hirdetés
hirdetés

Hamarosan télen is nyitva áll a bogácsi kemping a turisták előtt

Kiemelkedő turisztikai évet zártak tavaly a gyógyfürdőjéről országos hírű Bogácson. A dél-borsodi kis faluban 290 ezer látogatót fogadtak, a vendégéjszakák száma pedig elérte a 65 ezret. A turisták között sok olyan volt, aki pihenésre tért vissza erre a településre, de szép számmal akadtak olyanok is, akik 2015-ben jártak először a Bükkalja egyik legszebb településén.

hirdetés

Bogácson sok a vendégház és a magánszálláshely. Ennek ellenére a turisztikai főszezonban – a nagy érdeklődés miatt – gyorsan meg is telnek ezek. Azt, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt az érdeklődés Bogács iránt, a helyiek az összefogásnak, a közös munkának köszönhetik. Azt sem titkolják, hogy igyekeznek minél több szakmai kiállításon részt venni annak érdekében, hogy bemutassák és felhívják a figyelmet a település értékeire, látnivalóira.

Panorámás kilátó, régiségekkel teli tájház

Bogácson ugyanis nem csak a fürdőzés jelent élményt, hanem sok látnivalóval is találkozhatnak a turisták. Így – többek között – a Szent Márton műemlék katolikus templommal, amely a Mária-út része. Emellett a millenniumi kilátóval, amely a falu fölötti dombon emelkedik, onnan pedig pompás panoráma tárul a látogatók elé a falura, a környékére és a Bükkre. Emellett ott a tájház is, amely 1990-ig lakásként szolgált, majd az önkormányzat megvásárolta, és összefogással a bogácsi lakók által összegyűjtött, egykor helyben használt kisebb gépekkel, eszközökkel, kézi szerszámokkal és a helyi népviselettel rendezték be. Élményt kínál a Cserépi úti pincesor is, ahol kiváló minőségű fehér- és vörösborokat kóstolhatnak a vendégek. De különlegesség az az emlékkő is, amelyet a falu alapításának 750. évfordulójára avattak.

A Szent Márton műemlék templom (Fotó: Mentusz Károly)
A Szent Márton műemlék templom (Fotó: Mentusz Károly)


A Cserépi úti pincesor egy része (Fotó: Mentusz Károly)
A Cserépi úti pincesor egy része (Fotó: Mentusz Károly)


A tiszta szoba, bútorokkal a tájházban (Fotó: Mentusz Károly)
A tiszta szoba, bútorokkal a tájházban (Fotó: Mentusz Károly)


Egyszerű gépek és kézi eszközök (Fotó: Mentusz Károly)
Egyszerű gépek és kézi eszközök (Fotó: Mentusz Károly)

Az utóbbi két esztendőben közel egymilliárd forintot költöttek különböző fejlesztésekre, ezekkel az egyre növekvő idegenforgalmat is elősegítették – tudtuk meg Marczis Zsófiától, a Bogácsi Turisztikai és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Még 2014-ben a strand területén csúszdaparkot létesítettek. Ezt főleg a fiatalok kedvelték meg, mert egy fürdőbelépővel használhatják a két létesítményt. Emellett a fedett medencét is felújították, amely új burkolatot kapott, valamint különböző élményelemekkel is gazdagították.

A településen tavaly is folytatták a fejlesztéseket. Elkezdték a kemping felújítását, összesen 14 faházat bontottak le és ezek helyén nyolc ikerházat építenek, így 16 apartman áll majd a vendégek rendelkezésére. Téliesítik is a kempinget, amit várhatóan az idei turisztikai főszezonban már birtokba is vehetnek a turisták. Engedélyeztetési kérelmet nyújtottak be egy előreláthatólag félmilliárd forintos fejlesztés megvalósítására is. A tervek alapján újjáépítik a fürdő bejáratát, valamint új öltözőket alakítanak ki. Ezek mellett új gyermekmedencét, illetve szaunát is építenek.

Téli panoráma Bogácsról (Fotó: Mentusz Károly)
Téli panoráma Bogácsról (Fotó: Mentusz Károly)


A millenniumi kilátó Bogácson (Fotó: Mentusz Károly)
A millenniumi kilátó Bogácson (Fotó: Mentusz Károly)


A bogácsi fedett gyógyfürdő télen (Fotó: Mentusz Károly)
A bogácsi fedett gyógyfürdő télen (Fotó: Mentusz Károly)


Emlékkő, amelyet a falu alapításának 750. évfordulójára állítottak (Fotó: Mentusz Károly)
Emlékkő, amelyet a falu alapításának 750. évfordulójára állítottak (Fotó: Mentusz Károly)

A gasztronómiától a nemzetközi borversenyig

2015-ben tovább fejlődött Bogács. A nemrég újjáépített egészségház mellett felújították a Fiatalok terét, amelyet térkővel burkoltak le, parkosították és padokkal rendezték be. A helyi önkormányzat a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közösen műfüves, kispályás focipályát épített. Mindezt a termálfürdő és a pincesor közelében alakították ki.

Marczis Zsófia arról is tájékoztatott, hogy az idén is folyamatosan, többféle rendezvénnyel és programmal várják a vendégeket. A falu életének megismerését szolgálja weboldaluk, amelyet folyamatosan frissítenek és új tartalommal bővítenek. Februárban jelenik meg az idei programajánló füzetük, amelyben tematikusan tájékoztatják a turistákat a programokról. A gasztronómiától kezdve a kulturális és szórakoztató programokon át az egészségmegőrző eseményekig sok mindenre készülnek.

Így például a ma már országosan híres és egyedülálló Színész-ligetre hívják fel a figyelmet, ahol a Nemzet színészei ültettek piramistölgyeket. Június utolsó hétvégéjén pedig – immár 24. alkalommal – tartják Bogácson a Bükkaljai Borfesztivált és nemzetközi borversenyt. Ezt új köntösben, szakmai és kulturális programokkal szeretnék megrendezni. Arra törekszenek, hogy hazánk több borvidékéről érkezzenek szakemberek, különböző bormintákkal. Idén is invitálják majd a vendégeket a Fürdőfesztiválra, ahol megválasztják a Fürdő szépét, valamint szórakoztató programokkal is várják az érdeklődőket.

Színes kiadvány négy nyelven

A Bogácsi Turisztikai és Szolgáltató Nonprofit Kft. információs irodaként is működik. Ennek részeként kerékpárkölcsönzőt is működtetnek. Jelenleg 26 kétkerekű járművel rendelkeznek, amelyeket bérbe vehetnek a látogatók egyénileg és csoportosan is. Nekik igény szerint kerékpártúrákat is szerveznek, hogy Bogácson kívül a környező településeket is megismerhessék. A társaság dolgozói az önkormányzattal és a fürdővel szorosan együttműködve abban bíznak, hogy 2016-ban is legalább annyi elégedett vendéget fogadhatnak majd, mint az elmúlt évben. A település népszerűsítésére idén is megjelentetik a Bogácsot bemutató színes kiadványukat magyar, lengyel, angol és német nyelven.

A turisztikai információs iroda (Fotó: Mentusz Károly)
A turisztikai információs iroda (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk