hirdetés
hirdetés

Aranybányászokat várnak a Börzsönybe

Örökmozgó, tudásra éhes 12-14 évesek, adrenalinra szomjas középiskolások és fiatal felnőttek jelentkezését is várják azokba a régész táborokba, amelyeket a vadregényes Börzsöny legnagyobb történelmi múltú településén, a középkori bányáiról híres Nagybörzsönyben tartanak júniusban és júliusban.

hirdetés

A történelem és régészet iránt érdeklődők az egyhetes tábor idején a nagybörzsönyi középkori aranybányászok egyik házának, telkének feltárásában is részt vehetnek. A délelőtti ásatási munkák fáradalmait délutánonként árnyékos előadóteremben élménydús régészeti előadásokon pihenhetik ki. Két este történelmi ismeretterjesztő előadást is hallhatnak.

A szakmai előadások olyan területeket érintenek, mint a gyakorlati tudnivalók és bevezetés a régészetbe, a régész munkája, mindennapjai, a múzeumok hazánkban, a korábbi nagybörzsönyi kutatások, a régészeti kormeghatározási módszerek, restaurálási technikák. A kerámiarestaurálást szakember mellett ki is lehet próbálni.

Kirándulást szerveznek az őskor rajongói kedvéért egy közeli bronzkori telepre. Kiderül, hogyan látja a nagybörzsönyi Árpád-kori templomokat egy régész. Mit rejtenek a helyi középkori és 18-19. századi műemlékek és a pincelabirintusok. A szobi Börzsöny Múzeumban a múzeumvezető mutatja be a régészeti, néprajzi és természettudományos gyűjteményeket. A résztvevők meglátogatják Anjou Nagy Lajos király ipolydamásdi vadászkastélyának romjait is, és kisvasúttal ellátogathatnak a Börzsöny háborítatlan szívébe, Nagyirtáspusztára.

A táborok a tervek szerint június 24-29. és július 01-06. között tartanak a nagybörzsönyi Malomkert Panzió és Étteremben.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk