Száz évvel ezelőtti képét mutatja a debreceni templom

Részben megújult februárra a debreceni Árpád téri református templom, visszakapta kváderköves kialakítását, eredeti mintázatú palatetejét és vasrácsait.

Csicsogónak hívták a kocsmát, ami egykor a templom helyén állt. Emberpiacot volt, onnan szegődtek el az emberek munkára. Sok volt a gond vele, ezért is határozták el a város elöljárói, hogy templomot építenek a helyére. Vecsey Imre építész és Bruckner Karolina házastársak vagyonuk egy részének feláldozásával és Debrecen felajánlásából építtették az ezer személyes templomot 1911-12-ben. Egykor fás ligetben állt az épület, és ma is fák övezik, de liget helyett egy tér közepén áll, közlekedési csomópontban. Mellette járda halad és a 4-es főút, előtte tízemeletes panelház magasodik. A háborúban nem sérült meg a templom, egyedül az ablakrózsák üvegei törtek ki, gerendái pörkölődtek meg. A világégés után felújították a templomot; ez azzal járt, hogy befalazták az erkélyek feletti ablakokat, eltüntették a fal kváderköves kialakítását, lesimították felületét. Az utóbbi években a gyülekezet kisebb javíttatásokat végeztetett az épülten, pl. a tornyokon lévő 4 fiatornyot erősítették meg. Sürgető volt a nagyobb felújítás, ugyanis a folyamatos beázások miatt leomlott két négyzetméter vakolat negyven méter magasból. A járdán és az úttesten porladt szét, de senki és semmi nem sérült meg. Mindenesetre a járda fölé 21 méter hosszan védőtetőt húzattak a gyülekezeti tagok – ismertette a felújítás előzményeit Veres János lelkész.

Kutatás a levéltárban, mikrofilmtárban, mintavétel a vakolatból

Pályáztak, és nyertek 42 millió forintot az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Debrecen építészeti- műszaki tervtanácsa a templom eredeti visszaállítását szorgalmazta. A külső színezés kiderítésére kutattak a levéltárban, a mikrofilmtárban, régi képeslapokat forgattak át. Végül mintát vettek a vakolatból. A pályázati összegből többek között megerősítettek és kijavítottak három födém szintet, és a hozzá vezető lépcsőt. Kicserélték az elektromos vezetékeket a toronyban, korrózióvédelemmel látták el a harangtartókat. A torony ablakai előtti, befalazott ablakrostélyokat kibontották. Visszaszerelték a bádog díszeket a loggiákra, kicserélték a tornyok borítását, s visszarakták bele az eredeti mintát a kuriózumnak számító fehér palából, kicserélték a csatornákat. Végül az eredeti színűre vakolták a templomot, és kialakították a kváderköveket. A felújítás csak a templom elülső részét érintette, a másik felének renoválása még hátra van, s a belső tér is nagy rekonstrukciót kíván. Azonban így is látványosan megújult a templom főbejárata, tornyai, szinte világít az épület az Árpád téren, a száz évvel ezelőtti pompás képét mutatja. Tetején a kakas akkora, hogy rá lehetne ülni – tudtuk meg a lelkipásztortól.

Kávézó, televízió az előtérben, gyermekfoglalkoztató az oldalhajóban

A 2 millió forintért emelt védőtető egy részét lebontották, de nagyobb részét fenn kell tartani a templom mellett a tervezett felújításig. A továbbiakban pályázni szeretnének, hogy elvégeztethessék a nagy rekonstrukciót. Többek között meg kell szüntetni az épület lábazati vizesedését, melyet a gyülekezet adományaiból próbáltak megoldani eddig. A templom melletti nagy forgalom miatt repedezett falat ki kell javítani. A templomhajó tetőzetét szintén fel kell újítani, s az itt is, ott is omló vakolatot. Az épületet a padfűtéssel csak 6 Celsius-fokra lehet befűteni, ezért csak a vasárnapi istentiszteleten használják. A közösségi életet a gyülekezeti terembe tették át, de felújítás után visszahelyezik a templomba. 360 családdal vannak kapcsolatban. Szándékuk az épület üvegfallal leválasztott előterében kávézó kialakítása az istentiszteletek utáni beszélgetésekhez. A nagyteljesítményű hősugárzókat már felszerelték a mennyezetre, s egy pultot is beállítottak. Az egyik mellékhajóban 70 négyzetméteren gyermekfoglalkoztatót akarnak kiépíteni meleg padlóval, felfújható játékokkal ahol a kisgyermekekkel játszhatnak szüleik, és közben az istentiszteletet is hallhatják. A másik oldalhajóban irodát terveznek ülőgarnitúrákkal szintén közösségi beszélgetésekhez. A rózsaablakokat színes üvegűre cserélnék a kakas farktollaival egyező sárga, kék, zöld betétekkel. – Terv többféle is van a felújításra – ismertette a tiszteletes. – Például fel lehetne húzni egy szintet a 18 méteres belmagasságú épületben, s fent lenne a templomi, lent pedig a közösségi tér. A tiszteletes reméli, hogy 2017. október 31-re, a reformáció 500. évfordulójára megújul a templom. – A reformációt 1517-nek ettől a napjától számítjuk, amikor kiszegezte tételeit Luther Máté a wittenbergi vártemplom ajtajára. Ha megújul a templom, szép kislány lesz az elhanyagolt öreg hölgyből. Ez a város és az egyház összefogásának szép példája lenne a reformáció fél ezredéves ünnepén – foglalta össze a lelkész.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.