Töviről hegyire felmérik a Tokaji Borvidéket

Az utolsó akadályok is elhárultak a Tokaji Borvidéken elindított termőhely-felmérésnek az egész borvidékre történő kiterjesztése elől a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaj Kereskedőház Zrt. megállapodásának köszönhetően. A nemzetközi szinten is egyedülállóan széles és alapos felmérés által biztosított adatok borvidéki szinten fogják segíteni a szőlőművelési módszerek fejlesztését, valamint az ültetvények megújítását. Emellett a vizsgálat eredményeképpen a Tokaji Borvidék összes szőlőtermelője részletes adatokat fog kapni saját földjei és ültetvényei adottságairól is. Így minden gazdálkodó megalapozott információk birtokában dönthet majd arról, hogy saját parcelláin milyen boralapanyag előállítására törekedjen száraz, átlagos, vagy a szokásosnál csapadékosabb időjárású években – hívják fel a figyelmet a termőhely-felmérés fontosságára a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaj Kereskedőház szakemberei.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Együttműködési megállapodást kötött a Tokaji Borvidéken elindított termőhely-felmérésnek az egész borvidékre történő kiterjesztéséről a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaj Kereskedőház. Az egyezség értelmében a Tokaj Kereskedőház vállalja, hogy a szőlőterületek vizsgálatát saját költségén, a szükséges képesítéssel rendelkező szakemberek bevonásával elvégzi. A munka során az ültetvények szerkezetét, a sor- és tőtávolságot, a művelési módot, a sorok irányát, a támberendezések jellegét, a tőkehiányt, valamint a várható termésre kiterjedő adatokat is mérni fogják. Emellett a szakemberek a talajadottságokat, a domborzati viszonyokat és a vízháztartási jellemzőket is felmérik. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidék hegyközségei közötti szakmai koordinációt biztosítja. Így a megállapodás értelmében a testület segítséget nyújt abban, hogy a felmérést végző szakemberek minden ültetvényre bejuthassanak. Ehhez a földtulajdonosok hozzájárulására is szükség van.

A termőhely-felmérés elindítását a Tokaj Kereskedőház kezdeményezte egy évvel ezelőtt arra hivatkozva, hogy a Tokaji Borvidéken folyó szőlő- és bortermelés minőségi irányba fordításához, valamint a várt fejlesztési források becsatornázásához elengedhetetlen a borvidék adottságainak pontos feltérképezése. A 2013 őszén elindult felmérés első szakaszában a Tokaj Kereskedőház ültetvényellenőrei 1100 hektár területen, közel 3600 parcellán már elvégezték a munkát, ahonnan az állami integrátor társaság rendszeresen vásárol fel szőlőt a szüreti időszakban.

A cél, hogy az újabb szakaszban a Tokaji Borvidék szőlőművelésbe bevont, illetve potenciálisan bevonható teljes területére, azaz mintegy 11 ezer hektárra kiterjesszék a felmérést. „A minőségi termelésre vonatkozó célok eléréséhez elengedhetetlen a Tokaji Borvidék egységes arculatának kialakítása. Ennek kardinális részét képezi a szőlőtelepítés szabályozása, a terméshelyekhez és a telepíthető fajtákhoz kapcsolódó előírások meghatározása. A szükséges szakmai döntések pedig csak akkor lehetnek megalapozottak, amennyiben az érintett termőhelyek adottságairól, valamint az ültetvények szerkezetéről és állapotáról teljes körű adatbázist sikerül összeállítani” – mondta Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

A felmérés segítséget kínál a termelőknek is. Ugyanis a munka eredményeként a borvidék összes parcellájának állapotáról és adottságairól részletes adatok állnak majd a művelők rendelkezésére. Így minden egyes termelő pontos képet kap majd arról, hogy saját parcelláin milyen boralapanyag előállításával számolhat száraz, átlagos, vagy a szokásosnál csapadékosabb időjárású években. Ennek birtokában a gazdálkodók az ültetvény adottságainak és potenciáljának a számbavételével dönthetnek majd arról, hogy pezsgő alapbor, száraz- vagy félszáraz bor, késői szüretelésű bor, vagy a Tokaji Aszú alapanyagának előállítására törekedjenek inkább.

„A felmérés egyszerre támogatja a kistermelők és a nagyobb pincészetek munkáját. Az együttműködési megállapodás pedig segít abban, hogy a munkát minél gyorsabban és hatékonyabban el lehessen végezni a Tokaji Borvidék teljes területén” – hangsúlyozta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A felméréshez kapcsolódóan az elmúlt hónapokban már a Tokaji Borvidék teljes területéről részletes légifelvételek készültek. Az együttműködési megállapodást követően elindulhat a talajmintavételi helyek kijelölése, majd a részletes mérések is megkezdődhetnek.

„A munka menetét az időjárás is befolyásolja, de 2015 tavaszára mindenképpen végzünk a mérésekkel. Az eredmények kiértékelését követően összeálló adatbázisból pedig ezt követően - térinformatikai módszerek segítségével - minden felmért földdarabról több tucat féle szempont alapján lehet majd akár egyméteres terepi felbontású térképeket készíteni” – fogalmazott Dr. Lukácsy György egyetemi adjunktus. A tokaji termőhelyfelmérést a Tokaj Kereskedőház megbízásából koordináló szőlészeti szakember kifejtette: a felmérés eredményeképpen az ültetvények állapota és művelési módja mellett a talajadottságokra, a csapadék- és nedvességi viszonyokra, de akár a tengerszint feletti magasságra és a pontos lejtésszögekre vonatkozólag is részletes adatok állnak majd rendelkezésre minden parcelláról. Mindez a Tokaji Borvidék összes szereplőjének segítséget biztosít ahhoz, hogy az adottságok maximális kihasználására törekedve műveljék, vagy alakítsák át szőlőültetvényeiket, illetve tervezzék meg az új telepítéseket. Egyúttal a Tokaji Borvidék termőhely-felmérése mintául szolgálhat más hazai és külföldi borvidékek számára is fejlesztési elképzeléseik megalapozásához.

Forrás: Élelmiszer Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.