Népszerű a körforgásos szemlélet az elviteles vendéglátásban

Már országszerte 14 magyar városban 102 étterem döntött úgy, hogy visszaveszi és elmossa azokat a dobozokat, amelyekben a vendég az ételt elviszi vagy házhoz rendeli, mindezt úgy, hogy az élelmiszer-higiéniai szabályokat is betartják.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár a vendéglátó helyek többsége egyelőre a „bezárjak vagy ne” dilemma előtt áll, a kiszállításos rendszer változatlanul népszerű. A vendég által hozott dobozba a vendéglátóhely alkalmazottja csak nagyon szigorú higiéniai előírások betartása mellett teheti bele az ételt. A HACCP szabályok kizárólag szemmel láthatóan tiszta edénybe engedik meg az étel beletételét és megkövetelik, hogy ezt követően a vendég edényét átvevő alkalmazott mossa meg alaposan a kezét.

Applikációval, futárral

Mivel ez a procedúra sok étteremben a déli csúcsidőben kivitelezhetetlen, több vendéglátóhely inkább nem teszi bele a vendég által hozott dobozba az ebédet. Így kénytelen minden fogást eldobható dobozban elvinni, amiért ráadásul általában plusz pénzt is kell fizetni. Erre a környezetvédelmi problémahalmazra kínál megoldást a Rakun Dobozközösség, ami egy cseredoboz rendszer. A vendég olyan dobozt kap, amit aztán, ha visszavisz, azt az étterem visszaveszi elmosásra, és egy már előzőleg szabályszerűen fertőtlenített, ugyanilyen dobozban adja ki az aktuális rendelést. A rendszer egy applikációval működik, aminek segítségével a házhoz rendelés is megoldható: a vendég ilyenkor az étterem futárának adja vissza a használt dobozt. Világszerte már több országban is hasonló módszerekkel váltják ki az egyszer használatos elviteles dobozokat. A német Vytal rendszer már több mint 3500 étteremmel működik, a dán Kleenhub pedig a többször használható kávéspoharak rendszerét is kiépítette. Az Egyesült Királyság Innovációs Ügynökségének támogatásából létrejött Caulibox pedig Londont hódította meg.

A termék ne váljon hulladékká

“Az újrahasznosításnak csak a végső megoldásnak kellene lennie, és olyan hulladékokra kellene vonatkoznia, amelyek keletkezését lehetetlen megelőzni. A körforgásos (körkörös) gazdaság lényege nem az újrahasznosítás, hanem, hogy a termék ne is váljon hulladékká. Az étel elvitelhez és kiszállításhoz használt dobozok többszöri használata nem lehetetlen, csak egy mosógép kell hozzá és infrastruktúra, ami megakadályozza a dobozok elkallódását, a partnereink biztosítják az előbbit, mi pedig megoldottuk, az utóbbit.” -mondta dr. Horvátth Sarolta környezetvédelmi szakjogász, a Rakun Dobozközösség egyik alapítója. A Dobozközösség novemberben ünnepeli második születésnapját, a rendszer népszerűségét mutatja, hogy a felhasználói a Rakun dobozokkal már több mint 15 ezer eldobható dobozt váltottak ki, ami 630 kg hulladék keletkezésének megelőzését jelenti.

Fotó: RakunFotó: Rakun

A mosogatás sem olcsó…

Felmerülhet a kérdés, hogy a mosogatáshoz is szükséges jócskán víz, villanyáram és mosogatószer – az nem drága? Kérdésemre dr. Horváth Sarolta azt válaszolta, hogy az eldobható termékek gyártásához és szállításához is rengeteg energia és víz szükséges, egy fél literes pet palack gyártása során 5 liter vizet használnak el, miközben egy ipari mosogatógépbe befér 13 Rakun doboz és egy ciklus 2-3 liter vizet fogyaszt. Beszéltem erről a témáról egy vendéglátóssal, aki szerint 40 alkalommal nem szoktak használni semmilyen dobozt.

Rozsdamentes acélból készülnek

Válaszában a Dobozközösség vezetője kiemelte, hogy ezek rozsdamentes acél dobozok, és gyakorlatilag elpusztíthatalnaok, ezt valószínű az éttermes nem tudta. Pont ezért választották az acélt, mert a tartós műanyag sem használható annyiszor. Egyedül a teteje polipropilén, ami karcosodhat, ezeket igény esetén cserélik. Az életciklus elemzés a szállítást is figyelembe vette: a dobozok hajóval jönnek Kínából, de csak egyszer kell ide hozatni, szemben a műanyaggal, amit heti szinten rendelnek a vendéglátósok, és azok nagy része sem magyar gyárból, hanem sokszor Lengyelországból érkezik. Minél többször használják tehát ezeket, használatuk annál környezettudatosabb (ahogyan ez a textil szatyor - nejlon zacskó „párbajnál” ismert) Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a hulladêkkezelés - az elszállítás, a feldolgozás, a tárolás – szintén munkaerő- és energiaigényes.

Elek Lenke

Laptársunk, az mfor.hu.


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.