hirdetés

Megvan, kit választottak idén az év bortermelőjének

December 8-án a FELIX Kitchen & Bar-ban kihirdették a Magyar Bor Akadémia által létrehozott „Év Bortermelője Magyarországon 2022" cím, azaz a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét.

 

hirdetés

 A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható, hangzott el a kihirdetés alkalmával.

Figula Mihály, az idei győztes
Figula Mihály, az idei győztes
 

A győztes pedig nem más, mint Figula Mihály, a Balatonfüred-Csopaki borvidékről!

Egyetértés volt abban a bírák között, hogy az idei nyertes fiatal kora ellenére méltán érdemelte ki a kitüntetést.

A pincészetet az édesapa, Figula Mihály alapította, építette fel, akit szintén az Év Bortermelőjévé választottak 2000-ben, éppen abban az évben, amikor fia, Misi megszerezte szőlész-borász diplomáját. Miután édesapja hirtelen elhunyt, az akkor huszonéves fiatal hirtelen családfővé vált: egyik napról a másikra kézbe kellett vennie a birtok irányítását.  

A Figula szőlőskertek a pincészet hat kilométeres körzetében találhatók, összesen harminc hektáron, ahol a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás folyik. Misi igyekszik mindent a legmagasabb szinten művelni, fontosnak tartja a dűlők terméseinek szeparált kezelését, szigorú hozamkorlátozás mellett.

Borai készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása, amelyhez a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségek is kiaknázásra kerülnek. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel.

A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):

 - Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)

 - Günzer Tamás (Villányi borvidék)

- Lamport József (Egri borvidék)

 - Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)

 - Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)

(forrás: Magyar Bor Akadémia / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk