Nő a kereslet a minőségi fehér borokra

Évtizedes trend látszik megtörni a magyarországi borpiacon: a vörös borok részesedésének növekedése megállt, s a minőségi szegmensben ma már egyre többen keresik a könnyű, gyümölcsös fehér borokat. A Tokaji Borvidék neves borászai szerint a változás egyszerre vezethető vissza a gasztronómiai szokások változására, valamint a hazai előállítású fehér borok minőségének javulására. A száraz fehér borok és a borkülönlegességek kategóriájára pedig egyaránt igaz, hogy elsősorban a prémium minőségű termékek számíthatnak a kereslet erősödésére – vallják a szakemberek.

A magyarországi borfogyasztásban is egyre erőteljesebben érezteti hatását a Nyugat-Európából begyűrűző gasztronómiai forradalom. Ugyanis a könnyű, egészséges ételek népszerűségének növekedésének köszönhetően a nehéz testes vörös borok helyett ismét egyre többen választják a könnyedebb fogyasztású, gyümölcsös fehér borokat.

„A fehér borok újrafelfedezése nem hazai sajátosság, hanem beleillik a nemzetközi fogyasztói trendekbe. Ugyanakkor a fehér borok korábbi magyarországi térvesztésének megállását az is segítette, hogy a termékek minősége összességében jelentősen javult az elmúlt években” – fejtette ki Áts Károly, a Tokaj Kereskedőház Zrt. főborásza.

Gyorsan zuhant a részesedés

A trendfordulót a számok is alátámasztják: az éghajlati adottságoknak megfelelően Magyarországon mindig is fehérborból állítottak elő nagyobb mennyiséget. Azonban részarányuk  a rendszerváltást követően csökkenni kezdett, alig két évtized alatt 75 százalékról 65 százalékra zuhanva, miközben a vörös borok részesedése fokozatosan növekedett. A folyamat csak a legutóbbi években tört meg: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának korábban közölt adatai szerint a 2013-ban leszüretelt szőlőmennyiségből 2,663 millió hektoliter bor készült. Ennek a mennyiségnek a 65,8 százaléka fehérbor volt, amely mellett a vörösborok részesedése 28,5 százalékot tett ki. Ezzel párhuzamosan a számokban – szintén szoros összhangban a nemzetközi fogyasztói trendekkel - egyre jobban tetten érhető a rozéborok népszerűségének növekedése, amelyek részaránya tavaly már elérte az 5,7 százalékot.

Hasonló trendek jellemzik a nemzetközi piacot. Például a magyar borok egyik legfontosabb célországának számító Németországban hosszú évek csökkenő tendenciáját követően 2011-ben állt meg, majd indult újra növekedésnek az eladott fehér borok mennyisége. Így az Euromonitor adatai szerint a német piacon a 2011-es 664,7 millióról 2012-re 669 millió literre emelkedett az értékesített fehér borok volumene.

A könnyedebb borokat keresik

A magyar piacon a tisztánlátást nehezíti, hogy az értékesítésen belül a legnagyobb mennyiséget továbbra is az alacsonyabb árkategóriájú termékek teszik ki, ami egyértelműen a magyar fogyasztók fokozott árérzékenységére vezethető vissza. „Ezzel együtt az elmúlt 10-15 évben kialakult és megerősödött egy olyan fogyasztói réteg, amelynek a minőség az első számú szempont a borvásárlásnál” – hangsúlyozta Kalocsai László, a Dereszla Pincészet birtokigazgatója. A szakember hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kereslet ebben a minőségi szegmensben is egyértelműen a könnyedebb fogyasztású termékek felé mozdult el az életvitel változását követve.

Ezzel párhuzamosan egyes speciálisabb szegmensekben is jelentős irányváltásokat mutat a fogyasztás. Az elmúlt 2-3 évben például jelentősen fellendült a gyöngyöző borok iránti kereslet, amelyek főként a fiatalabb fogyasztók körében népszerűek.

A borkülönlegességek körében pedig a prémium minőségi kategóriába tartozó Tokaji Aszúk iránti kereslet erősödött. „A Tokaji Aszúk népszerűsége elsősorban a minőségre különösen érzékeny, s a nemzeti vonatkozású termékeket kereső prémium fogyasztók körében nőtt. Ezzel összefüggő kedvező irányú változás, hogy közöttük egyre többen tartják egyes ünnepi alkamak kapcsán elengedhetetlennek egy-egy üveg Tokaji Aszú felbontását” – mondta Szepsy István, a Szepsy Pincészet vezetője.

Mindez egybevág a Tokaj Kereskedőház Zrt. által 2013-ban meghirdetett „tokaji minőségi forradalom” célkitűzéseivel. Ennek részeként a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa tavaly október végén a borvidéki rendtartás módosításával - a szőlőtermesztésre és a borkészítésre vonatkozó előírások szigorításával – jelentősen megerősítette a tokaji borok eredetvédelmét, az aszúkészítés szabályait is újraírva. A kormány pedig a Tokaji Borvidék kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánításával, valamint a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program elindításával fejezte ki elkötelezettségét a Tokaji Borvidéken elindult megújulás mellett, amelynek célja, hogy a borvidék 10 éven belül a világ elismert prémium bortermelő régiói közé emelkedjen.

A feltörekvő borvidékek kerülnek a figyelem középpontjába nemzetközi piacon
A világ vezető bormárkáinak, így a Bordeaux-i és a Burgundi boroknak a népszerűsége továbbra is töretlen marad a nemzetközi borpiacon, ám ezzel párhuzamosan várhatóan jelentősen erősödni fog az érdeklődés a kevésbé ismert, felfedezésre váró országok és régiók borai iránt is – derül ki a The Drinks Business beszámolójából. Az internetes szaklap által a legfontosabb 2014-es nemzetközi borpiaci trendekről készített összeállítás szerint mindenekelőtt a spanyolországi Bierzó, Magyarország, az olaszországi Campania, a portugál Vinho Verde, Svájc, valamint egyes németországi borvidékek számíthatnak a korábbinál nagyobb érdeklődésre. Mellettük pedig néhány egzotikusabb ország, közte Törökország és Kína termelői is elkezdhetik kiépíteni pozícióikat a nemzetközi piacon.
 
Kiemelkedő érdeklődés a minőségi magyar borok iránt New Yorkban
Rendkívüli érdeklődés mellett mutatkoztak be a prémium magyar borok New Yorkban. Az egyesült államokbeli nagyvárosban a New York-i magyar főkonzulátus szervezett szakmai szemináriumot, kóstolót és fogadást a magyar borok ismertebbé tétele céljával június 26-án. A mintegy 600 résztvevő többsége észak-amerikai kereskedő cégek, éttermek és az amerikai borászati szaksajtó képviselői közül került ki. Az eseményen előadást tartó John Szabo magyar származású Master Sommelier szerint a nap főszereplője a Tokaji Aszú volt, de nagyon jó fogadtatásra találtak a Magyarországon honos szőlőfajtákból előállított száraz borok is, demonstrálva Magyarország potenciálját a prémium minőségű száraz borok piacán. A neves szakértő úgy vélte: a minőségi magyar száraz borok megállják a helyüket a világ bármely más prémium borával szemben, ám további jelentős erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy ismertté és elérhetővé váljanak szerte a világban. A Tokaj Kereskedőház Zrt. kezdeményezésére a közelmúltban egy nagyszabású nemzetközi piackutatás kezdődött el. A munka még folyamatban van, de már látszik, hogy a minőségi magyar borok egyik legfontosabb külpiaca az Egyesült Államok s ezen belül New York lehet. Éppen ezért a tervek szerint a június végi rendezvénynek lesz folytatása azzal a céllal, hogy az észak-amerikai célközönség a tokaji borokon keresztül ismerje meg a magyar borágazat prémium termékeit.

Forrás: Élelmiszer Online


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.