hirdetés
hirdetés

Továbbra is az osztrákok kedvenc úti célja vagyunk

A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviselete frissen elkészítette az idei IV. negyedévre vonatkozó piaci előrejelzését, amely szerint Magyarország előreláthatólag 2012-ben is megőrzi dobogós helyét mint az osztrákok rövid távú (1-3 napos) szabadságolásának célpontja.

hirdetés

Az osztrák beutazó turizmusra az idei főszezonban is ösztönzőleg hatott a forint-euró kedvező árfolyama, az euró erős magyarországi vásárlóértéke. Ugyanakkor a kedvezőtlen nemzetközi környezet miatt az osztrák háztartások fogyasztásának visszafogása, a második, harmadik szabadságok esetleges kiesése kedvezőtlenül hathat az idei osztrák beutazó forgalmunkra. Az osztrák szakszervezetek erős érdekérvényesítő képessége miatt a szociális juttatások, valamint a 13. és 14. havi fizetések továbbra sincsenek veszélyben, amely kedvező hír a turizmus szempontjából. Az Osztrák Utazási Irodák Szövetségének (ÖRV) felmérése szerint a tagság közel harmada forgalmának növekedésére számít az elkövetkezendő 12 hónapban, míg alig 19%-uk nyilatkozott úgy, hogy forgalmuk visszaesését valószínűsíti. Trendszerűség látszik abban, hogy az ÖRV felmérése szerint folyamatosan nő az „egyéni utakat” (Individualreisen) foglalók aránya. A magyarországi beutazó forgalmunk szempontjából biztató, hogy az 50+ generáció köréből további forgalomnövekedést valószínűsít a választ adó ausztriai utazási irodák 72%-a.

A KSH előzetes statisztikai kimutatásai alapján az idén regisztrált osztrák vendégéjszakák száma hónapról hónapra rendre, mintegy 15-20 ezer vendégéjszakával meghaladja a tavalyi év vonatkozó előzetes adatait, jóllehet a Statisztikai Hivatal időközben módszertant váltott, ezért az adatok némi fenntartással kezelhetőek. A pozitív irányú trendszerűség azonban egyértelműen látszik. Figyelembe véve, hogy az elmúlt év az osztrák beutazás és vendégforgalom szempontjából minden idők legjobb évének számít, ezért biztató, hogy komoly esély van a rekordév megközelítésére, illetve megismétlésére a második legnagyobb küldőpiacunk vonatkozásában. A trendriport készítésének idején rendelkezésre álló legfrissebb KSH kimutatás szerint

2012. első nyolc hónapjában mindösszesen 419 ezer osztrák vendégéjszakát rögzítettek a hazai szállodák, amely 24 ezerrel több a tavaly hasonló időpontban publikált előzetes adatoknál.

A gyarapodás elsősorban Budapesten és Balatonnál, illetve a közép-dunántúli régióban megélénkülő forgalomnak köszönhető.

Mindent összevéve, az MT Zrt. ausztriai képviselete az idei osztrák beutazóforgalmunkat illetően mérsékelten optimista, a tavalyival megegyező forgalmú IV. negyedéves forgalommal már lehetséges a tavalyi rekorderedmény megközelítése, elérése. Az osztrákok utazási szokásairól részletes tanulmányok és elemzések és az aktuális trendriport is elérhető itt.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk