hirdetés
hirdetés

Postakocsijárat indul, nordic walking park épül a Mátrában

A hat esztendeje alakult Mátra Jövője Turisztikai Egyesület arra a feladatra vállalkozott, hogy az ország legmagasabb hegyvidékén összefogja a térség szakmai szolgáltatóit, önkormányzatait a turizmus fejlesztéséért - mondta Kápolnainé Nagy Ágnes, az egyesület elnöke.

hirdetés

Mindez a "Mátravidék - pihenni bárhol lehet, mi élményt adunk - HTDMSZ kialakítása" című projekt indító találkozóján hangzott el pénteken a kisnánai várban. Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, országgyűlési képviselő köszöntőjében méltatta a térség idegenforgalmi jelentőségét és a Mátra Turisztikai Egyesület szerepét a fejlesztúő munkában. Ezt követően Kápolnainé Nagy Ágnes elnök tartott tájékoztatót az új projektről.

Mint a Turizmus Online-nak elmondta, 2006-ban 21 taggal alakult az egyesület, de ma már 86-an működnek együtt. A tagok nagyobb része vállalkozó, továbbá civilként önkormányzati vezetők és magánszemélyek is tevékenykednek az egyesületben,. A tagok között nemcsak helybeliek vannak, hanem veszprémiek, gencseapátiak, kecskemétiek és budapestiek is. Tíz mátrai község turizmusában vesznek részt. Az egyesület szakmai munkáját jelzi, hogy tavaly Galyatetőn várturizmus konferenciát tartottak, illetve Study Tourt szerveztek a Mátrába turisztikai szakújságíróknak.

Nézze meg képeinket!

Az elnök azt is kiemelte, hogy a tudatos építőmunka az elmúlt években meghozta eredményét. A múlt év elején az egyesület úgy döntött, a Nemzetgazdasági Minisztérumnál kezdeményezi, hogy TDM szervezetként regisztrálják őket. Ezt a szaktárcánál meg is tették és az országban a kilencedik helyi TDM egyesületként jegyezik őket. A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület eredményesen pályázott és az Új Széchenyi Terv keretében az Észak-Magyarországi Operatív Program támogatásával 41 millió 336 ezer 669 forintot nyert el, az említett projekt megvalósítására. Ennek összköltsége 48 millió 366 ezer 669 forint. A programot 2013 decemberében zárják.

A pályázat benyújtásakor az egyesület három fő terület fejlesztését jelölte meg. Az egyik, az évek óta sikeresen rendezett Mátrai múzeumok éjszakája program továbbfejlesztését, bővítését tartalmazza. Emellett "Mátrai randevú" néven egész hetes programsorozatot indítanak idén, június 16-23. között, melyet az V. Mátrai múzeumok éjszakájával zárnak. A másik hangsúlyos terület a Mátra postakocsijáratának indítása. Ehhez az egyesület két járművet szerez be, melyeket menetrend szerint Mátra expresszként közlekedtet meghatározott útvonalakon, elsősorban hétvégeken. Kísérleti jelleggel először június 18-21. között a "Mátrai randevú" keretében, Sirok és Kisnána között jár majd naponta egy alkalommal. Június 22-én pedig Markazon a település nevezetességeit érinti az expressz. A fejlesztéshez postakocsi megálló táblák elhelyezése is tartozik a falvakban, valamint megjelentetik azt az önálló kiadványt, amely a "Tíz nap a Mátrában" részeként "Tíz nap tíz látnivaló a Mátra expressz útján" nevet kapta.

A desztináció jellegéhez igazodva, a már meglevő turistautak mentén nordic walking parkot alakítanak ki a Mátrában. Ehhez pedig egységes táblarendszert készítenek (start-, illetve pulzusmérő táblákat ) kiadvánnyal. Nordic walking botokat is szereznek be, valamint képzik az egyesületi tagokat. A projekt részeként turista információs pontokat nyitnak Sirokban és Kisnánán, ahová kültéri touch infók kerülnek. Az irodákban pedig számítástechnikai fejlesztést valósítanak meg. Mindezekkel munkahelyeket is teremtenek, valamint az egyesület tevékenységét azzal is segítik, hogy haszongépjárművet vásárolnak.

A fejlesztésekhez jelentős marketing tevékenységet folytatnak. Így - többek között - a korábbi években megalapozott kiadványaikat bővített és nagyobb példányszámban jelentetik meg. Ennek alapján a Mátra katalógus, valamint a Tíz nap a Mátrában sorozat több eleme jelenik majd meg.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk