Tatabányai utazási iroda: 22 károsult, öt és fél milliós kár

A mai napig összesen öt és fél millió forint értékű kárigényt jelentettek be a rendőrségen annak a tatabányai utazási irodának a károsultjai, amelynek engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal már áprilisban visszavonta.

Múlt héten számoltunk be arról, hogy több károsult is feljelentést tett a tatabányai rendőrkapitányságon, miután az egyik helyi utazási irodában lefoglalt külföldi útjuk nem valósult meg, az árát eddig nem látták viszont, az iroda pedig zárva tart.

Gányai Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a Turizmus Online kérdésére akkor elmondta: vannak, akik az utazási iroda, mások egy konkrét, ott dolgozó személy ellen tettek feljelentést, a rendőrség ezért sikkasztás gyanúja miatt indított nyomozást. A szóvivő hozzátette, egyelőre nincs gyanúsított az ügyben, vizsgálat tárgyát képezi ugyanis az, hogy az utazási iroda, mint gazdasági társaság vagy egy adott személy ellen kell-e nyomozni. A szóvivő újbóli érdeklődésünkre elmondta: gyanúsított még mindig nincs, legalább két-három hét még, mire egyesítik a beérkezett feljelentéseket. Azt azonban hozzátette, hogy az ügyben cikkünk megjelenéséig 22 feljelentés érkezett összesen körülbelül öt és félmillió forint értékű megkárosításról. A tanúkihallgatás, az adatgyűjtés és a feljelentések felvétele azóta is folyamatban van.

Békési Tamás, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) főosztályvezető-helyettese kérdésünkre elmondta: az MKEH-hoz eddig egy bejelentés sem érkezett semmilyen oldalról, fontos azonban megjegyezni, hogy a cég engedélyét idén áprilisban visszavonta a hivatal. Az azt követően, jogosultság nélkül végzett utazásszervezői vagy utazásközvetítői tevékenység esetén a hivatal abban az esetben tudna közigazgatási hatósági eljárás keretében eljárni, ha ennek ténye és a jogsértő vállalkozás neve a károsult utasok bejelentéseihez csatolt megrendelésekből, befizetési igazolásokból bizonyítható. Néhány utazási irodás ennek az esetnek a kapcsán tette fel azt a kérdést, hogy az MKEH miért nem tájékoztatja őket egy utazási iroda engedélyének visszavonásáról. Erre a felvetésre azt a választ kaptuk, hogy az MKEH a weboldalán rendszeres frissítéssel folyamatosan közzéteszi a jogosultsággal rendelkező utazási irodák listáját. Az MKEH weboldalára továbbá folyamatosan kerülnek fel azok a határozatok – még ha nem is a legfelhasználóbarátabb tagolással –, amelyeket hatósági ellenőrzései nyomán hozott, és melyek között az érintett utazási iroda nyilvántartásból való törlésének ténye is megtalálható. Ezeket a határozatok az MKEH a vonatkozó határidőig megjelenteti a magyarorszag.hu weboldalon a Hírközpont-hirdetmények menüpontban is, ahol az ügyek valamennyi lényegi információja jól tagolhatóan is olvasható. Az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló ágazati szabályozás az MKEH számára ezek közzétételi kötelezettségét határozza meg, és a turizmusért felelős miniszter hatáskörébe utalja a minisztérium hivatalos lapjában és honlapján történő közzétételét – több más mellett – a nyilvántartásból törölt utazási irodák jegyzékében. A törlések körülbelül 2015 év végéig a havonta kiadott turisztikai értesítőben meg is jelentek, miután az aktuális, turizmusért felelős minisztérium rendszeresen bekérte a vonatkozó adatokat az MKEH-tól, ilyen értesítő azonban idén még nem jelent meg. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy jelenleg az sem igazolt, hogy a kárt okozó személy, illetve cég megegyezik az MKEH nyilvántartásában korábban szereplő vállalkozással.



Ahogy korábbi cikkünkben is leírtuk, az iroda számos utazásszervezővel állt szerződésben, amelyeknek a csomagjait értékesítette. Van olyan tour-operátor, amelynek több mint egymillió forinttal tartozik a tatabányai cég. A szervező úgy nyilatkozott: korábban volt szerződése a szóban forgó utazásközvetítővel, mivel azonban nem fizettek a tour-operátornak, felbontották a szerződést, és a rendőrségen tettek feljelentést az iroda ellen.

Értesüléseink szerint az érintett vállalkozás a Fun Trip Holiday Kft., melynek tulajdonosa az Event Travel Kft. volt ügyvezetője. Mindkét cég ellen több végrehajtási eljárást is indítottak. A Fun Trip Holiday Kft.-nek sem utazásszervezői, sem pedig utazásközvetítői tevékenység végzésére feljogosító engedélye nem volt. Így több eshetőség állhat fenn: vagy az Event Travel Kft. nevében kötöttek közvetítői szerződéseket a korábbi partnerekkel, holott erre már nem volt lehetőségük 2016 áprilisát követően, vagy a Fun Trip Holiday Kft. saját nevében kötött közvetítői szerződéseket, viszont erre sem lett volna lehetősége engedély nélkül, esetleg a Fun Trip Holiday Kft. saját nevében szervezett utakat engedély és vagyoni biztosíték nélkül.


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?