Több nagyrendezvényt és színvonalas szállodát a Balatonra!

A rendkívül szeszélyes júliusi és szintén nem a legkedvezőbb augusztusi időjárás ellenére nem panaszkodnak a balatoni települések vezetői. Ha a strandok forgalmán vesztettek is, a szálláshelyekről befolyó idegenforgalmi adó többnyire eléri, néhol meg is haladja a múlt évi szintet a jelenleg ismert adatok szerint.

Alsóörsön a helyi turizmus meghatározó eleme a strand. A tavalyi rendkívül jónak számító 73 millió forintos bevételtől az idei 25 százalékkal marad el. Ha nem is ilyen nagy, legalább 10 százalékos az elmaradás az átlagos évek forgalmától is. Mivel a strandműködtetés éves költsége 34,5 millió forint, így az idén 20 millió közvetlen nyereségük lesz rajta, a tavalyi közel negyvennel szemben - tudtuk meg Hebling Zsolt polgármestertől.

A nagyrendezvényeknek köszönhető a vendégéjszakaszám-növekedés

Miközben a strandbevételek csökkentek, a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adóból, a kurtaxából augusztus végéig közel 37 millió forint folyt be, ami a vendégéjszakák számának öt százalékos emelkedését jelzi a múlt évihez képest. A kapcsolódó állami támogatással éves szinten 100 millió forint körüli bevételük képződik ebből a forrásból. A polgármester szerint a növekedés jelentős részben annak köszönhető, hogy az idén új nagyrendezvények is zajlottak az Európa kempingben az éves vendégforgalom harmadát biztosító Harley motorosfesztiválon kívül. Hebling Zsolt szerint azért is nagyon hasznosak ezek a programok, mert sikerüket sokkal kevésbé befolyásolja az időjárás, mint a strandok forgalmát.

Zamárdi is jól teljesített

Zamárdiban is a szálláshelyforgalom harmadát biztosítják a nagyrendezvények. A városban az idei évre tervezett 85 milliós kurtaxabevételt már a szeptemberben ismert adatok szerint is több mint ötmillió forinttal túllépték, tudtuk meg Csákovics Gyula polgármestertől. A nagyon jó júniusi forgalom mellett ebben szerepe volt az ugyancsak sikeres augusztusnak. "Az idén először egy nagy sikerű strandfesztivállal zártuk a szezont augusztus 20-23. között. A korábbi években ilyenkor már ki szokott ürülni a város, de most a rossz időjárás ellenére is nagyon sokan voltak" - mondta Csákovics Gyula.

A polgármester elismeri, hogy a nagyrendezvények - köztük az idén már 8. alkalommal megrendezett, 145 ezer főt vonzó Balaton Sound - komoly terhelést jelenthetnek a program közvetlen közelében élőkre, de úgy látja, a település lakói már megtanultak együtt élni ezzel. "A tapasztalatunk az, hogy elsősorban nem maga a fesztivál a zavaró, hanem az ahhoz kapcsolódó bulizás a közterületeken és a kibérelt ingatlanokban. Nagy türelem kell az ilyen dolgok elviselésére, de úgy gondolom, hogy ezt a néhány napot ki lehet bírni azért cserébe, hogy az önkormányzat, a helyi lakosok és más ingatlantulajdonosok hozzájuthassanak az ebből származó bevételhez."

100 millió a két fesztiválból

Csákovics Gyula elmondta, hogy csak a Balaton Sound és a strandfesztivál közvetlen önkormányzati bevétele meghaladja a 100 millió forintot. Ha ezt helyi adóbevétellel kellene pótolni, akkor nagyon komoly emelésekre kényszerülnének. Ráadásul a rendezvények járulékos marketinghatását is elvesztenék, ami a szezon többi részének forgalmában is negatívan jelentkezne. A fentiek miatt a jövőben is ezt az irányt szeretnék követni. A fejlesztéseknél is fontos szempontként kezelik, hogy minél kulturáltabban és biztonságosabban tudják megvalósítani a programokat. "Elkezdődtek a tárgyalások például arról, hogy hosszabb távra hogyan tehetnénk alkalmasabbá az érintett területeket a programok lebonyolításához. Hogyan tudnánk például kiküszöbölni az olyan gondokat, amiket például az idei rendkívüli esőzések okoztak."



"A tendenciák egyébként megegyeztek az országban általában tapasztaltakkal, stagnált vagy akár csökkent is a külföldiek forgalma és dinamikusan nőtt a hazai turistáké. Ez köszönhető annak is, hogy Siófok az elmúlt évtizedekben alapvetően a belföldi turizmusra állt rá. A belváros teljes átépítésével igazi városi arculattal léptünk az idegenforgalmi piacra a gazdasági válság után. A központban nem csak vásárolni lehet, hanem leülésre, kávézásra, beszélgetésre is van hely. Ehhez kapcsolódott nagyon sok színvonalas rendezvény, így a városban megszállók akkor is találtak megfelelő elfoglaltságot, ha éppen nem volt fürdőidő, és a közeli településeken lévők is folyamatosan jöttek hozzánk.

Nem csak a buliturizmus hódít Siófokon

A polgármester szerint az egykor buliturizmussal jellemezhető város rendezvényei ma már minden korosztályt megcéloznak, miközben a fiatalabb korosztály egyre inkább Zamárdiban és Balatonvilágoson talál magának megfelelő helyszínt a bulizáshoz.

"Mi ezt nem kifogásoljuk, sőt, örülünk neki. Annak meg különösen, hogy sokan a máshol bulizók közül is náluk szállnak meg, mert Siófokon van ehhez megfelelő kapacitás. A képviselőtestület most mondta egyébként fel a Nagystrandon működő Beach Clubbal kötött megállapodást. Ez nem azt jelenti, hogy a strandon teljesen megszűnnének a programok, de a hangos, hajnalig tartó buliknak mindenképpen vége. Mi szeretnénk megőrizni a város szórakoztató jellegét, de úgy, hogy a pihenésre is megmaradjon a lehetőség" - hangsúlyozta Balázs Árpád.

Csökkent a strandbevétel, nőtt a vendégájszakaszám Füreden

Dr. Bóka István balatonfüredi polgármester is a megfelelő kínálattal magyarázza, hogy a rossz idő ellenére összességében sikeres volt a szezon az önkormányzatnak.

Igaz, a város két strandján mintegy 25 százalékkal csökkent a vendégek száma, de közben emelkedett a parkolók bevétele és az augusztus végéig szóló bevallások szerint mind a kurtaxa-, mind az iparűzési adó befizetése is növekedést mutat az egy évvel korábbi nagyon jó eredményhez képest. A kurtaxánál külön öt százalékos bevételnövekedést mértek, ami az idei díjemelés hatását levéve a vendégéjszakaszám 2,5-3 százalékos növekedését jelzi.

A magas színvonalú szállodák rossz időben is jobban teljesítettek

"Azt látjuk, hogy az augusztus hozta a tavalyi adatokat, júliusban elmaradás volt a múlt évhez képest, a júliust megelőző időszak viszont jobb volt a 2013-asnál. Ha nincs a júliusi rossz idő, nagyon jó szezonunk lett volna" - véli a polgármester, aki szerint a kurtaxabefizetések alapján jelentős eltérés figyelhető meg a különböző szálláshelytípusok idei forgalmában.

"Azt láttam, hogy azok a szálláshelyek radikálisan növelték a vendégéjszakáik számát, amelyek magas szolgáltatási színvonalat, komplex terméket kínálnak. Ezeknél nem annyira meghatározó a Balaton, mert rossz időben is tudnak megfelelő elfoglaltságot biztosítani a vendégeknek. Ugyanakkor azoknál a helyeknél inkább kisebb visszaesés látható, ahol a természet a fő attrakció. A kempingek, a panziók és hasonló helyek tartoznak ebbe a körbe, ahol csak a fürdés mellé adják a tiszta, rendes szobát és esetleg a reggelit."

Mint korábban megírtuk, az önkormányzat az idei évben közvetlenül is bekapcsolódott a szálláshely működtetésbe a Balatontourist Füred kempingjének megvásárlásával.

"Most rakjuk össze a finanszírozási részeket, november 15-ig kell fizetnünk. Mivel akkor már nem tudnánk semmilyen promóciót végezni, és az ingóságok további hasznosításával kapcsolatos egyeztetésekre is több idő kell, arra van felhatalmazásom, hogy bérleti díj fejében egy évre megállapodást kössek a Balatontouristtal a további üzemeltetésre" - tudtuk meg a polgármestertől.

Az északnyugati partot sem kímélte az időjárás

Az északnyugati Balaton-part településeit, szolgáltatóit is rendkívül keményen érintette az idei rossz időjárás, de az évről évre folyamatosan fejlesztett programkínálatnak köszönhetően jó eredménnyel zárnak az idén is, mondta Gál Lajos gyenesdiási polgármester.

A két strandot is működtető község vezetője hozzátette, hogy a fürdőzők száma idén mintegy 18 százalékkal maradt el az előző évitől, de az ebből származó kiesést ellentételezi a kurtaxa növekedéséből származó plusz bevétel. A polgármester szerint az idei szezon rendkívülinek számító 45 csapadékos napja ellenére azért tudták növelni a szálláshelyek forgalmát, mert a vendégek a rosszabb időben is folyamatosan megfelelő elfoglaltságot találtak.

Egyik lehetőségként kínálkozott a sok múzeum és állandó kiállítóhely, ami Keszthelyen, náluk és a többi településen is található. Sok érdeklődőt vonzott a náluk működő Első balatoni termelői és halpiac, ahol a kis-balatoni halak és a zalai, Veszprém megyei helyi termékek mellett zenei programok is voltak. Nagyon bevált az állandó, garantált programok rendszere is, amiben a hét minden napján több lehetőség közül választhattak a turisták a korongozástól a lövészeten át a szervezett gyalogos és kerékpáros túrákig. Végül az idén június végétől szeptemberig minden korábbinál több egyedi rendezvényt tartottak a hétvégi napokon a gyerekekre, családokra építve - sorolta a fürdés helyett kínált lehetőségeket Gál Lajos.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.