Randevú a francia riviérán

Gólyalábas vásári mutatványosok fogadták a március végén megrendezett ötödik Rendezvous en France beutaztató vásár nyitóestjén a világ minden részéből összesereglett több száz utazásszervezőt, a francia riviéra központjában, Nizzában. A franciák a későbbiekben is kitettek magukért, színvonalas műsorok, kiváló borok és ételek édesítették meg az egész napos tárgyalásokban megfáradt vendégek estéit.

'

A Cote d’Azur Franciaország második leglátogatottabb régiója Párizs után, évente 10 milliónál is több turistát fogad ez a napsütötte vidék. Az ez évi vásáron 650 francia régió és szolgáltató mutatta be kínálatát 900 francia és külföldi tour operátornak.

Magyarországról is népes delegáció érkezett az Atout France meghívására a rendezvényre, képviseltette magát az IBUSZ, a Kisalföld Volántourist, a KLM–Air France, a Hungexpo, a Delta Travel, a Proko Travel, a Neckermann, az Altura, a Bono Utazási Központ, valamint a Haris Travel Club.

A meghívott tour-operatorok és újságírók a workshop előtti napokban többféle túra keretében fedezhették fel a környék látnivalóit.

Lapunk tudósítója festők nyomában járta a francia riviérát, de akadtak olyanok is, akik az aktív turizmus helyi lehetőségeivel ismerkedtek.

Festők nyomában

A francia riviéra nem csupán a hideg téltől menekülő orosz iparmágnások és napsütésre vágyó hollywoodi sztárok kedvelt üdülőhelye, az „átlagos” magyar turisták számára is rengeteg megfizethető látnivalót kínál.

Akit érdekel például a képzőművészet, akár több napig is elbolyonghat a francia riviérán híres művészek nyomában. A Francia Riviéra Turisztikai Hivatala a térség városainak hivatalaival közösen mutatta be a festők kedvelt helyeit Antibes-től Mentonig. Túránk Nizzától nyugatra, Antibes-ban indult.

Az óváros melletti kikötőben megcsodálhattuk a milliárdosok kajmán-szigeteki zászló alatt hajózó jachtjait, majd felkerestük a Picasso Múzeumot, amelyet Picasso egykori műterméből alakítottak ki.

Kár lenne kihagyni a helyi piacot, ahol friss zöldségek, házi sajtok, szappanok, mediterrán fűszerek, mézek, borok, olívaolajok között válogathatunk.

Bárhol szívesen látnak minket egy kis kóstolóra. A piac végében Franciaország egyetlen működő abszintbárja várja a különlegességre vágyókat a pinceszinten. Itt csak abszintet kínálnak, abból viszont tucatnyi félét. A századforduló művészeit megihlető „zöld szemű szörnyetegtől” ma már nem kell félni: a legjobb minőségű szeszből készül.

Ízek kavalkádja

Franciaországban 800 ezer ember dolgozik a vendéglátóiparban. Egy sima hétköznap is tömegek ülnek be a bisztrókba, kávézókba, éttermekbe, hogy bekapjanak egy gyors ebédet, vagy elköltsenek egy többfogásos gourmet-vacsorát. Az is természetes, hogy 1-2 pohár bort is elfogyasztanak a főétkezések mellé. Utunk során mi is finomabbnál finomabb falatokat kóstoltunk. A halak és tengeri herkentyűk mellett elmaradhatatlan kelléke a francia gasztronómiának a kecskesajt, a libamáj és a kacsasült, de az egyik Michelincsillagos étteremben – horribile dictu! – még sült hasaalja-szalonnát is kínáltak.

Városlátogatás és műélvezet

Antibes-ban kezdődik a „Cote d’Azur festőinek nyomában” elnevezésű túraútvonal, amely izgalmas látnivalót kínál a képzőművészet után érdeklődőknek. A koncepció egyszerű, a megvalósítás hatásos: híres festmények örökítették meg a Francia Riviéra különböző tájait, városrészeit, ezeknek a festményeknek az eredeti helyszíneit próbálták meg a helyi idegenforgalmi szakemberek beazonosítani. Ez több tucat esetben sikerült is, nos, ezeken a helyeken egy kültéri, vízhatlan tárolóba, A3-as méretben felkasírozták az onnan készített festményeket, és leírták a művel és alkotójával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az eredeti festmények és a városképek egymás mellé helyezése különleges élményt és hasznos elfoglaltságot jelent a kirándulóknak, ráadásul ez egy olyan foglalatosság, amelyet elsősorban gyalog érdemes végigcsinálni. Egy-egy városban akár több órát is eltölthetünk a festők nyomában.

Ilyen útvonalat tucatnyi városban kijelöltek a francia riviérán Cannestől Mentonig. Aki kíváncsi a konkrétumokra, látogasson el a http://fr.franceguide.com/Special/Living-Arton- the-Cote-d-Azur/Itineraire-de-la-Cote-d- Azur-des-Peintres/home.html?NodeID=2058 weboldalra, ahol jelenleg ugyan csak franciául, de minden információt megtalál.

Alig néhány kilométer Antibes-től a francia riviéra szívének is nevezett Cagnes sur mer, amely hangulatos középkori óvárosáról és Renoir Múzeumáról híres. Izgalmas és látványos program végigmenni az óvárosban kijelölt útvonalon, mivel a kacskaringós, girbegurba utcácskákon sétálni már önmagában is élvezet, a híres festők képeire ráismerni további gyönyörűség. Az erős falakkal körülvett, dombtetőre épült, évszázados faluból kiváló kilátás nyílik a tengerpartra.

Ha már itt járunk, nem szabad kihagynunk a város határában a hatalmas olajfáktól körülvett Renoir Múzeumot. A művész egy hatalmas ültetvény közepére építette fel villáját, ahol évekig dolgozott. Számos műalkotása örökített meg a környező tájat, a villa kertjében is láthatunk néhány – korábban leírt módszerrel készült – tablót.

Az antik világ bűvkörében

A művészek mellett régészek és művészettörténészek is kedvelték ezt a vidéket. Egy német archeológus, Théodore Reinach például fogta magát, és a francia riviéra aranykorában, 1902 és 1908 között felépített egy antik görög villát Beaulieu-sur-Merben. A Villa Kérylos érdekes építmény, megálmodója igyekezett minden tekintetben – a falfreskóktól a bútorokon át a mozaikokig – reprodukálni egy antik villát. Az épület évente 50 ezer látogatót vonz, és számos különleges fogadásnak is helyt ad.

Kicsit keletebbre, Nizza és Menton között találjuk La Tubrie-t, ahol egy nagyon különleges római kori emlékműben gyönyörködhetünk. A monumentális „kilátótorony” Augustus császár ligúr törzsek felett aratott győzelmének állít emléket. Tetejéről szédítő a kilátás az egész partvidékre.

Kirándulásunk a francia riviéra keleti szélén, a közvetlenül az olasz határ mellett fekvő, évszázadokig Genovához tartozó, ezt építészeti stílusában is hordozó Mentonban ért véget. A februári citrusfesztiváljáról is híres településen elsősorban Jean Cocteau műalkotásaival találkozhatunk. Az ő tervei alapján készült freskók borítják például a helyi házasságkötő-terem falait, és múzeumot létesítettek a tiszteletére a tengerparton, egy egykori bástyaerődben.

Franciaország nem ülhet a babérjain

A Rendez-vous en France beutaztató vásáron Nizzában Christian Mantei, a francia turisztikai marketingért és immár két éve a turisztikai befektetésekért is felelős szervezet, az Atout France vezérigazgatója kijelentette, hogy hiába világelső Franciaország a turizmusban, nem ülhetnek a babérjaikon, mert az ország évek óta veszít piaci részesedéséből. Mantei szerint az innováció a legfontosabb, de számos konkrét lépés is történt a francia turizmus versenyképességének megőrzése érdekében. Az utóbbi két évben bevezették például az ötcsillagos minősítést a szállodák számára, mivel meglepő módon ilyen minősítés nem volt korábban Franciaországban. A szolgáltatási színvonal javítását szolgálta két évvel ezelőtt a turisztikai marketinggel foglalkozó Maison de la France átalakítása Atout Franceszá, tevékenységeinek körét pedig kibővítették a turizmusfejlesztéssel. Az Atout France feladata lett az utazási irodák regisztrálása is, korábban az irodáknak nem kellett regisztrálniuk magukat. Megállapodást kötött a közelmúltban a turizmusért, valamint a kultúráért felelős minisztérium, ennek értelmében számos kulturális emlék nyílik meg a látogatók előtt, fogadásokat, konferenciákat rendezhetnek bennük ezentúl. Mantei végezetül kiemelte, hogy bár a válság alig érintette a francia nemzeti össztermék 7%-at adó turizmust (1-2%-os volt csupán tavaly a visszaesés), fel kell készülni arra, hogy a következő 10 év során teljesen átalakulnak a küldőpiacok, egyre fontosabbá válik például India és Brazília. Csupán az incentive turizmusban volt jelentős, 20%-os a visszaesés. Christian Estrosi, Nizza polgármester-helyettese, ipari miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy folyamatosan növelik a városban a zöldterület nagyságát, az év végén elektromos autókat állítanak forgalomba, valamint turistavárossá nyilvánították hivatalosan is Nizzát, így vasárnap is nyitva lehetnek az üzletek.

'

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?