hirdetés

Magyar Turizmusnap Ausztriában

A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében, a bécsi magyar nagykövetség reprezentatív palotájában idén október 4-én immár második alkalommal került megrendezésre a Nagy Magyar Turizmusnap (Großer UNGARN Tourismustag) Bécsben, ahol egész napos randevút adott egymásnak az osztrák és a magyar turisztikai szakma.

hirdetés

A turizmusnapon prezentációk, workshopok és show-műsor keretében 214 ausztriai szakmai látogató 11 balatoni turisztikai egyesület kínálatából ismerhette meg a legújabb turisztikai attrakciókat a Balaton körül, míg 15 hazai szolgáltató jelenítette meg Közép-Dunántúl „rejtett turisztikai értékeit.” A rendezvény volumenét jól mutatja, hogy mintegy 60 turisztikai szakember, szolgáltató, érkezett erre a napra Magyarországról Bécsbe, hogy üzleti elképzeléseiket, turisztikai vonzerőiket és kínálatukat bemutassák az osztrák utazási irodák, cégek számára és a sajtó képviselőinek.

Az évente ismétlődő „prémium-kategóriás” rendezvény célja a hazai turisztikai kínálat és aktualitások megismertetése, piacra segítése, kedvező promóciója és ezáltal elismertetése Ausztriában. A prémium turizmusnap egy azon 30 rendezvény sorából, amelyek idén szeptember és december között valósulnak meg az ausztriai magyar külképviseletek (Nagykövetség, Balassi Intézet, MT Zrt.) együttműködésében.

Az egész napos turisztikai rendezvény keretében minden alkalommal azonos koncepciót követve egy-egy kiemelt turisztikai termék és desztináció, továbbá egy Ausztriában még kevésbé ismert turisztikai termék, illetve desztináció kerül bemutatásra. Idén a súlyponti téma a Balaton régió volt, ahol minden negyedik magyarországi osztrák vendégéjszaka realizálódik. Az Ausztriában még titkos tippnek számító régiót idén a Közép-Dunántúl jelentette. A Balaton esetében a kitűzött cél az éves szinten 200 ezres osztrák vendégéjszaka-szám fokozatos növelése, míg Közép-Dunántúlon az osztrák vendégforgalom megduplázása az elkövetkezendő öt évben – hangzott el a rendezvényen. A b2b jellegű értékesítés-ösztönző rendezvényt nagy várakozás előzte meg az ausztriai turisztikai szakma részéről is, az elmúlt hetekben valamennyi ismert osztrák turisztikai újság foglalkozott a rendezvénnyel, meglátogatásra ajánlva azt a szakmának. Az ORF Ö1 rádióadó Ambiente című műsora az eseményt megelőzően adta le a Balaton turizmusáról készült összeállítását, amely az MT Zrt. nyári tanulmányútja alapján készült el.

Az új kor "kihívásainknak" megfelelően idén is volt „sztárvendége” a rendezvénynek Bablena Dolly személyében, aki balatoni születésű, s a bécsi Balettintézet növendékeként teremtett kapcsolatot Ausztria és Magyarország között. A turizmusnap résztvevői a Korda Filmpark segítségével egyedi, s a rendezvény helyszínére szabott varázslatos kisfilmen keresztül élhették át a két régió által nyújtott „kalandokat.”

Nagy tetszést arató momentum volt, amikor Bablena Dolly „lejött a filmvászonról”, s a nézők között folytatta elragadó táncát. Természetesen a turizmusnap során a kulináris élvezetek, így a magyaros konyha jellegzetes ételei, s a régiók borai sem maradhattak el a terítékről, a többszörös Destillata nyertes Agárdi Pálinkafőzde pedig a régió zamatos ízeit lepárolva prezentálta. További újdonság volt, hogy idén először kaptak meghívást a szakmai rendezvényre az MT Zrt. „tiszteletbeli turizmus nagykövetei”, akik az ausztriai magyar diaszpóra köréből csatlakoztak az idén tavasszal indított Rot-Weiß-Rot in Ungarn elnevezésű turizmus-mozgalomhoz. A nagy turizmusnap részletes programja, a prezentációk elérhetők az interneten. 

Ausztria hazánk turizmusának második legnagyobb forráspiaca. A KSH jelentése alapján 2011-ben minden eddiginél több osztrák vendégéjszakát regisztráltak a hazai kereskedelmi szálláshelyek, meghaladva a 809 ezer vendégéjszakát. Összehasonlítható mutatók alapján, ez minden idők legjobb, Ausztriából érkező vendégforgalmának számít. Az osztrák beutaztató piacban rejlő potenciált, s a válsággal szembeni „ellenálló-képességet” jól mutatja, hogy az osztrák vendégéjszakák száma – a válság ellenére is – évről évre folyamatosan és dinamikusan gyarapodott, s mára több mint 110 ezer (+17 százalék) vendégéjszakával meghaladja a válság előtti 2008-as bázisév vendégforgalmi mutatóit. Hazánk számára a TOP 10 turista-küldőország alkotta piaci tortából Ausztria részesedése mára 12 százalékosra nőtt, s az osztrákok éves turisztikai költése Magyarországon az elmúlt évek átlagában 90 milliárd forintra tehető.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk