hirdetés
hirdetés

MIE: nem csoda, hogy ebből a körből is kimaradtunk

Márciustól lesz igényelhető a turisztikai vállalkozások számára az újraindítást segítő 10 millió forintos ingyenhitel. Utánajártunk, miként éli meg az érintett szakszövetség, hogy az idegenvezetők ebből is kimaradtak.

hirdetés

A Magyarországi Idegenvezetők Egyesületének (MIE) elnöke Deák Judit nem győzi elégszer elmondani, hogy az idegenvezetők rendre kimaradtak az ágazatot segítő intézkedésekből. A legkiszolgáltatottabb turisztikai szereplők helyzetéről korábban már részletesen írtunk.

"Minden igyekezetünk, közbenjárásunk ellenére a zömmel KATÁS idegenvezető vállalkozók sem járulékfizetési kedvezményt, sem bértámogatást nem élvezhettek. Nem fogadták el azt a javaslatunkat sem, hogy havi fix összeggel támogassák az idegenvezetőket, akiknek a munkája az utazási korlátozások miatt teljesen ellehetetlenült, és tavaly tavasz óta szinte egyáltalán nem jutnak bevételhez. Az Európai Unió minden egyes tagállamában Koszovón és Magyarországon kívül nyújt, nyújtott a kormányzat fix összegű támogatást az idegenvezetőknek. Mi 100 000 Ft-os havi összeget szerettünk volna kialkudni fejenként tagjaink számára, ami mintegy 300 eurónak felel meg. Szlovákiában, ahol a legalacsonyabb mértékű az idegenvezetők támogatása 430 eurót kaptak a kollégák, de az uniós átlag 1500 euró”. Az elnök hozzátette, hogy az szerinte mindezek mellett elvárható, hogy egy ilyen hosszan tartó kényszerpihenőben az idegenvezetők átmenetileg munkát vállaljanak alkalmi szinten más ágazatokban, hogy el tudják tartani magukat, és a családjaikat.

Deák Judit arra is rámutatott, hogy az idegenvezetők egyetlen esetben részesülhettek ugyan az elmúlt egy évben támogatásban, a Kisfaludy Program keretein belül, ez azonban csak a szakma maroknyi képviselője számára volt hozzáférhető. „A 4500 fős aktív, főállású idegenvezetőből 149 kolléga kapott 200 000 és 1 millió forint közötti összeget. A kiírás pedig mindössze a vidékiekre vonatkozott, miközben a többezer fős állomány oroszlánrésze a beutazó turizmusban leginkább érdekelt Budapesten tevékenykedik. Ezeknek az embereknek a jelentős részének pedig már tavaly tavaszra elfogytak a tartalékaik, és várták a szezont, hogy újra megtermelhessék a bevételüket, amelyet a tevékenység szezonális jellegéből adódóan be kell osztaniuk a gyenge őszi és téli hónapokra.

Deák Judit kiemelte, hogy mindezek után a most induló hitelprogramból is kizárták a súlyos anyagi gondokkal küzdő szakembereket. Az elnök szerint a mostani döntésnek azonban már technikai oka is lehet, hiszen a hitelfolyósítás feltétele, hogy valaki főfoglalkozásként űzze az adott tevékenységet, és aktuálisan legyen abból jövedelme. Az azonban, hogy a legtöbb idegenvezető bevételek híján az elmúlt egy évben szüneteltette vállalkozását, eleve kizárja őket a részvételből. Mindemellett az is aggályos lehet a hitelező bank szemében, hogy a hitelmoratórium előbb jár le, mint hogy a piac rendeződni tudna, kérdés akkor, hogy miből törleszt majd a vállalkozó, ha továbbra sem lesz bevétele.

A program részleteinek kidolgozásában aktívan részt vállaló MKIK-nál érdeklődtünk, hogy miért maradtak ki most is az idegenvezetők a segítségnyújtásból, ahol azt a választ kaptuk, hogy a hitelre jogosult tevékenységek TEÁOR számait a Kormány jelölte meg.

A MIE elnökét szintén megkérdeztük arról, hogy mi lehet az oka az idegenvezetők érdekeinek szisztematikus figyelmen kívül hagyásának az elmúlt egy évben. Deák Judit azt felelte, ezen már ők is elgondolkoztak, kérdéseket is tettek fel a döntéshozóknak, de nem kaptak választ.

A MIE egyébként jelenleg a tagdíjfizetés szüneteltetésével, online előadásokkal, a szezonra való ingyenes felkészítéssel segíti tagjait.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai