Aperitif Bemelegítő – jó példák bemutatása

Aperitif Bemelegítő – jó példák bemutatása

 

 

 

MESEBELI CSODAVÁROS AZ ÉLET VÍZÉT ADÓ KUTAKKAL - MI A TITKA KARLOVY VARYNAK?

KARLOVY VARY

A 650 éves Karlovy Vary (Karlsbad) Csehország legnagyobb és világszerte jól ismert fürdőközpontja, gyógyforrásainak és balneológiai kezeléseinek köszönhetően. Évente 70 országból 85.000 vendég és 2 millió átutazó keresi fel.

A kisváros Prágától 120km-re, nyugatra található. Elhelyezkedésének speciális jellegét szép természeti környezete adja: dombok völgyében, két folyó találkozásánál fekszik. A legenda szerint IV. Károly építtette a várost a 14. században, miután rátaláltak a termálforrásokra. Ezt követően nemesek és gazdag polgárok telepedtek be. A legtöbb épület a 18. és 19. századból maradt fenn.

A település történelmi belvárosa sétálóövezet, az autós forgalom kizárásával. A kis távolságok miatt ez nem jelent problémát, a kialakított sétányok kellemes sétát tesznek lehetővé, de lovaskocsik is igénybe vehetők. A távolabb eső kirándulóhelyekre felvonóval és tömegközlekedéssel is el lehet jutni. A főtéren található az információs központ, amely teljes körű tájékoztatást nyújt a lehetőségekről, programokról, emellett ajándéktárgyak árusításával, biciklikölcsönzéssel és városnézések, programok szervezésével is foglalkozik.

79 ásványvízforrás található a városban, ebből 13 ivókúrára alkalmas. A városnak sajátos jelleget kölcsönöznek ezek az ivókutak: a város központjában kialakított sétaúton keresztül a vendégek „végigkóstolhatják” a vizeket. Ezek alapkomponensei lényegében azonosak, ugyanakkor a vizek eltérő hőfoka (30-tól 74°C-ig) és széndioxid tartalma eltérő hatásokat eredményez. Az ivókúrához természetesen az infrastruktúra és eszközrendszer is kiépült:

  • A kutak a sétaút mentén, szabadtéren, félig fedetten illetve épületeken belül helyezkednek el. A fürdőhely meghatározó arculatai elemei – a csodálatos épületek mellett – az oszlopsorok, amelyek megjelenése tükrözi a település több évszázados múltját: a reneszánsz építmények mellett, a fából készült, csipkézett oszlopsorok és a modern épületeke egyaránt megjelennek. A modern épület egyben látogatóközpontként is funkcionál, üzletekkel, vendéglátóhellyel.

  • Minden kút más és más megjelenésű, így fokozva a séta és az ivókúra élményjellegét. Természetesen valamennyi kútnál felirat tájékoztat a víz jellegéről, hőfokáról, összetevőiről.

  • A város jellegzetes szuvenírjei az ivópoharak, amelyek különböző – gyakran művészi – kivitelben készülnek, és számtalan standon, üzletben vásárolhatók meg. A vendégek ezekkel a csőrös ivópoharakkal haladnak egyik kúttól a másikig.

Az ivókutak mellett nem hiányozhatnak a fürdők, gyógyászati és wellness létesítmények, szállodák sem. Lényegében a teljes történelmi belváros ezekből a létesítményekből áll, lakóházak ezek peremén helyezkednek el.

  • Három központi fürdő működik a településen:

    • Az I. Fürdő lélegzetelállító épületét a király fürdőjeként építették 1895-ben. 

    • A III. Fürdő gótikus épületében (1867) nemcsak kezeléseket kínálnak, de koncerttermében rendszeresen tartanak szimfonikus esteket. 180-200 fős étterem biztosítja a rendezvények kiszolgálását. Az épület első emeletén található a spa hotel, 16 kétágyas szobával és 2 lakosztállyal. A fürdőlétesítményben és rendelőben a gyógyászati kezelések széles skáláját alakították ki (pl. ivókúra, kádfürdő, hidroterápiák, masszázsok, úszás, inhaláció, akupunktúra, oxigén terápia, kiroterápia, parafangó kezelés, stb.). A gyógyászat mellett úszómedence, szauna, fodrászat, manikűr-pedikűr, gyógyszertár is rendelkezésre áll.

