Panorámajárda épült a debreceni Nagytemplomban

A Nagytemplom két tornya közzé épített panorámajárdán gyönyörködhetnek a látogatók Debrecen főterében tavaly óta.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csaknem egymilliárd forintos Európai Uniós támogatásból megújult a cívisváros jelképe, az 1827-re felépült klasszicista stílusú Nagytemplom. A templomot fennállása óta nem újították fel, legfeljebb belülről festették ki. A múlt évi felújítás során külső-belső festést kapott az épület, lecserélték vörösréz tetőborítását, és állagmegóvási munkálatokat is végeztek rajta. A belső festés újdonsága a korinthoszi oszlopfők új színe. Kutatómunka eredménye bizonyítja, hogy a korábbi belső fehér festést megtörte a korinthoszi oszlopok sárga színe. A felújítás során csak az oszlopfőket festették sárgára, a többi fehéren maradt. A padlózatot süttői mészkővel burkolták, restaurálták a padsorokat, flóderezték a padvégeket. Szintén felújították a presbiteri padvégeket és az úrasztala szószék együttest. Az ország második legnagyobb mechanikus orgonája, Deutchmann Jakab bécsi műhelyében készült 1838-ban. A 3 manuálos, 70 regiszteres, 4258 sípos orgona minden egyes sípját kivették, megtisztították és újrahangolták – sorolta a tudnivalókat a Nagytemplom fiatal turisztikai menedzsere, Katona Gergely, akinek szívügye az épület megismertetése a látogatókkal.

Történelmi áttekintés

„Régészeti feltárások alapján már a 12. században templom állt a jelenlegi Nagytemplom helyén. A 13-14. sz. fordulóján itt épült fel a Szent András templom, ami többszöri bővítés után nyerte el végső formáját, és uralta Debrecen központját egészen az 1564-es tűzvészig. Ezután Bethlen Gábor támogatásával 1626-ra épült fel az András templom, melyet már akkor „öreg” vagyis nagy templomnak hívtak a debreceniek. A Tiszántúl legnagyobb gótikus temploma 1802. június 11-én égett le. Mivel a helyreállítás lehetetlen volt, elkezdődtek az új Nagytemplom építésének előkészületei.”
Forrás: www.nagytemplom.hu




Napelemes energiaszolgáltatás

Eddig a padsorok alatt húzódó fűtéssel melegítettek, a felújítás során azonban a padsorokon lévő szivacsba építették a fűtő paneleket. Az épület energia szolgáltatását 70 napelemmel oldották meg, melyeket a közeli Füvészkert utcai városi egészségügyi intézmény tetejére szereltek fel. A régi fénycsöveket LED világításra cserélték. A világítás részleges, külön-külön megvilágíthatók a belső tér egyes részei és színes fények is színesítik az épületet. A szép tér nem csak egyházi, hanem világi koncerteknek is helyet ad, mint pl. Varnus Xavér és Törőcsik Mari estjének. Két kivetítőn is lehet nézni az előadásokat. Az úrasztalát és szószék együttest 4-5 kamerával lehet követni, a karzaton lévő orgonán játszó orgonistát hárommal. Az ablakok távirányítós sötétítés technikával sötétíthetők. A koncertek szépen szólnak a modern hangosítással, mely a Müpa technikájához hasonlatos felszereltségű. Korábban a templom 9 órája 9 féle időt mutatott, de ez a pontatlanság már megszűnt. A 8 órát irányító 1926-os óraszerkezetet leszerelték és a padlástéren kiállították, helyette pedig digitális órát építettek be. Eddig a nyugati torony volt látogatható a kilátóval, de már a keleti is nyitva van a látogatók előtt. A templom mindkét harangját felújították, a nyugati toronyban lévő Rákóczi-harangot ritkán kongatják meg, de ha megszólal, egészen a Hortobágyig elhallatszik. A keleti torony harangja a hétköznapokban használatos, ismerően szól minden debreceninek. A harangtér fölött megtekinthető a tűzfigyelő diákok szobája, ahonnan azt kémlelték, hogy van-e valahol tűz a városban.

Kossuth emlékhely, Bibliai makettek

Megújultak a templom kiállításai, mint például a Kossuth emlékhely, a Bibliai makettek és szentföldi festmények, a gyülekezettörténeti kiállítás. 1949. április 14-én a Nagytemplomban kiáltották ki Magyarország függetlenségét, és Kossuth Lajost kormányzó elnökké választották. A kormányzó akkor használt székét a templomban őrzik, a Kossuth emlékhelyen. Múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak, a felnőttekéhez hasonló padsorokat csináltattak hozzá a gyerekeknek és gyönyörű honvéd egyenruhákat varrattak. Az iskolások szívesen beöltöznek a piros, kék, drapp, fekete zsinóros ruhákba és a foglalkozásokon élményszerűen tanulnak az 1948-49-es forradalomról és szabadságharcról. Digitális tábla is segíti az oktatást, oktató anyaggal. A Csia Lajos nevéhez fűződő Bibliai makettek sok viszontagság után méltó helyet kaptak a templomban. A Biblia világába vezetik be az érdeklődőket az épületek kicsinyített másai, mint pl. Salamon temploma, a Luxor-templom, Dávid tornya, az Olajfák hegye. A kiállításon Tichy Kálmán bibliai témájú festményei is láthatók, mint a Názáret, Genezáret tavának látképe, a Holt-tenger című képek. Új, interakítv kiállítások is a gyerekek és a felnőttek rendelkezésére állnak. Például református templomok fotói tekinthetők meg az egyik számítógépen, s a harangjukat is meg lehet szólaltatni. Ki lehet próbálni az interaktív gerundiumos (tűzoltó diákok botja) játékot is. A földszinten pedig új játék van készülőben. 66 padlókőbe 66 bibliai idézetet írtak, jó játék lesz megkeresni mindet.

Az ország legnagyobb református temploma
A templom Péchy Mihály tervei szerint épült. 1500 négyzetméter alapterületű, ezzel az ország legnagyobb református temploma. A főhajó hossza 55 méter, szélessége 15 méter. A déli kereszthajó 38 méter hosszú, 14 méter széles. A toronygomb 61 méter magasságban van. Ülőhelyei száma kb. 3000. Forrás: www.nagytemplom.hu




Lift, panorámajárda

A felújítás legnépszerűbb eredménye a keleti toronyba vezető lift és a panorámajárda. Az épületbe újonnan szerelt lifttel a keleti tornyot akadálymentesítették, az viszi a látogatókat a két torony közzé, a timpanon mögé épült acélhídra. Onnan szemlélhető a panoráma, a templom előtti Kossuth tér, s a Nagyállomásig vezető Piac utca és környéke. A Múzeumok éjszakáján 3000 ember volt kíváncsi rá. A felújítás során a tetőn gondoskodtak a villám védelemről és a megfelelő szellőztetésről is. Több tetőtéri ablakot madár ráccsal is elláttak. A nyugati toronyban lépcsőn lehet felmászni a kilátóba. A Nagytemplomnak új arculata van, minden tájékoztató anyagon ugyanaz a sárga-fekete szín ismétlődik. A Nagytemplom turisztikai fejlesztése a „Menjetek be kapuin hálaénekkel” nevet viselő projekt az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program keretében valósult meg. A felújításnak köszönhetően a templomlátogatás ezentúl nem egy rövid turista program, hanem akár másfél órát is el lehet tölteni a történelmi falak között az összes látnivaló bejárásával. Augusztusban Karakter 1517 néven kávézó nyílt a templom mellett, és odaköltözött a református könyvesbolt is. Az évszám a reformáció kezdetére utal. Ha bejárjuk a templomot, ez lehet a túraállomások utolsó szakasza.



Szabó Magda – Holtig haza: Debrecen (részlet)
„Ha álmomból riasztanak is tudom, hányan férnek el az épületben, milyen hosszú, milyen magas, a Nagytemplom adatait is meg kellett tanulnom, mint a saját életemre vonatkozókat… ha észreveszem a Nagytemplom tornyainak rám szegeződő nagy szemét, kiáltó dacos száját, szemöldökét, az akantuszlevelek bozontját, elönt valami semmihez sem hasonlító indulat… Amit érzek, ami áthat, az a biztonság, mert a végtelenség nyugalma sugárzik rám a tümpanon alól, a tudta, hogy a vaskos, egymástól szinte meghökkentően távol eső tornyokra rákönyökölhet akár a világmindenség, tudom, elbírja, annyira el, hogy erejéből még nekem is jut, másnak is, aki igényli, mindenkinek…”


A forrás Hapák József – Szabadi István Tanúság hajléka című kötetéből való, mely könyv a Nagytemplom felújítása alkalmából jelent meg.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.