hirdetés
hirdetés

Tudta, hogy idén Temesvár is Európa Kulturális Fővárosa?

A városképet szépítő munkálatokat végeznek a turisták fogadására készülve a romániai Temesváron, mely idén Veszprém mellett az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet viseli.

hirdetés

A bánsági település szépítésére irányuló erőfeszítések részeként az önkormányzat eltávolíttatja a város sugárútjai mentén található, levegőben lógó vezetékeket - írta csütörtökön Facebook-oldalán Dominic Fritz polgármester.   Az elöljáró emlékeztetett: a városvezetés évek óta próbálja rávenni a szolgáltatókat, hogy vezessék a föld alatt az internethozzáférést és egyéb szolgáltatást biztosító vezetékeket, ez nem történt meg. Mint írta, a polgármesteri hivatal megbírságolni sem tudja őket, ugyanis a huzalok nincsenek megjelölve, nem tudni, melyik kihez tartozik, használják-e még egyáltalán.     

Ezért drasztikus lépéshez folyamodtak: levágják az összes levegőben lógó kábelt. Csütörtökre virradóra a városháza alkalmazottjai tíz kilométernyi huzalt vágtak le a villanyoszlopokról az egyik sugárút mentén, és a munkálat a város többi részén is folytatódik. Dominic Fritz szerint egyes oszlopokon 23 különböző huzal van, ezek egy részét akkor szerelték fel, amikor bevezették a vezetékes internetszolgáltatást a bánsági városba - írta.     

Depositphotos
Depositphotos

A polgármester a napokban megelégedettséggel számolt be arról, hogy számos külföldi kiadvány cikkezett pozitívan Temesvárról, és azt reméli, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím számos turistát csal a városba. A nemzetközi sajtó figyelme "történelmi lehetőség" Temesvár számára, hogy megmutassa magát, új látogatókat, befektetőket és egyetemistákat vonzzon - fogalmazott. A kulturális intézmények is innovatív módon próbálják népszerűsíteni programjaikat, a Bánsági Filharmónia bejelentette, hogy az előadásaikra már nem csak az intézmény jegypénztárában és online lehet jegyet vásárolni, hanem egyes könyvesboltokban és áruházakban is. Carolina Tataru, az intézmény szóvivője csütörtökön közölte: a jegyek itt is ugyanannyiba kerülnek, nincs felár, és a nyugdíjasok, diákok és egyetemi hallgatók kedvezményre jogosultak.    

Temesvár Veszprém és a görög Elefszína mellett vette át 2023 elején az Európa Kulturális Fővárosa címet. A bánsági város az eredeti tervek szerint 2021-ben lett volna kulturális főváros, de a járvány miatt nem lehetett megtartani a rendezvényeket, így halasztást kért. A rendezvénysorozat előkészítését számos vita előzte meg, elsősorban az ellenzéki vezetésű helyi és a kormánypárti megyei önkormányzat között. A városvezetés többször szóvá tette, hogy a bukaresti kormány nem támogatja jelentőségéhez mérten a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk