hirdetés
hirdetés

Természetvédelmi látogatóközpont nyílt a Baglyaskőnél

Salgótarján egyik legújabb turisztikai érdekessége, a Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpont - tájékoztatta lapunkat Dudás György, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgató-helyettese. A világ első határon átnyúló geoparkjának, a Novohrad-Nógrád Geoparknak is egyik információs pontját jelentő létesítmény különleges látvánnyal fogadja az odaérkezőket.

hirdetés

A 2011-ben zárult fejlesztést még 2009-ben kezdték, melyre sikeres pályázat útján több mint 431 ezer euró támogatást nyertek el szlovák partnerekkel közösen. A Baglyaskő területén - a mai Salgótarján belvároshoz közel - az itt található kettős lávaoszlop köré több mint hétszáz éve emeltek várat, melynek maradványai mára jórészt eltűntek. A terület helyi védettséget élvez, melynek a kezelését a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látja el. A természetvédelmi központ létrehozását a salgótarjániak is kezdeményezték. A pénzügyi támogatás 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát pedig a magyar állam biztosította.

A projekt keretében épült fel a látogató- és természetvédelmi kezelői központ a hozzátartozó bemutatóhellyel együtt. Itt iskolásoknak, családoknak, turistáknak nyújtanak lehetőséget ahhoz, hogy bővítsék a természetvédelmi, földtani és biológiai ismereteiket. A látogatóközpont környékén parkot, illetve szoborparkot hoznak létre.

A fejlesztéssel arra is lehetőséget teremtettek, hogy a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzettel az országhatáron érintkező szlovákiai Cseres-hegység Tájvédelmi Körzetet is bemutassák az érdeklődőknek. Ezek mellett tájegység irodát is nyitottak. A fejlesztés a baglyaskői mellett, még négy szlovákiai geológiai helyszínen valósult meg. A füleki várban például elektromos hálózatot telepítettek, illetve pihenőhelyeket létesítettek és utakat is újítottak fel.

Az új látogatóközpont
Nézze meg galériánk képeit!

Dudás György arra is kitért, hogy az elmúlt év októberében újabb projektet indított útjára a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság komplex természetvédelmi látogató- és tájékoztató rendszer kialakítására a magyar-szlovák határ menti térségben. Ehhez hatszáz ezer eurós pályázati támogatást nyertek el. Ennek keretében fejlesztik a már említett baglyaskői fogadóhelyet, - többek között - eszközöket vásárolnak, közúti útbaigazító, illetve információs táblákat, valamint hulladékgyűjtő edényeket helyeznek el és játszóteret alakítanak ki.

A támogatás egy részéből pedig bővítik a felsőtárkányi tanösvényhálózatot, továbbá információs táblákkal és esőbeállókkal segítik a turistákat a Dél-hevesi Tájegységben a Kerecsendi Erdő természetvédelmi területen. Bővítik a Bükkaljai Kő-út tematikus úthálózatot is, rendezik a híres szomolyai kaptárkövek környékét, ahol tájékoztató, információs táblák jelzik majd a tájékozódást az érdeklődőknek. Bélapátfalván, a Bélkőhöz közeli Gilitkánál pedig bemutatóhelyet alakítanak ki.

A projekt a szlovák oldalon történő fejlesztéseket is tartalmaz. Összesen kilenc helyen javítják a barlangok, tavak, infrastruktúráját, információs és bemutató táblákkal könnyítik turistákat, hogy elérhessék úti céljukat. Az említetteken kívül ismeretterjesztő kiadványokat is közre adnak, valamint Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén program-navigátor-online információs rendszert vezetnek be. Ez olyan komplex adattár lesz, amely a látogatóknak nyújt rendszerezett, áttekinthető tartalmat a természeti-, és a kulturális értékekről, a védett természeti területekről és az állami alapfeladatként meghatározott természetvédelmi tevékenységről.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk