Ötcsillagos élményeket tartogat az Év Turisztikai Városa

A 2014-es eredményeit mérlegelve, szakmai és közönségszavazatok alapján az Év Turisztikai Városa címet kapta Eger.

„A folyamatos munka, a szállásadókkal, a TDM-tagokkal, a borászokkal, az éttermekkel, a kulturális programok szervezőivel folytatott együttműködés jelentősen hozzájárult a város 2014-es idegenforgalmi eredményeihez – mondta a Turizmus Online-nak Hegedűsné Majnár Márta, az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Azzal, hogy a város elnyerte a megtisztelő elismerést, az összefogás bizonyítéka, amely arra ösztönöz, hogy ezt kell folytatnunk a jövőben is.“

A legtöbb külföldi vendég lengyel volt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014-ben a teljes vendégforgalmat tekintve – a tíz legnépszerűbb hazai turisztikai település közül – Egerben nőtt legdinamikusabban a vendégéjszakák száma. Ez 2013-hoz képest 9,3 százalékos bővülést jelentett. A belföldi turisták 12,2, míg a külföldiek 3 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el tavaly a hevesi megyeszékhelyen. A szálláshelyeken összesen 374 ezer 209 vendégéjszakát regisztráltak. Érdekesség, hogy a külföldiek közül a legtöbben Lengyelországból érkeztek. De rajtuk kívül sokan jöttek Szlovákiából és Csehországból is. A külföldi turisták többi részét a németek, a franciák és britek alkották.

Az, hogy a lengyel piac ennyire kiteljesedhetett 2014-ben, a tudatos szervező munkának és a kampányoknak köszönhető. Az elmúlt év tavaszán például Egerben tartották a Lengyel-Magyar Barátság Napját, amely nagy hatással volt a turizmusra is. Több dél-lengyelországi városban tartott rendezvényeken, fesztiválokon mutatta be Eger a turisztikai kínálatát. Emellett 2014 szeptemberében Lublinban, az Európai Évek Fesztiválján díszvendégként köszöntötték a hevesi megyeszékhelyet.

Hegedűsné Majnár Márta azt is elmondta: Eger múlt évi kiemelkedő turisztikai sikereihez jelentősen hozzájárult, hogy megújult a történelmi barokk belváros. A több mint ötmilliárdos fejlesztést az Európai Unió támogatásával valósították meg. Ennek eredményeként a belváros épületeinek homlokzatát felújították. Így – többek között – a Minorita templomét, a városházáét, továbbá kinyílt a Dobó tér és a környezetében új tereket alakítottak ki. Mindezek sokszínűbbé tették a belvárost. Ennek hírére sok olyan korábbi turista is ellátogatott Egerbe, aki évekkel ezelőtt járt a városban és kíváncsi volt a változásokra.

Emellett – uniós projekt részeként – az illetékesek több szakmai civil szervezet, szállásadó, kereskedő, vendéglátó véleményét, javaslatait figyelembevéve kezdték el a megújult belvárost élettel megtölteni. Így például az Eger-patak medréhez közeli kerékpárút nyomvonalán időszakos kiállítóhelyet alakítottak ki, ahol elsősorban az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatói és tanárai állítják ki alkotásaikat.

Egyébként évek óta – így 2014-ben is – Budapest után a vidékiek közül a legnagyobb forgalmat az Egri Tourinform Iroda bonyolította le. Nagyon sok érdeklődő vendég kereste fel és kapott fontos információkat, valamint különböző képes kiadványokat a városról és környékéről az iroda munkatársaitól.

Fürdőélmények, borok, koncertek

Tavaly is sok turista időzött az egri várban, amelyet az Országgyűlés Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított. A dicsőséges emlékhelyet több mint kétmilliárd forintos fejlesztéssel újítják fel, amely várhatóan az idén fejeződik be. Ennek keretében épületrekonstrukciókra kerül sor, új kiállítótereket hoznak létre, tanösvényeket alakítanak ki. A munka során felhasználják a modern kor technikai vívmányait is, miután digitális és audiovizuális fejlesztéseket valósítanak meg a kiállítóhelyeken. A vár főbejárata mellett egy másik feljáratot is nyitnak, amelyen keresztül a belvárosból is feljuthatnak majd az érdeklődők a várba.

Az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője azt is méltatta, hogy 2014-ben már teljes egészében fogadták a hazai és a külföldi vendégeket az Egri Termál Fürdő megújult medencéiben. Így a főidényben telt házzal működtek. Mindez nagyon fontos turisztikai láncszeme a gyógyvizéről híres városnak. A sikerek jelentős részesei voltak az egri történelmi borvidéken tevékenykedő borászok is, akik több hazai és nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el italaikkal. Több újdonsággal és élménykínálattal jelentek meg a piacon és igyekeztek a vendégek ízléséhez igazítani a kínálatukat. A Szépasszonyvölgy Eger egyik reprezentatív helyévé vált. Az önkormányzat és a pincészetek összefogásával vendégváró környezetet teremtettek parkokkal, szobrokkal. A Márai Kulturális Fogadóközpont színpadán pedig több szabadtéri koncertet és színházi bemutatót tartottak. A másik fesztiválszínhelyként nyitották meg Eger déli részén a Bolyki-völgyet, ahol szép környezetben, az igényes borfogyasztás mellett főleg a fiatalok találhattak szórakozást könnyűzenei koncerteken.

Jelentős összeg a városimázs erősítésére

A vendégforgalom növekedéséhez jelentősen hozzájárultak a szállásadók is, akik közel hétezer vendégággyal várták a városban megszálló turistákat. Tavaly a legnagyobb fejlesztést – 624 millió forintos projekttel – a négycsillagos Hotel Egerben valósították meg. Megújult a teljes wellness-részleg és 173 szobát újítottak fel. Ezek mellett teljes körű akadálymentesítést is megvalósítottak a szállodában. Így a hotelben a hazai és nemzetközi úgynevezett para-sportágak rendezvényeit is megtarthatják, idén például hat nemzetközi versenyre kerül sor.

Hegedűsné Majnár Márta az idei egri elképzelésekről is szólt. Arra törekszenek, hogy a város a kulturális örökség helyszíneként még vonzóbbá váljon az érkezők körében. Emellett az egészség- és a gyógyturisztikai fejlesztések kerülnek előtérbe, ezekhez támogatásért pályáznak. Az önkormányzat a város imázsának erősítésére, a marketingre jelentős összeget különített el. Szeretnék, ha tovább erősödne Eger jó hírneve itthon és a határainkon túl is. Újdonság, hogy az idei Múzeumok Éjszakájának kiemelt vidéki helyszíne az egri vár lesz. Egyébként a tavalyihoz hasonlóan júliusban, az Érsek-kertben újra megrendezik a Bikavér-fesztivált, amelyen 2014-ben közel 40 ezer látogatót fogadtak. Ennek az lesz a különlegessége, hogy a bikavéreken kívül kiváló fehérborokat is bemutatnak majd a termelők. Újdonságként októberben az egri líceumban először rendezik meg a Bikavér Szalont, de december végén megtartják a már hagyományos Egri Borszalont is a Hotel-Egerben.


Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est

Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est 

A lap egy egész generáció számára jelentett első számú tájékozódási forrást, a lapszámot az eredeti szerkesztőség tagjai készítik.
Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.