hirdetés
hirdetés

Paleo és csíramálé, szauna szeánsz és Magyarország miniben

A test és lélek téli kényeztetése jegyében szervezte meg programajánlatát az MT. Zrt. Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága, a Jövő Építők TDM, Orosháza-Gyopárosfürdő, a Tourinform Szeged és a Tourinform Békés megye.

hirdetés

A Tisza fővárosában, Szegeden csapatunk forralt bort kortyolgatott, és ízlelgette a város jelképes épületeihez fűződő történeteket. Az ország talán leghangulatosabb, kiemelkedő szépségű szecessziós műemléke, a Reök-palota, tavaszi virágdíszeivel dacolt a téllel is. Összművészeti, interaktív központ, melyben jelenleg a Velencei Biennále anyaga, és Keleti Éva foto kiállítása látható. Szombatonként garantált művészeti foglalkoztató programokkal hívogatják a látogatókat.

A városnézés során megtudtuk, hogyan került át anno a paptanár, író, tudós Dugonics András szobra egyetlen éjszaka alatt más helyre. Ilyesmi dolgok már akkoriban is megtörténtek, és a szájhagyomány ízes helyi szólásmondásban ma is idézi: „Meglépött, mint Dugonics”. Dugonicsnak köszönhetjük egyébként a matematika magyar szakkifejezéseit, a derékszeget is, mely a helyi tájnyelv hatására derékszögként épült be nyelvünkbe. De a hosszadalmas Dóm építkezés okairól, és a szegedi vár történetéről sok érdekességeket hallhattunk. Csapatunk kergetőzött kicsit az ART Hotel 100 négyzetmétert is meghaladó lakosztályában, és megkóstolta az étterem paleo ételkülönlegességeit is. A paleo hívó szó lett, főzőiskolákat és paleo vacsora esteket is rendeznek az új létesítményben.

Itt lesz a Szauna Szeánsz Oscar!

Szállásunkat biztosító Orosháza- Gyopárosfürdőn az Alföld Gyöngye szálloda alig 15 perc sétára áll az országosan elismert gyógyfürdőtől. A háromcsillagos szállodának nagy jövőt biztosíthat a közeli óriás park, melyben családokat és cégeket vendégül látó kalandparkot terveznek. A gyopárosi Gyógy- Park és Élményfürdőben a város polgármestere tájékoztatott: nőtt a város vendégforgalma, sok rendezvényük, mint a Hagyományok, Ízek versenye, Európai

Kenyérünnep már a határokon túl is ismert. Orosháza megújult főterén álló hatalmas üveg vadkörtefát szimbolizáló szobor európai ritkaság. Sok a kerékpárút, Kardoskút madármegfigyelésre, az orosházi nemzetközi lovasbázis híres lóversenyek rendezésére alkalmas. Orosháza a paintball alföldi fővárosa: összesen hét változatos pályával, 10.000 m2-en várják mindazokat, akik kipróbálnák ezt az új, izgalmas, adrenalinnal teli szórakozást. A gyopárosi fürdő azon néhány kivételes magyar gyógyfürdőhöz tartozik, mely okkal pályázhatna a gyógyhely elnevezése, hiszen több hektáros zöld terület, tórendszer öleli körül. Tíz szauna fülkéjének egyike a 25-fős finn szauna. Fedett sportuszodát is terveznek. Jövő áprilisában itt lesz a IV. Szauna Szeánsz Oscar országos döntője. A közeli Gellértegyházán a Történelmi Emlékparkban megismerkedhettünk a hagyományos reformélelmiszer, a búzacsíramálé készítésével, de nem maradtunk ki egyéb helyi földi javakból sem (méz, pálinka). A több mint 5 hektáros terület gazdái hivatásuknak tekintik a régi kézműves mesterségek, népművészetek, kulturális örökségek megőrzését. Ilyenek többek között a fazekasság, szíjgyártás, kézi szövés, vályogvetés, fafaragás, íjászat, lovas íjászat, solymászat.

Magyarország miniatűrben

A Kárpát-medence mértani középpontjában, Szarvason található az ország legújabb látványossága, a Mini Magyarország makettpark. A hazánk történelmét, építészeti nevezetességeit bemutató makettpark Szarvas eddigi történetnek egyik legnagyobb magánerős turisztikai attrakció-fejlesztése, amely mintegy 70 millió forintos beruházással készült. A teljes készültség elérésekor közel 100 makett, hangzó, mozgó, interaktív elemek várják majd a látogatókat. A Szarvasi Arborétum jelenleg a város legtöbb látogatót vonzó turisztikai attrakciója. Ezt erősíti a Mini Magyarország: Új programlehetőség a Szarvasra, a régióba érkező turistáknak. A Körösök legendásan szép vidékén egyébként a halászlé is finom.

Az év első tíz hónapjában 4,8 százalékkal nőtt a dél-alföldi kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma, a vendégéjszakák 3,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ismertette Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketing igazgatója Szegeden. A folyamatos csökkenés ellenére továbbra is Németország a legfontosabb küldőország, onnan 27 ezer vendég érkezett a térségbe. Sok turista jön a Dél-Alföldre Romániából, Szerbiából, Lengyelországból, Ausztriából és Hollandiából is. A most záruló uniós költségvetési ciklusban 173 turisztikai projekt nyert támogatást 47,29 milliárd forint értékben a Dél-Alföldön. A régióban 323 kereskedelmi szálláshely működik 30 330, ezekből 200 szálloda 10 678 férőhellyel. A vendégek elsősorban a 35 gyógyfürdőt és wellness létesítményeket keresik, a kínálatot 20 Tourinform iroda és nyolc TDM szervezet népszerűsíti. 
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai