Milánóba, Párizsba, Brüsszelbe és Malmőbe is repülhet Debrecenből

Bázisrepülőtér lesz a Debreceni Nemzetközi Repülőtér, és a Wizz Air újabb desztinációkba indít járatokat a légikikötőből.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2012-ben a Wizz Air letette a voksát a debreceni repülőtér mellett, az együttműködés pedig meghozta a gyümölcsét, a Wizz Air bázisrepülőtereként fog működni a továbbiakban. Újdonságként az eddigi Londonba és Eindhovenbe közlekedő járatok mellett Milánóba is indít járatokat. Új desztinációként pedig Párizs–Beauvais, Brüsszel–Charleroi repterekre és a dél-svédországi Malmőbe is közlekedteti gépeit, összesen hat európai desztinációba. Nem alaptalan az az ambíció, hogy az évi 170 ezres létszámot az idén 180 ezerre emelje a légitársaság debreceni indulással. A repülőtér logisztikai értelemben is erős pillér, a kormány számára is fontos a fejlesztése, ezért 1,2 milliárd forinttal járul hozzá az egyre növekvő reptéri forgalom magas technikai színvonalon való működtetéséhez – jelentette be Papp László, Debrecen polgármestere a mai sajtótájékoztatón. Majd megköszönte Váradi Józsefnek, a Wizz Air elnök-vezérigazgatójának a gyümölcsöző együttműködést, mely megerősítette Debrecen pozícióját Európában. A járatfejlesztés további lehetőségeket rejt magában – tette hozzá.

Új típusú repülőgépek
A sajtótájékoztatót követően a Wizz Air által kiadott sajtóközleményben bejelentette, hogy a 22. bázisát Debrecenben nyitja meg december 16-án egy új Airbus A320 típusú repülőgéppel. A Wizz Airnek a második bázisa lesz a debreceni Magyarországon. Az új repülőgépnek köszönhetően az éves ülőhely-kapacitás 136 százalékkal, 195.000-re nő. A légitársaság bízik benne, hogy ez serkenteni fogja a helyi munkaerőpiacot a repülés és turizmus területén azáltal, hogy az utasoknak több alacsony viteldíjú útvonal válik elérhetővé. Az új járatokkal együtt a Wizz Air 22 országba 47 útvonalat fog üzemeltetni Magyarország két repülőteréről. Az új debreceni útvonalakra már megvásárolhatóak a jegyek a wizzair.com oldalon, a viteldíjak 5.990 forintnál kezdődnek. A légitársaság minden útvonalán 180 férőhelyes Airbus A320 repülőgépekkel repül.


Rekordbevételt könyvelhet el a turizmus

A bázisrepülőtér azt jelenti, hogy fejlesztenek, bővítenek, új dolgozókat alkalmaznak, hogy biztosítsák a repülőtér hálózati működését – fejtette ki a Váradi József. A Wizz Air jelenlegi pozíciójáról elmondta, hogy az elmúlt pénzügyi évükben 16,5 millió utast szállítottak és 18 működési bázist üzemeltetnek, mint például a bosznia-hercegovinait, a kassait, lublinit. 400 útvonalon 100 desztinációba, 38 országba szállítják az utasokat. Növekvő folttájuk ma 59 gépből áll, nyárra 63, év végére 65 repülőgépet fognak üzemeltetni. A repülés igazi európai üzletté vált, jelen vannak, kalkulálhatnak velük az utasok. A diszkont légitársaság üzleti modell képes a növekedésre gyengébb gazdasági környezetben is. 2,5 milliárd euróval vezették be a társaságot a tőzsdére, mely még stabilabbá, még kiszámíthatóbbá tette a társaságot. A cég két napja történt arculatváltásáról, az újonnan alkalmazott színekről elmondta, 10-15 évenként meg kell újítani magukat. Szkeptikus volt a szakma a MALÉV leállított tevékenysége miatt, nem tudták, hogy vajon milyen hatással lesz például a turizmusból fakadó bevételre. Nincs válság, a turizmusnak rekordbevétele van, a Budapest Airport utasszámot dönt, megoldották a MALÉV miatt kialakult helyzetet – számolt be Váradi József. A Wizz Air a piac egynegyedét-egyharmadát birtokolja, és tovább erősíti pozícióját.

Egyre több légikapcsolat a világgal

A milánói járatok október 25-től, a párizsi, brüsszeli és malmői gépek december 16-18. között indulnak. Londonba az eddigi heti 7 járat helyett 10 indul, Eindhovenbe a heti 2 helyett 3, Milánóba, Párizsba, Brüsszelbe és Malmőbe szintén heti 2, összesen heti 21 járat. Malmö is jó piac a skandináv országokból érkező Debrecenben tanuló diákok miatt. Brüsszel Európa fővárosa, adott lesz a logisztikai kapcsolat.

A város és a régió lakossága a nyertes

Herdon István, a Xanga cégcsoport vezetője, a repülőtér cargo és logisztikai bázisának üzemeltetője megköszönte a kormány és a Wizz Air nyújtotta támogatást. Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke az egyik legbiztonságosabbnak tartotta a debreceni repülőteret. Mint mondta, a repülőtér Debrecen pozícióját az első helyre emelte a légi utazás tekintetében. Ennek a város és a régió lakossága a nyertese. Beszélt a Wizz Air és a Pharma-Flight Kft. együttműködésével megvalósuló stratégiai együttműködésről, a debreceni pilótaképzésről. A dortmundi járat újraindításáról szóló újságírói kérdésre Papp László polgármester elmondta, a Debrecenben jelen lévő német városok miatt terveznek oda járatot a közeljövőben.


Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.
Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között

Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között  

Elsősorban üzleti utasokra számítanak.
Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton

Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton 

A 3. ütem várhatóan április 15-én kezdődik és április 20-ig tart.
Egyre többen repülnek Svájcba

Egyre többen repülnek Svájcba 

Élen a Budapest-Bázel útvonal a Kiwi.com svájci foglalási listáján.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.