hirdetés
hirdetés

Nem tűntek el a last minute utak, csak...

jóval kevesebb van, mint korábban, mert az utazási irodák a válság óta megfontoltabban foglalnak - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője, Molnár Judit.

hirdetés

Molnár Judit kiemelte: korábban túlkínálat volt a piacon, az irodák nagyobb kapacitásokat kötöttek le az egyes szálláshelyeken, amelyeket a magyar felvevőpiac elfogadott. Ennek volt az eredménye, hogy rengeteg last minute akciós ajánlattal jelentek meg az irodák. Majd jött a válság is, és az irodák elkezdtek megfontoltabban tervezni. Csökkent a kínálat, és sok úti célra már be is teltek a helyek; kedvező ajánlatok azért léteznek idén is, érdemes azokat keresni és figyelni - tette hozzá. Változatlanul van egy olyan réteg, amelynek kevésbé fontos a konkrét úti cél, sokkal inkább a kedvező árakat figyeli. Elsősorban ez az utazóközönség az, amely változatlanul keresi a last minute utakat - fejtette ki a szóvivő.

Az adható kedvezmények

5-10, esetenként akár 30-40 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek a katalógusban meghirdetett eredeti összegnél. Az előző évekhez képest azonban sokkal többen éltek az előutazási kedvezményekkel, hiszen a kedvelt üdülőközpontokba szívesen utaznak a turisták, így ezek a helyek gyorsan betelnek - derült ki.

Törökország, Horvátország, Spanyolország, Olaszország - idén ezek a legkedveltebb turisztikai célpontok a magyar utazók körében. Molnár Judit kiemelte: az athéni helyzet ellenére Görögország továbbra is kedvelt nyaralóhelynek számít, a szigetekre vagy az ország északi részére sokan utaznak. Hozzátette: az athéni fakultatív kirándulásokat az irodák nem indítják a zavargások, sztrájkok időszakában.

Az észak-afrikai országok szintén forradalmaktól, zavargásoktól sújtott körzetébe, Egyiptomba, Tunéziába vagy Marokkóba az előző évekhez képest kevesebb chartergép indul, de jól fogynak a repülőjegyek, sőt Hurghadán már foglalási stopot vezettek be egyes szállodák - közölte.

Tunézia őrzi értékét

Zám Tibor, a Best Reisen ügyvezetője a Turizmus Online érdeklődésére ugyanakkor elmondta: továbbra is jellemző a piacra a túlkínálat. Egyes szereplők elképesztő árakon kínálják az akciós utakat - fogalmaz Zám. Van, ahol már 40 ezer forintért is el lehet utazni augusztusban. A last minute utaknak azonban mindig is lesz jövője - véli Zám Tibor. Molnár Judithoz hasonlóan ő is úgy látja, hogy mindig lesz egy árérzékeny réteg, melynek az úti cél kevésbé fontos, mint az ár. Idén különösen az észak-afrikai térséget érinthetik az utolsó pillanatos foglalások, mivel itt a téli-tavaszi politikai események miatt az előfoglalási szezon elmaradt. Jóllehet, Tunézia szállodái félházzal mennek, gyengébb a szezon, mint várták, de nyáron nem fognak akciózni a termék értékének megőrzése végett - tájékoztatott Zám Tibor hozzátéve, hogy leghamarabb szeptemberben várhatók kedvezmények az észak-afrikai országban. Ellenben Görögország, Olaszország valamint Spanyolország már régen tele vannak a szállodák, foglalási stop van érvényben, mivel sokan, pont az észak-afrikai helyzet miatt ide foglaltak át, így last minute akciók egyelőre nem várhatók.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk