TDM konferencia: veszélybe kerülhetnek a turizmusból élő települések?

A Magyar Turisztikai Ügynökség a jelenlegi, TDM-szervezetek számára kiírt GINOP-pályázat visszavonását, majd egy körben történő újrahirdetését javasolja, a Magyar TDM Szövetség azonban ezzel szakmai szempontból nem ért egyet. Többek között erről is szó esett a XVI. Országos TDM Konferenciának első napján.

A Magyar TDM Szövetség december 1-jén és 2-án Mórahalmon tartja a XVI. Országos TDM Konferenciát, a csütörtök délelőtti eseményekről Magyarics Gábor, a Magyar TDM Szövetség alelnöke számolt be lapunknak.

Dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese „Fókuszban a desztinációk fejlesztése” címmel tartott előadást, mely során felvázolta: az MTÜ a TDM-ek számára kiírt GINOP-pályázat visszavonását javasolja, és egy új kiírását sürgeti, annak ellenére, hogy az első körben pályázók már csak az eredményhirdetésre várnak. A jelenlegi pályázat kétszer kétmilliárd forintos kerettel két körben került kiírásra, az MTÜ azonban ennek összevonását javasolja, vagyis, hogy egy körben, összesen négymilliárd forintos keretösszeggel hirdessék ki a pályázatokat. A javaslat azt követően született, hogy novemberben Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter benyújtotta a nemzeti turizmusfejlesztésről szóló törvényjavaslatot, melynek egyik legfontosabb eleme, hogy közigazgatási egységek helyett a turisztikai térségeket, vagyis a desztinációkat veszi alapul. Ez persze nem azt jelenti, hogy vissza is fogják vonni a jelenlegi pályázatot, arról pedig egyelőre nem esett szó, hogy a javaslattétel milyen fázisban van, és mi ennek a folyamata.

Magyarics Gábor előadásában erre reagálva elmondta: a TDM Szövetség nem tartja jó ötletnek a pályázat visszavonási javaslatát. Hozzátette: a TDM szervezetek 2008 óta úgy működnek, hogy nincs mögöttük jogi szabályozás, vagyis nincs turizmustörvény – ennek ellenére meglehetősen sikeresnek mondható a tevékenységük, a pályázati blokkolással viszont az eddigi rendszer működését is befolyásolják, sok esetben akár el is lehetetleníthetik azt. Az alelnök azt javasolja, hogy a jelenlegi pályázati kört ne vonják vissza, hanem hagyják meg az eredményhirdetésig, és a második kört fordítsák közösen a térségi szintek megerősítésére. Kifejtette, hogy jó ötletnek tartja a márkázható, piacképes térségek kialakítását, azonban ezek elképzelhetetlenek a helyi TDM-ek nélkül. Dr. Princzinger Péter azon felvetésére, hogy az MTÜ a desztinációk lehatárolásával kapcsolatban a TDM Szövetség szakmai együttműködését kéri, Magyarics Gábor elmondta: korábban a szövetség is kereste az MTÜ együttműködését, amely azonban ezidáig nem valósult meg, ezt az MTÜ azzal indokolta, hogy a turisztikai ügynökség új szervezeti struktúrája 2017 tavaszára épül majd fel, ezért nem történt eddig lépés ezirányban.

A TDM konferencia első szekciójában „Kerékpáros és aktív turisztikai fejlesztések 2017-ben” címmel előadást tartott még dr. Révész Máriusz Kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, valamint részben ehhez kapcsolódva tartott prezentációt a velo.hu-tól Szilasi László „Kerékpársport és kerékpárturizmus kéz a kézben, avagy mit tud Mallorca, s hogy érhetik utol a magyar desztinációk” címmel.

A délutáni pódiumbeszélgetés fő témái a délelőtti előadások által felvetett kérdések voltak, melynek résztvevői dr. Princzinger Péter, az MTÜ vezérigazgató-helyettese, Takács Péter, a MUISZ elnökségi tagja, Könnyid László, az MSZÉSZ alelnöke, Musatics Éva, a MABEUSZ titkára voltak.

A délutáni két szekcióülésen az önkormányzatok és TDM-ek kapcsolatát, valamint a múzeum, mint turisztikai termék témáját boncolgatták. Utóbbival kapcsolatban fontos ugyanis, hogy a régi, vitrines bemutatási móddal szemben megvalósuljanak az új, vendégbarát és interaktív múzeumi fejlesztések, azonban ezeket el is kell adni a piacon, hiszen ezek is attrakciónak számítanak, így itt is fontos a különböző szereplőkkel, többek között a TDM-ekkel való együttműködés.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?