hirdetés
hirdetés

Megújult az Európában is egyedülálló templomunk

Szilvásváradot a Bükk egyik gyöngyszemeként emlegetik, ahol a természeti szépségek mellett épített különlegességekkel is találkozhatnak a turisták. Közülük kiemelkedő látnivaló a dombra épített és a falu képét uraló református kerek nagytemplom, ez a nagyságával és klasszicista stílusával Európában is egyedülálló védett műemlék. A templom felújítva várja az érdeklődőket.

hirdetés

Havonta több mint félezer turistát fogadnak – mondta a Turizmus Online-nak Karászi Attila lelkész –, az idegenforgalmi főszezonban viszont ennél is több az érdeklődő.

A templom felújítása már a 2000-es években különböző munkálatokkal kezdődött el. A jeles műemlék az elmúlt évtized közepén új tetőt kapott. Aztán folytatódott a felújítás további része, miután a helyi református egyházközség 2012-ben pályázott, és 26 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Leader-programhoz kapcsolódva. Ezt ötmillió forinttal egészítette ki az egyházközség tagsága. Így több mint 30 millió forintból újították fel a templom külsejét.

A munkálatok során hófehérre festették le a falakat, a kiemelkedő négy dór oszlopot, valamint a főhomlokzat előtti nyitott oszlopcsarnokot, az úgynevezett portikuszt. Az e fölötti rész pedig rézborítást kapott. Kicserélték az ablakokat, új csatornarendszerrel oldották meg a vízelvezetést, továbbá kerti bútorokat és információs táblát is helyeztek el a templom kertjében. Az elmúlt több mint egy évtizedben összesen 61 millió forintot költöttek a templom restaurálására – tudatta lapunkkal Karászi Attila.

A megújult szilvásváradi kerek templom és a harangtorony (Fotó: Mentusz Károly)
A megújult szilvásváradi kerek templom és a harangtorony (Fotó: Mentusz Károly)


A templomkert padokkal (Fotó: Mentusz Károly)
A templomkert padokkal (Fotó: Mentusz Károly)

Katolikusból református templom

Ezt az egyedülálló – a szájhagyomány szerint eredetileg katolikusoknak készült körtemplomot – Szilvásvárad egykori földbirtokosa, a katolikus vallású gróf Keglevich Miklós 40 ezer ezüst forintért építtette. Miután az akkori egri érsekkel nézeteltérésbe keveredett, a templomot a református egyháznak adományozta.

A gróf feltehetően korának jeles szakemberét, Hild Józsefet (1789-1867), a hazai klasszicista építészet egyik legnagyobb képviselőjét kérte fel a templom tervezésére. Az építését Pavolni Ferenc egykori egri mester irányításával 1837-ben kezdték el, három évvel később pedig be is fejezték. Az avatására 1842 telén került sor. A templom szomszédságában találni az 1865-ben épült harangtornyot, amelyet bádoggal fedtek be, a templomban levő padokat pedig a bánfalvi erdőből hozatott, 33 tölgyfagerendából készítette egy helyi asztalos.

A négy dór oszlop (Fotó: Mentusz Károly)
A négy dór oszlop (Fotó: Mentusz Károly)


A kerektemplom oldala (Fotó: Mentusz Károly)
A kerektemplom oldala (Fotó: Mentusz Károly)


Belső, klasszicista jegyekkel (Fotó: Mentusz Károly)
Belső, klasszicista jegyekkel (Fotó: Mentusz Károly)

A monumentális, klasszicista stílusú, kör alakú templom az elmúlt időszakban Szilvásvárad szimbólumává vált. Az épület bejáratához 12 fokos lépcsősor vezet, az épület pedig az egyszerűségével jól illeszkedik a falu népi építészetét reprezentáló környezethez. Mindez az egykori tervezők, építőmesterek és a helybeli mesteremberek tudását bizonyítja.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk