hirdetés
hirdetés

OSTB ülés: Fókuszban a vendéglátóipar

Az Országgyűlés Sport és Turizmus Bizottságának (OSTB) szeptember 28-i ülésének kiemelt témája a vendéglátóipar helyzete volt.

hirdetés

A Nemzetgazdasági Minisztérium által készített, és a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által kiegészített átfogó helyzetfelmérést elismeréssel fogadta a bizottság. Az ellenőrzés néhány kirívóan rossz példájára reagálva mind a Nemzeti Adó- és Vámhivatal képviselői, mind a bizottság tagjai hangsúlyozták, hogy rögzíteni szükséges az ellenőrzés - elsősorban a megelőző segítésre - irányuló elveit.

A vendéglátást továbbra is túl sok elvonás sújtja, ezért a vállalkozók a szürke zónában keresnek menedéket.

Nem sikerült a koncessziós törvény bevezetése, így a kereslethez képest továbbra is túl sok, nem szakmai igényű vendéglátóhely nyílik. Csökken az éttermek, és nő a cukrászdák, italkimérések száma. A szakemberképzésben növelni kellene a gyakorlati képzés időarányát, az oktatási törvénybe bele kell foglalni az ágazat igényeit is.

Az Artis Jus működése továbbra is neuralgikus pont. Az Ipartestület javasolja, hogy a jeles magyar ételek (a Dobostorta, az Újházi tyúkhúsleves, stb.) többet szerepeljenek a turisztikai marketingben. Gundel–díjat alapítanának a legkiválóbb szakmai teljesítmény elismerésére.

A vendéglátással kapcsolatos új kormányzati intézkedések

A bürokrácia leépítésében, a HACCP és a standolás megszüntetésével a kormányzat nagy segítséget adott az ágazatnak. További előrelépés a szeptember 19-én megjelent, a vendéglátás helyzetét javító intézkedésekről szóló 4 pontos kormány-előterjesztés.
Ennek alapján a szakmával egyeztetve 2012. március végéig el kell készíteni a vendéglátóipar stratégiáját, a vendéglátás jogszabályi környezetének felülvizsgálatát és optimalizálását, a vendéglátás jó higiéniai gyakorlatáról szóló nemzeti útmutató kidolgozását, és idén október 15-ig az étkezési utalványok felhasználására (melegétel-utalványokat ezután ne lehessen hidegétel-utalványokat elfogadó helyeken beváltani) vonatkozó módosítást. 

Mit hozott az uniós elnökség a turizmusnak?

Az Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. beszámolói szerint a magyar uniós elnökség fél éve közel 40.000 többlet vendégéjszakát és mintegy 1,7 Mrd Ft többlet bevételt jelentett a hazai kereskedelmi szálláshelyeknek, döntően a budapesti 4 és 5 csillagos szállodáknak. Igen jelentős turisztikai szakmai konferenciák zajlottak (Duna Marketingegyesület közgyűlése, az Európai Turisztikai Bizottság tagjainak ülésezése). A 2010. novemberében Máltán megrendezett Európai Turizmus Fórumon az Európai Bizottság végrehajtási tervet terjesztett elő. A magyar elnökség ennek konkretizálására magas szintű turisztikai konferenciát szervezett májusban. A konferencia témakörei között szerepelt az egészségünk iránt érzett felelősség, a tudatos üzleti vállalkozások, a környezettudatosság, a felelős turista és desztináció fogalma.

A Magyarországra látogató diplomaták, szakemberek közvetlen benyomást szerezhettek Magyarországról, így várható, hogy a későbbiekben turisztikai céllal visszatérnek hozzánk. Nagyközönségnek szóló, uniós elnökségünket lezáró HungaryKult TOP 20 kiállítás a VOLT-on. Külföldön, az unió tagországaiban számos turisztikai és kulturális rendezvényre került sor.

2011 első hét hónapjában a külföldi vendégek száma 6,2%-kal, a külföldi vendégéjszakák száma 4,1%-kal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken. Ugyanebben az időszakban a belföldi vendégforgalom kismértékben csökkent: a vendégek száma 1,7%-kal, a vendégéjszakák száma 3,1%-kal. Összességében a vendégek száma 1,9%-kal, a vendégéjszakák száma 0,4%-kal emelkedett.

Az ülésen elfogadták a bizottság II. féléves munkatervét.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai