hirdetés
hirdetés

Rekordvihar tombolt Londonban

Az elmúlt időszak legnagyobb vihara tombolt Londonban és környékén. 100-150 kilóméteres széllökések rázták meg a vidéket, több halálos áldozatot követelve, a közlekedésben súlyos fennakadásokat okozott illetve több százezer otthon áramellátás nélkül maradt.

hirdetés

Az elmúlt évek legnagyobb vihara sújtotta Londont és környékét. A vihar 100-150 kilóméteres széllökésekkel tombolt, több halálos áldozatot követelt, súlyos fennakadásokat okozott a közlekedésben illetve több százezer otthon áramellátás nélkül maradt. Az MTI jelentése szerint egy 14 éves fiú és egy 17 éves lány életét vesztette a viharban.

A legnagyobb brit repülőtéren, a London nyugati határában fekvő Heathrow-n 130 járatot töröltek - ez a teljes napi járatszám 10 százaléka -, és reggel egy ideig szüneteltek a leszállások. A légikikötő járatinformációja a British Airways három hétfői budapesti járatának mindegyikét ugyanakkor indulásra jelölte, és az első - viszonylag kis késéssel - fel is szállt délelőtt. A köztes, délutáni budapesti BA-járat mindazonáltal várhatóan egy órát késik. A Wizzair Budapestről Lutonra érkező első hétfői járata időben le tudott szállni. London öt nagy nemzetközi repülőtere közül négyet - Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton - hétfőn nem lehetett vonattal megközelíteni, mert a vasúttársaságok nem indították el a szerelvényeket a pályára hordott törmelék és a kidőlt fák miatt. A londoni városhatáron belül fekvő ötödik repülőtér, a City busszal elérhető volt, de ennek a légikikötőnek a forgalmában is fennakadások voltak.
A világ legnagyobb forgalmú nemzetközi kompkikötőjében, a délkelet-angliai Doverben is komoly fennakadásokat okozott a vihar. A kikötőt ugyan nem zárták le, de több komptársaság felfüggesztette vagy alaposan leszűkítette menetrendjét a vihar miatt. Több kompot a kikötő nyílt vízterületein horgonyoztak le, attól tartva, hogy a hajókat az orkán nekicsapja a mólóknak.
A Londont Brüsszellel és Párizzsal, illetve több köztes célállomással összekötő Eurostar szuperexpresszek nem indultak el hétfő reggel 7 óra előtt. A forgalom kora délelőtt megindult, de a cég azt közölte, hogy továbbra is késések várhatók a pálya brit szakaszán elrendelt sebességkorlátozás miatt.
A londoni metró, amely jelentős részben felszíni gyorsvasútként közlekedik - hat vonalon állt le, illetve akadozott a közlekedés a hétfő reggeli csúcsforgalomban a sínekre dőlt fák, a szélvihar által a pályára hordott törmelék miatt.
Anglia déli felében gyakorlatilag leállt a vasútközlekedés is, így több százezren nem tudtak eljutni munkahelyükre hétfőn. Egyes vonalakon a pályák állapotának felmérésére kiküldött üres szerelvények is kidőlt fáknak ütköztek.
Londonban és a déli országrész kiterjedt térségeiben a közúti közlekedést is számtalan kidőlt fa akadályozta. A fővárosban több helyen épületállványok dőltek össze, gépkocsikat megrongálva. Wales és Dél-Anglia között több órára megszűnt a közvetlen közúti összeköttetés, mivel a Severn határfolyón átívelő mindkét autópályahidat lezárták a vihar átvonulásának idejére. Hétfő délelőtt az egyik átkelőt megnyitották, a másik azonban változatlanul zárva volt.

A hétfőihez hasonló erejű vihar legalább öt éve nem sújtotta Nagy-Britanniát. Az ítéletidő azonban valószínűleg nem okozott olyan mértékű pusztítást, amilyet az utóbbi három évszázad legnagyobb nagy-britanniai szélvihara hagyott maga után. Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört rá Nagy-Britanniára az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. Abban a viharban 18-an meghaltak, 15 millió fa kidőlt, és több százezer ház tetejét szakította le az orkán. A 26 évvel ezelőtti időjárási katasztrófa - amelyhez mérhetőt 1703 óta nem élt át az ország - egymilliárd font (mai árfolyamon több mint 340 milliárd forint) kárt okozott, és egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik maradandó nyomait.  

Frissítés:

A hétfő reggeli járatok elindultak Budapestről Londonba, csak az egyik gép szállt fel egyórás késéssel - közölte Kurucz László, a Budapest Airport (BA) szóvivőhelyettese az MTI-vel a vihar kapcsán.
A két kora reggeli gép menetrend szerint elindult Budapestről Londonba. A British Airways 8 óra 15 perces járata egy órával később szállt fel a Liszt Ferenc-repülőtérről, a gép a londoni Heathrow-ra indult.
Budapestről négy légitársaság közlekedik London négy repülőterére, hétfőn a menetrend szerint összesen tíz járat indul a Liszt Ferenc-reptérről.
Nem a brit időjárással, hanem egyéb forgalmi okokkal van összefüggésben, hogy a WizzAir 2205-ös járata várhatóan három és fél órás késéssel, délután indul majd Budapestről, illetve este is ugyanennyi késéssel érkezik vissza Londonból - közölte a szóvivőhelyettes.
Kurucz László felhívta a figyelmet: további késésekről, illetve járattörlésekről egyelőre nincsenek információk, de elképzelhető, hogy lesznek változások. Ezért kérik az utasokat, hogy tájékozódjanak a menetrendről a www.bud.hu honlapon, illetve a légitársaságoknál.

Több mint egyórás késéssel érkezett a debreceni repülőtérre a Wizz Air légitársaság londoni járata, amely csaknem másfél órás csúszással indult vissza - mondta Gulyás Péter, a légikikötő forgalmi igazgatója az MTI érdeklődésére. Közlése szerint a gép reggel Szófiából repült London-Lutonba, ahol a vihar miatt várakoznia kellett, és ez okozott késést. A gép a debreceni repülőtérről 1 óra 20 perces késéssel szállt fel Londonba.

 

(forrás: MTI/Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk