hirdetés
hirdetés

Szallas.hu: legtöbben két éjszakás belföldi úti célra indulnak

A nyári foglalások harmada két éjszakás, negyede egy, ötöde pedig három éjszakára szól a legnagyobb hazai szállásfoglaló portál adatai szerint. Nem csak az olcsóbbra van igény: balatoni négycsillagos hotelt többen foglaltak idén, mint tavaly nyáron. Vízpartjaink közül a Tisza-tó átlagára a legkedvezőbb, egy főnek egy éjszaka 9 400 forint. 

hirdetés

 A nyári hónapok közül eddig augusztusban a legkisebb az elmaradás a belföldi szállásfoglalások terén tavalyhoz képest a Szallas.hu adatai szerint. Jelenleg 7 százalékkal kevesebb a megtett, nyári leutazási dátumú belföldi szállásfoglalás, mint 2022-ben ilyenkor.

Depositphotos
Depositphotos
 

„Júliustól, amikor az időjárás is kedvezőbb volt, élénkültek a last minute foglalások belföldi irányban, viszont ezek is jellemzően a hétvégékre, 1-2 éjszakára szóltak, a hosszabb nyaralások mértéke nem nőtt olyan mértékben, mint tavaly”, mondta a portál sajtószóvivője. A nyári foglalások harmada két éjszakára, negyede egy éjszakára, ötöde pedig három éjszakára szól. Ezzel kapcsolatos közleményük szerint már a kora őszi időpontokat is elkezdték foglalni, jelenleg erre az időszakra 12 százalékkal kevesebb foglalás van az előző évhez viszonyítva.

A Balaton és a Velencei-tó átlagárai hasonlók, a Tisza-tó még mindig olcsóbb

A Balatonon 12 600 forint az átlagos ára egy éjszakának egy fő részére, a Velencei-tónál 12 570 forint. Ezzel szemben a Tisza-tónál a balatoni árakhoz képest 25,6 százalékkal kedvezőbb árért, átlagosan 9 400 forintért éjszakázhatunk fejenként. Mindezek ellenére még mindig a Balaton a legnépszerűbb, a Szallas.hu nyári foglalásainak harmada szól a térségbe. A Velencei-tóra csupán a vakációzni készülők 1,2 százaléka, a Tisza-tóra 3,1 százalékuk foglalt a Szallas.hu oldalán. 

A Balatonon nőtt az apartmanok népszerűsége, tavaly a nyári foglalások 38 százalékát tette ki, idén elérte a 40 százalékot. A magyar tenger partjánál a hoteleket mindkét évben minden negyedik foglalás alkalmával választották. „Egyre több partnertől halljuk azt, hogy nyílik az olló, azaz a magas kategóriás szálláshelyek és az olcsó, retrók mennek, magyarázta a sajtószóvivő. Érdekesség például, hogy a Balatonon, a 4 csillagos és a csillag nélküli hotel kategóriában látunk növekedést a foglalási számban, a többi hotelnél csökkenést tapasztalunk”.

A Tisza-tónál a panziók idén nagyobb pörögnek, és a vendégházaknál is némi növekedés látszik a foglalási számot illetően. A Velencei-tónál idén is az apartmant választották a legtöbben, aránya tavalyhoz hasonlóan 33 százalék. Itt a hoteleknél látszik visszaesés a főbb szállástípusok közül, a panziók és a vendégházak kereslete viszont nőtt.   

A Balatonnál a Festetics-kastély, a Szigligeti vár és a Plázs - Siófok a legvonzóbb látnivalók között szerepelnek. A Tisza-tónál sokan látogatnak el a Tisza-tavi Ökocentrumba, a Tiszafüredi Szabadstrandra és az abádszalóki Tisza-tó Strandra. A Velencei-tónál pedig a Velence Spa Termál- és Élményfürdőt, a pákozdi Katonai Emlékparkot és a Velencei Szabadstrandot keresik fel sokan.

A legismertebb hazai vízpartok top települései foglalási szám alapján 2023 nyarán:

Balaton

 1. 1.Siófok
 2. 2.Balatonfüred
 3. 3.Hévíz
 4. 4.Balatonlelle
 5. 5.Keszthely

Tisza-tó

 1. 1.Tiszafüred
 2. 2.Poroszló
 3. 3.Abádszalók
 4. 4.Berekfürdő
 5. 5.Kisköre

Velencei-tó települések

 1. 1.Gárdony
 2. 2.Velence
 3. 3.Agárd
 4. 4.Pákozd
 5. 5.Kápolnásnyék

Top turisztikai attrakciók, látnivalók:

Balaton

 • ●Festetics-kastély
 • ●Szigligeti vár
 • ●Plázs - Siófok

Tisza-tó

 • ●Tisza-tavi Ökocentrum
 • ●Tiszafüredi szabadstrand
 • ●Tisza-tó Strand - Abádszalók

Velencei-tó

 • ●Velence Spa Termál- és Élményfürdő
 • ●Katonai Emlékpark Pákozd
 • ●Velencei Szabadstrand
(forrás: Szallas.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk