hirdetés
hirdetés

Ötcsillagos élményeket tartogat az Év Turisztikai Városa

A 2014-es eredményeit mérlegelve, szakmai és közönségszavazatok alapján az Év Turisztikai Városa címet kapta Eger.

hirdetés

„A folyamatos munka, a szállásadókkal, a TDM-tagokkal, a borászokkal, az éttermekkel, a kulturális programok szervezőivel folytatott együttműködés jelentősen hozzájárult a város 2014-es idegenforgalmi eredményeihez – mondta a Turizmus Online-nak Hegedűsné Majnár Márta, az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Azzal, hogy a város elnyerte a megtisztelő elismerést, az összefogás bizonyítéka, amely arra ösztönöz, hogy ezt kell folytatnunk a jövőben is.“

A legtöbb külföldi vendég lengyel volt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014-ben a teljes vendégforgalmat tekintve – a tíz legnépszerűbb hazai turisztikai település közül – Egerben nőtt legdinamikusabban a vendégéjszakák száma. Ez 2013-hoz képest 9,3 százalékos bővülést jelentett. A belföldi turisták 12,2, míg a külföldiek 3 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el tavaly a hevesi megyeszékhelyen. A szálláshelyeken összesen 374 ezer 209 vendégéjszakát regisztráltak. Érdekesség, hogy a külföldiek közül a legtöbben Lengyelországból érkeztek. De rajtuk kívül sokan jöttek Szlovákiából és Csehországból is. A külföldi turisták többi részét a németek, a franciák és britek alkották.

Az, hogy a lengyel piac ennyire kiteljesedhetett 2014-ben, a tudatos szervező munkának és a kampányoknak köszönhető. Az elmúlt év tavaszán például Egerben tartották a Lengyel-Magyar Barátság Napját, amely nagy hatással volt a turizmusra is. Több dél-lengyelországi városban tartott rendezvényeken, fesztiválokon mutatta be Eger a turisztikai kínálatát. Emellett 2014 szeptemberében Lublinban, az Európai Évek Fesztiválján díszvendégként köszöntötték a hevesi megyeszékhelyet.

Hegedűsné Majnár Márta azt is elmondta: Eger múlt évi kiemelkedő turisztikai sikereihez jelentősen hozzájárult, hogy megújult a történelmi barokk belváros. A több mint ötmilliárdos fejlesztést az Európai Unió támogatásával valósították meg. Ennek eredményeként a belváros épületeinek homlokzatát felújították. Így – többek között – a Minorita templomét, a városházáét, továbbá kinyílt a Dobó tér és a környezetében új tereket alakítottak ki. Mindezek sokszínűbbé tették a belvárost. Ennek hírére sok olyan korábbi turista is ellátogatott Egerbe, aki évekkel ezelőtt járt a városban és kíváncsi volt a változásokra.

Tavaszi nyüzsgés a megújult Dobó téren (Fotó: Mentusz Károly)
Tavaszi nyüzsgés a megújult Dobó téren (Fotó: Mentusz Károly)

Emellett – uniós projekt részeként – az illetékesek több szakmai civil szervezet, szállásadó, kereskedő, vendéglátó véleményét, javaslatait figyelembevéve kezdték el a megújult belvárost élettel megtölteni. Így például az Eger-patak medréhez közeli kerékpárút nyomvonalán időszakos kiállítóhelyet alakítottak ki, ahol elsősorban az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatói és tanárai állítják ki alkotásaikat.

Egyébként évek óta – így 2014-ben is – Budapest után a vidékiek közül a legnagyobb forgalmat az Egri Tourinform Iroda bonyolította le. Nagyon sok érdeklődő vendég kereste fel és kapott fontos információkat, valamint különböző képes kiadványokat a városról és környékéről az iroda munkatársaitól.

Kiállítás a belvárosi kerékpárút mentén (Fotó: Mentusz Károly)
Kiállítás a belvárosi kerékpárút mentén (Fotó: Mentusz Károly)

Fürdőélmények, borok, koncertek

Tavaly is sok turista időzött az egri várban, amelyet az Országgyűlés Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított. A dicsőséges emlékhelyet több mint kétmilliárd forintos fejlesztéssel újítják fel, amely várhatóan az idén fejeződik be. Ennek keretében épületrekonstrukciókra kerül sor, új kiállítótereket hoznak létre, tanösvényeket alakítanak ki. A munka során felhasználják a modern kor technikai vívmányait is, miután digitális és audiovizuális fejlesztéseket valósítanak meg a kiállítóhelyeken. A vár főbejárata mellett egy másik feljáratot is nyitnak, amelyen keresztül a belvárosból is feljuthatnak majd az érdeklődők a várba.

Turisták az egri várban (Fotó: Mentusz Károly)
Turisták az egri várban (Fotó: Mentusz Károly)

Az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője azt is méltatta, hogy 2014-ben már teljes egészében fogadták a hazai és a külföldi vendégeket az Egri Termál Fürdő megújult medencéiben. Így a főidényben telt házzal működtek. Mindez nagyon fontos turisztikai láncszeme a gyógyvizéről híres városnak. A sikerek jelentős részesei voltak az egri történelmi borvidéken tevékenykedő borászok is, akik több hazai és nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el italaikkal. Több újdonsággal és élménykínálattal jelentek meg a piacon és igyekeztek a vendégek ízléséhez igazítani a kínálatukat. A Szépasszonyvölgy Eger egyik reprezentatív helyévé vált. Az önkormányzat és a pincészetek összefogásával vendégváró környezetet teremtettek parkokkal, szobrokkal. A Márai Kulturális Fogadóközpont színpadán pedig több szabadtéri koncertet és színházi bemutatót tartottak. A másik fesztiválszínhelyként nyitották meg Eger déli részén a Bolyki-völgyet, ahol szép környezetben, az igényes borfogyasztás mellett főleg a fiatalok találhattak szórakozást könnyűzenei koncerteken.

A Márai kulturális fogadóközpont a völgyben (Fotó: Mentusz Károly)
A Márai kulturális fogadóközpont a völgyben (Fotó: Mentusz Károly)


Egy 1852-ből származó szőlőprés az egri borkultúrára emlékeztet (Fotó: Mentusz Károly)
Egy 1852-ből származó szőlőprés az egri borkultúrára emlékeztet (Fotó: Mentusz Károly)


Női szobor parkkal, a Szépasszonyvölgyben (Fotó: Mentusz Károly)
Női szobor parkkal, a Szépasszonyvölgyben (Fotó: Mentusz Károly)

Jelentős összeg a városimázs erősítésére

A vendégforgalom növekedéséhez jelentősen hozzájárultak a szállásadók is, akik közel hétezer vendégággyal várták a városban megszálló turistákat. Tavaly a legnagyobb fejlesztést – 624 millió forintos projekttel – a négycsillagos Hotel Egerben valósították meg. Megújult a teljes wellness-részleg és 173 szobát újítottak fel. Ezek mellett teljes körű akadálymentesítést is megvalósítottak a szállodában. Így a hotelben a hazai és nemzetközi úgynevezett para-sportágak rendezvényeit is megtarthatják, idén például hat nemzetközi versenyre kerül sor.

Megújult a Hotel-Eger wellness-részlege (Fotó: Mentusz Károly)
Megújult a Hotel-Eger wellness-részlege (Fotó: Mentusz Károly)

Hegedűsné Majnár Márta az idei egri elképzelésekről is szólt. Arra törekszenek, hogy a város a kulturális örökség helyszíneként még vonzóbbá váljon az érkezők körében. Emellett az egészség- és a gyógyturisztikai fejlesztések kerülnek előtérbe, ezekhez támogatásért pályáznak. Az önkormányzat a város imázsának erősítésére, a marketingre jelentős összeget különített el. Szeretnék, ha tovább erősödne Eger jó hírneve itthon és a határainkon túl is. Újdonság, hogy az idei Múzeumok Éjszakájának kiemelt vidéki helyszíne az egri vár lesz. Egyébként a tavalyihoz hasonlóan júliusban, az Érsek-kertben újra megrendezik a Bikavér-fesztivált, amelyen 2014-ben közel 40 ezer látogatót fogadtak. Ennek az lesz a különlegessége, hogy a bikavéreken kívül kiváló fehérborokat is bemutatnak majd a termelők. Újdonságként októberben az egri líceumban először rendezik meg a Bikavér Szalont, de december végén megtartják a már hagyományos Egri Borszalont is a Hotel-Egerben.

Az egri Érsekkert a zenepavilonnal, a Bikavér Fesztivál egyik színhelye (Fotó: Mentusz Károly)
Az egri Érsekkert a zenepavilonnal, a Bikavér Fesztivál egyik színhelye (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk