hirdetés
hirdetés

Szlovénia- Európa zöld ékköve

A Continental Hotelben rendezte meg a napokban Budapesten szokásos őszi workshopját a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal, amelyet Szlovénia nagykövetasszonya, Darja Bavdaž Kuret nyitott meg. A szállodában fotókiállítás is nyílt ez alkalomból, a képeken az ország nevezetességének számító lipicai ménes látható. Az eseményen a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal központja mellett képviseltette magát Ljubljana, Maribor és Postojna idegenforgalmi hivatala, valamint több helyi szállodavállalat.

hirdetés

Szlovéniában rendkívül változatos tájakkal találkozhatunk, melyek előnye, hogy ezeket könnyű megközelíteni. Immár két éve autópálya köti össze a két ország fővárosait, így például Mariborba alig három óra alatt eljuthatunk.

Szlovénia északi része hegyes- völgyes vidék. Itt található a Júlia-Alpok, benne Európa legrégebbi nemzeti parkjával. A környék másik nevezetessége a Bledi-tó, ahol 2011 nyarán rendezték meg az evezős világbajnokságot. A tengerpart két gyönyörű települése a mediterrán hangulatú Piran és Portož, amelyek építészete velencei jegyeket mutat. A tengerpart közelében fekvő karsztvidék Szlovénia egyik nevezetessége, a Škocjan barlang különlegessége okán az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerült. Az ország keleti része az ásvány- és termálvizeken valamint a minőségi borokon kívül a gasztronómiai különlegességeiről vált híressé.

Fotó: pictureslovenia.com
Grad Rajhenburg

Szlovénia minden évszakban az aktív pihenés országa. Telente több mint 10 sportközpont áll a síelők, snowboardosok, szánkózók, hótalpas túrázók és egyéb téli sportot űzők rendelkezésére. Nyáron a vízi sportok szerelmesei lepik el az ország folyóit és tavait. Ezen felül számos vitorlázóernyős és hőlégballonos központ, valamint több kialakított lovagló útvonal várja a látogatókat.

Az ország a kulturális kikapcsolódásnak is kedvez. Nyáron a June in Ljubljana fesztivál várja az érdeklődőket, mely szabadtéren mutat be színházi, zenei és táncos előadásokat. Decemberben egy újévi ünnepség keretein belül csodálhatják meg a város meseszerű fényeit a látogatók.

2012-ben Maribor Európa Kulturális Fővárosa címét viseli, így idén minden kategóriában találhatunk programokat és rendezvényeket. Itt a színház, a zene, a tánc, a filmek és a művészet szerelmesei egyaránt megtalálhatják a számukra legvonzóbb eseményeket.

Szlovénia legerősebb idegenforgalmi vonzerejét a hőforrások jelentik, melyekre 15 nemzetközileg elismert wellness- és termálfürdő épült.

Nem csupán a szálláshelyek és a természeti adottságok minősége, de a magas színvonalú síiskolák is garantálják, hogy az ország ideális helyszín a síelők számára. Szlovéniában számos korszerűen felszerelt síközpont található, melyek összesen több mint 300 km hosszú sípályával és 280 km sífutópályával rendelkeznek. A legismertebb síközpontok a Krajnaska Gora, Maribosko Pohorje, és Rogla, melyeken több világverseny is megrendezésre került.

Az idei újdonságok közé tartozik az egységes szlovén síbérlet, amely a gondtalan síelést garantálja a szlovén síközpontok többségében. Az utóbbi években számos fejlesztés történt elsősorban az infrastruktúra terén, ami tovább javította a szlovén sípályák biztonságát és biztosította a hószegény időszakokban való síelést.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk