hirdetés

Megnyílt az első önkiszolgáló, eladó nélküli bolt

Természetesen hol máshol, mint a hagyományosan becsületes Skandináviában, azon belül is a svédországi Vikenben.

hirdetés

A tulajdonos, aki megelégelte a magas helyi adókkal és biztosításokkal terhelt alkalmazotti állományt, elhatározta: a lakosság, valamint az odalátogató turisták becsületességére alapozva sem eladót, sem pénztárost nem alkalmaz, hanem a bolthoz készítettet alkalmazás segítségével oldja meg az eladást.

Ennek egyszeri fejlesztési költsége ugyan elég magas, de hamar megtérül az ára és ezt követően várhatóan jövedelmező lesz. A dekoratív megjelenésű bolt több nyelven is meghirdette szolgáltatását, amely a 4000 lakosú svéd települést a turisták között népszerűbbé tette. Az appot ingyen lehet letölteni svéd, norvég, dán, német, francia, olasz és angol nyelven.

Az árut mindenki önkiszolgáló rendszerben gyűjti össze a boltban, majd az alkalmazásban szereplő vonalkódolvasó segítségével elkészíti a „számláját”, megadva a nevét címét, melyet a rendszer automatikusan egy központi szerverre irányít, ahonnan az elektronikus számlát küldik ki. A vevő átutalja az összeget, és a tranzakció ezzel véget is ért. Az applikáció egyelőre csak az eurozóna országaiban működik.

Ilyen jellegű önkiszolgáló, önszámlázó bolt egyenlőre csak Vikenben található, de a kezdeti sikerek annyira biztatóak, hogy az év végéig a tulajdonosok még több, ugyanilyen elven működő üzletet kívánnak nyitni. Svédországban számos kisváros, kirándulóhely, nehezen megközelíthető hegyi település található, ahova az app-boltot tervezik felállítani. Nagy előnye, hogy 24 órás nyitva tartásával az éjszaka dolgozók és az utazók is hozzájuthatnak a naponta három alkalommal feltöltött készlethez, amelyet folyamatosan bővítenek.

Veér Jenő
a szerző cikkei

(forrás: Dívány)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk