hirdetés

Éremeső az idei VinAgorán

5 nagyarany, 106 aranyérem, 58 ezüstérem, 4 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj, „legeredményesebb családi pincészet” díja, „legsikeresebb fiatal borász” díja, a „VinAgora új felfedezettje” – ez a 2015-ös VinAgora mérlege. A sűrű éremeső dacára a champion díjakat csak június 27-én fogják kiosztani a döntőbírák.

hirdetés

„Nehéz, ám nagyon kellemes volt az idei VinAgorán bírálni: rengeteg kiváló bor közül kellett a legjobbakat kiválasztani. Szinte zavarba ejtő volt a sok hibátlan, egyedi bor, ilyen sorozattal még nem találkoztam, pedig bíráltam már párszor.” - mondta az egyik magyar zsűritag.

Négy napon át dolgoztak a versenyre érkező hazai és külföldi bírálók, akik a munka után Budapesttel ismerkedtek. Kiváló borok versengtek idén, a bírálóknak ezért nem volt egyszerű a dolga. Rengeteg érmet oszthattak volna ki, de a szabályzat szerinti 30%-os éremkorlát miatt feljebb kellett vinni a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ám emiatt idén nem kaphatott érmet.

A június 11-14. között, Budapesten megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 549 nevezés érkezett 18 országból. Ausztrália, Brazília, Franciaország, Libanon, Peru, Marokkó, Taiwan, Németország, Románia, Spanyolország és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az összesen 55 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a négy nap alatt.

A champion díjak június 27-én, a VinAgora Borgálán, a Boscolo Konferencia Központban kerülnek kihirdetésre.

A többi díj az alábbiak szerint került kiosztásra:

Nagyaranyérmet az alábbi öt bor kapott:

-          Balla Géza Feketeleányka&Cabernet Franc 2012 bora
-          a Bodnár Pincészet Tokaji Aszúeszencia „Vágy” 2003 bora
-          a spanyol Gonzalez Byass Noe erősített bora
-          a Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Muscat Lunel 2000 5 puttonyos aszúja
-          a cseh Znovin Znojmo Znovin Tramin Cerveny 2010 bora.

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi pincészetek borai kapták:

-          Balla Géza Feketeleányka&Cabernet Franc 2012 bora
-          az ausztrál Gatt Wines Gatt Shiraz 2013 bora
-          a brazil Vinícola Campestre LTDA, Zanotto Espumante Brut pezsgője
-          a cseh Znovin Znojmo Znovin Tramin Cerveny 2010 bora.
 
Idén 7 legjobb fajtabor díj is gazdára talált, ők azok:

-          ax wine(e)motion  Merlot 2011 bora
-          a Bardon Borászat Meszes Furmint 2013 bora
-          a Feind Borház Cabernet Franc Prémium 2012 bora
-          a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Gál Kékfrankos 2014 rozé-ja
-          a Hilltop Neszmély Borászat Kamocsay Chardonnay Superior 2013 bora
-          a Takler Borbirtok Cabernet sauvignon reserve 2009 bora
-          a Varga Pincészet Kft. Aranymetszés Olaszrizling 2014 bora.

A champion díjak, a „legeredményesebb családi pincészet” díja, a „legsikeresebb fiatal borász” díja, és a „VinAgora új felfedezettje” díj a Borgálán kerül kihirdetésre ünnepélyes keretek között. A részletes eredménylista a különdíjak nélkül megtalálható a VinAgora weboldalán.

A szűk szakmai körben bonyolított verseny eredményei a fogyasztók számára is fontosak. A borkedvelő nagyközönség idén is megismerheti a részletes eredményeket, és végigkóstolhatja a borversenyre nevezett összes bort. A VinAgora Borgálára június 27-én, szombaton a Boscolo Konferencia Központban kerül sor, ahol elegáns környezetben vonul fel a hűs borospalackok hosszú sora, melyekből a borkedvelők kedvükre kóstolgathatnak. Minden bor mellett megtalálható a hivatalos bírálati lap a versenyen kapott értékeléssel, így a vendégek összehasonlíthatják a borok eredményeit.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk