üzletben lehetett kártyával fizetni. Sőt, ami a magyar utasoknak előnyt jelenthet, az ételek, italok, éttermi fogyasztás árai alacsonyabbak lettek, mint korábban voltak. Ciprusra a Ryanair pafosi és a Wizz Air larnakai gépével egyaránt el lehet jutni. A magyar utasok száma a tavalyi évben 10 százalékkal emelkedett, és jól indult vendégforgalmi szempontból az idei év eleje is. A képviselet-vezető beszélt a sziget számos attrakciójáról, jó minőségű, egész évben fürödhető strandjairól, a nevezetes Afrodité szikláról, a Troodos hegységről, ahol akár síelni is lehet. Fontos szerep jut a szigeten a kerékpáros sportoknak, Ciprus kedvelt téli tréninghelyszín. A téli időszakban a golfozók körében is népszerű a sziget, ahol négy golfpálya is a rendelkezésükre áll. A görög kultúra nagyon meghatározó a szigeten, ami a műemlékekben és az ország gasztronómiájában is fellelhető.

Az Unitravel Cipruson csak a déli részre kínál utakat, a török fennhatóság alá eső északi területekre nem visznek utast, habár a fakultatív programok között található olyan egynapos kirándulás, amellyel megismerhető a sziget északi része is. A legnépszerűbb terület Cipruson Agia Napa, de egyre inkább előtérbe kerül a nyolc km-re fekvő Protaras is, ami a nagy fejlődésnek köszönhetően valódi üdülővárossá lépett elő. Kínálnak utakat Larnacára is, és maradt a katalógusban tavalyról paphosi szálláshely is, tavaly ugyanis még a Ryanairrel repültek.

Megújult körutak, új városlátogató programok

A kulturális körutakat összefoglaló katalógusban idén is találhatók újdonságok, a városlátogatások között Lisszabon, Lyon-Gent és Berlin számít különlegességnek. Tavaly indult először Debrecenből londoni városlátogatás, amely olyan sikeres volt, hogy az idei évben négy debreceni indulású program is lesz, három Londonba, egy pedig Amszterdamba. Amszterdamban és Berlinben kiemelt négycsillagos szállásokat kínálnak, Madridban és Rómában két féle szálláshely közül választhatnak az utasok. Lyonba az Air France közvetlen gépével repülnek, a szállás központi fekvésű hotelekben lesz. A legtöbb csoport esetében az idegenvezető a csoporttal együtt utazik Magyarországról. További újdonság a városlátogató programok között az Oslo-Bergen program, ami annyira új, hogy nem szerepel a katalógusban sem, és unikumnak számít a magyar piacon.

A kulturális körutazásokra jellemző trendekről Urbantsok Gábor elmondta, egyre nagyobb a részaránya a repülős utaknak és zsugorodik a buszos utak piaca. Kulturális körutazásból az utazásszervező (a városlátogatásokon túl) 39-et kínál Európába. Emellett egzotikus ajánlataik is vannak, amelyek még nem a téliek, októberi, novemberi indulásúak. Találhatók a kínálatban indiai programok, Vietnam-Laosz-Kambodzsa és Mianmar-Thaiföld körutazás. Újdonság Mexikóban az Azték koloniális körutazás, szűkült viszont a brazíliai kínálat.

Idén is elkészült az egyéni utasoknak szóló kiadvány, amelyben a legjobban eladható szálláshelyekre fókuszálnak Horvátország tekintetében, de található a katalógusban számos szálláshely az olasz Adrián és a francia riviérán is.


Új és újrainduló járatok a bécsi reptéren

Új és újrainduló járatok a bécsi reptéren 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.
Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között

Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között  

Elsősorban üzleti utasokra számítanak.
Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton

Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton 

A 3. ütem várhatóan április 15-én kezdődik és április 20-ig tart.
Egyre többen repülnek Svájcba

Egyre többen repülnek Svájcba 

Élen a Budapest-Bázel útvonal a Kiwi.com svájci foglalási listáján.
A világ legnépszerűbb repülős útvonalai

A világ legnépszerűbb repülős útvonalai 

2024-ben az előrejelzések szerint rekordszámú, 4,7 milliárd ember utazik légi úton.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.