    • Az V. Fürdő a legújabb és legnagyobb központ, 1906-ban készült. A 25 méteres úszómedence mellett relaxációs medence, jacuzzi, gyermekmedence, szauna, gőzkamra működik itt. A fürdőközpont csodálatos francia parkban fekszik. A gyógykezelések mellett fitness terem, wellness és szépségápolási szolgáltatások, különtermek is rendelkezésre állnak.

  • Ezek mellett található az ún. katonai fürdő, amely 1855 óta szolgál a hadsereg gyógyászati központjaként.

  • A városban több négy-ötcsillagos termál hotel is található, melyek gyógyászati és wellness részlege minden igényt kielégítő szolgáltatásokkal áll a vendégek rendelkezésére. Ezek a hotelek emellett konferenciáknak is kiváló helyszínei felszereltségük révén.

  • A nagy, saját gyógyászati és wellness részleggel rendelkező szállodák mellett természetesen számtalan kisebb szálloda, panzió is működik. Ezek vendégei a nyilvános fürdőket veszik igénybe gyógyászat, rekreáció céljából.

  • Szakspecialisták rendelői (pl. fogászat, gasztroenterológus, plasztikai sebészet, stb.)

  • Látnivalók, programok:

    • Több történelmi épület, látványosság tekinthető meg, pl. a Castle Gate, postaépület, piactér, stb.

    • Múzeumok, galériák (pl. Becherovka múzeum, helytörténeti kiállítás, művészeti galéria, üvegműves múzeum

    • Templomok, különböző vallásokhoz és stílusokhoz kötődően, pl. katolikus, ortodox, anglikán, románkori templom

    • A település természeti környezettel övezett, így kirándulási lehetőséget biztosít. A sétautak jellemzően valamilyen attrakcióhoz, pl. kilátótoronyhoz, szoborhoz vezetnek. Ilyen pl. a Diana, a IV. Károly és a Szarvas kilátó, amelyek gyalog (erdei sétaúton keresztül), vagy felvonóval közelíthetők meg.

    • Az aktív kikapcsolódást kedvelők emellett számtalan sportolási lehetőség közül választhatnak. Több golfpálya található a város közvetlen közelében. Teniszcentrum (2 fedett és 14 szabadtéri pályával), fedett és szabadtéri úszómedencék, jéghoki stadion, lovaglási lehetőség, fitness és aerobic termek, petanque pálya, bowling pályák és biliárd klubok, paintball pályák állnak rendelkezésre, de a légi sportok is kipróbálhatók, sőt, a közelben sípályák is megtalálhatók.

Összességében tehát megállapítható, hogy a település – akár egy tematikus park – teljes egészében az egészségturizmusra épült: a gyógyfürdők, termálszállodák, szakorvosi rendelők garmada áll rendelkezésre, a település teljes arculati megjelenése a termálkutakra fókuszál. A belváros kialakítása az üdülőhelyi jellegnek megfelelően sétálóövezet, ahol szinte kizárólag szállodák, vendéglátóhelyek és egyéb szolgáltatók találhatók meg. A szálláshelyek egy része a nyilvános fürdőkre építi szolgáltatását, míg a nagyobb egységek saját fürdőrészleggel, gyógyászattal rendelkeznek. Természetesen mindezt a megfelelő (páratlan természeti) környezetben, rendezett üdülőhelyi szerkezetben és a változatos szabadidő-eltöltési lehetőségek biztosításával, valamennyi korosztály számára. A wellness és a konferenciaturizmus összefonódása is megfigyelhető. Karlovy Vary példaként szolgálhat a magyarországi nagy gyógyfürdők számára is, ami az épített környezetet és a kikapcsolódást, a fájdalmak feledését segítő programokat illeti.

Kövesse figyelemmel a SPAgetti különszám további megjelenéseit, hasznos információkkal gazdagodhat kül- és belföldi fürdőkben alkalmazott, adaptálható megoldásokról! Lapozzon tovább, tekintse meg étlapunk teljes kínálatát! A SPAgetti egyik előző számában arról olvashatott, hogy a különböző térségek, városok hogyan tudnak turisztikai előnyt kovácsolni elhunyt „celebeikből”. Az egyik legtanulságosabb cikkünket itt olvashatja el újra.

SPAgetti. Fürdők sikeréhségére.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.