hirdetés
hirdetés

Ipari turizmusra építenének Visontán

Az elmúlt fél évtizedben egymilliárd forintot költöttek a falu fejlesztésére Visontán - tudatta lapunkkal Szarvas László polgármester. - Pályázati támogatásokat felhasználva komfortosították a mátrai települést.

hirdetés

Látványos és egységes faluközpontot hoztak létre. A templom és a községháza közötti részt faragott fahíddal kötötték össze egymással a főúton, amely díszes motívumaival a helyi nagy múltú szőlő- és borkultúra munkafolyamataira emlékeztet.

Ennek közelében a történelmi pincesort ismerhetik meg. Az utóbbi időszakban folyamatosan utakat, járdákat újítottak fel, parkokat, pihenőhelyeket létesítettek és virágosítottak. Ezekkel jó alapokat teremtettek a turizmus további fejlesztéséhez.

Szarvas László azt is elmondta, hogy Visonta külterületén található Mátrai Erőművet, hazánk második legnagyobb villamosenergia szolgáltatóját évente több ezer érdeklődő keresi fel. Lényegében erre az ipari turizmusra kívánják építeni a következő időszak gazdaság- és idegenforgalmi fejlesztéseit a községben.

Négy fontos beruházást valósítanak meg, várhatóan egymilliárd forint értékben annak érdekében, hogy akik az erőműhöz látogatnak a helyi nevezetességekkel is megismerkedhessenek. Cél, hogy több napos tartózkodásra alkalmas helyi szállást is biztosítsanak az érdeklődőknek. A beruházásokhoz az önerő mellett támogatásért is pályáznak.

Az első fejlesztés keretében - a falu központjában - ötven férőhelyes szállodát és négyszáz adagos konyhát létesítenek. Ezzel a faluba érkezők mellett, a Visontán élők szociális- és közétkeztetési feladatait is ellátják.

Ezt követi a falu méreteihez igazodó kültéri élményfürdő építése, ahol egyszerre nyolcvan vendég pihenhet majd. A családoknak, a gyerekeknek csúszdát is létesítenek, akik pedig melegebb vízre vágynak pezsgőfürdőben lubickolhatnak.

A legnagyobb fejlesztés egy turisztikai látogatóközpont kialakítása lesz, ahol a visontai lignitbányában korábban talált mamutcsontokra utalva időutazásra invitálják majd az érdeklődőket. Különleges látványt nyújtva, egykor élt és rekonstruált mamutot mutatnak be a közönségnek, emellett 3D-s mozit működtetnek, felidézik a falu- a bánya-, az erőmű történetét.

A negyedikként egy jelenleg meglevő gépjavító műhely teljes korszerűsítésével öko-piac kialakítását teszi lehetővé. Az épületnek különleges homlokzatot terveznek, kőbe- és fába faragott zöldség és gyümölcs kompozíciókkal. Az ott árusításra kerülő termékeket a helyi termelők biztosítják majd.

Az említett fejlesztésekkel a következő években még élhetőbb, európaibb faluvá válhat Visonta. Ez látványosságokban, szolgáltatásokban, rendezettségben is megmutatkozik majd. Mindezek mellett a helyi borokra és gasztronómiai kínálatra is építenek a jövőben a faluban. Így - többek között - a helyi recept alapján készülő úgynevezett "vízen kullogó" sütemény bemutatására és népszerűsítésére. Azt tervezik, hogy ezt a palóc ételt a Mátrai Múzeumok Éjszakájának programsorozatába illesztve a Visontára látogató turistáknak is sütik, illetve kóstolásra ajánlják nekik.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk