hirdetés
hirdetés

Összefogás a fesztiválok minőségéért és versenyképességéért

Konferencia november 19-én az Akvárium Klubban.

hirdetés

Márta István vezetésével, 12 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Fesztivál Szövetség, melyhez jelenleg 98 tag tartozik. Vállalt feladatuk a rendezvények minősítése. A négy tagozatban tömörülő szervezők 215 fesztivált bonyolítnak országszerte. A fesztiváloknak nemcsak kulturális, hanem munkahelyteremtő jelentőségük is van. A szerdai konferencia célul tűzte ki, hogy a kormánnyal közösen munkabizottságot hozzanak létre a fogalmak tisztázására, kutatások és statisztikák készítésére, a határon túli magyar közösségek fesztiváljainak bevonására. Aktív szerepet kívánnak játszani a kormány céljának, a kulturális alapellátásnak a megvalósításában.

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a rendezvény fővédnökeként kifejtette, hogy támogatja az MFSZ és egyéb rendezvényszervezők tevékenységét. Idén különféle forrásból mintegy 3,5 milliárd forintot biztosított a kormány e célra, és a helyi önkormányzatok által nyújtott támogatáshoz is hozzájárulnak. Jövőbeni cél a kulturális közösség fejlesztés, a kulturális alapellátás biztosítása, vagyis mindenki számára hozzáférhető (kis települések lakói, fogyatékkal élők, szegregált csoportok) minőségi rendezvények támogatása.

A kerekasztal résztvevői (különböző fesztiválműfajok képviselői) különböző szemszögből (minőségi kulturális turizmus, vagy / és profitorientáltság, közönség nevelés-növelés) vetettek fel gondolatokat, kérdéseket, problémákat. Zilai Zoltán, a Budavári Borfesztivál szervezője szerint egy gasztrorendezvény is kulturális hatású lehet, hiszen a bor a kultúránk része is, különösen, ha ismertetővel kötik össze. Bérczes László (Ördögkatlan Fesztivál) felvetette, hogy a kiváló minősítés eddig nem járt pozitív megkülönbözetéssel. Gerendai Károly (Sziget Fesztivál) szerint fesztiválcunami öntötte el az országot, számuk 4000 körül jár, valóban el kellene gondolkozni azon, kiket, hogyan érdemes a szervezésben támogatni. Bán Teodóra (Tavaszi Fesztivál, CAFe Budapest) úgy véli, kényes ügy a minősítés, nem húzható rá mindenkire. Ők kiemelt 1,6 milliárd támogatást kapnak, de a fiatalok számára rendezett pop-rock fesztiválok tábora óriási, jelentős bevételre tesznek szert, ezzel igazolják termékük piacképességét. Márta István és Bérczes László szerint a kereslet, azaz a piac önmagában nem minősít.

Borsa Kata, MFSZ alelnök bejelentette, hogy december 15-ig még lehet jelentkezni az EFFE ("Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért"), azaz európai minősítési rendszerbe. Az EFFE szigorú szűrő után pár száz jelentkezőnek ad majd európai minősítést. Ezeket egy multimédiás Festival Guide-ban ismerteti. A nemzetközi zsűri évente egy tucat Fesztivál díjat ítél oda. (Magyarországot az MFSZ képviseli, egy tagot delegálhat a nemzetközi zsűribe).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk