hirdetés
hirdetés

Tüntetések Törökországban

Csaknem ezer embert vett őrizetbe Törökországban a rendőrség azok közül, akik az utóbbi napokban az ország különböző városaiban a kormány ellen tüntettek - adta hírül egy török lap.

hirdetés

A Hürriyet internetes kiadása megszólaltatta Muammer Güler belügyminisztert, aki elmondta, hogy 939 embert vettek őrizetbe 48 városban az utóbbi napok több mint 90 tüntetésének a résztvevői közül.

A lap Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök egyik tanácsadójának Twitter-bejegyzésére hivatkozva arról számolt be, hogy Isztambul polgármestere vasárnap találkozni akar a napok óta tartó tüntetések szervezőinek, valamint az építészeti kamarának a képviselőivel, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre.

A hatóságok azt állítják, hogy 79-en kerültek kórházba különféle sérülésekkel a tüntetők közül a rendőrség beavatkozása következtében, míg az orvosok szakszervezete szerint csak Ankarában 414-en sebesültek meg.

Bár a Facebookon és a Twitteren vasárnapra is tüntetést hirdettek Isztambulban, kora délutánig csak néhány százan voltak jelen a Taksim téren, hogy a kormány ellen demonstráljanak.

A megmozdulások azt követően robbantak ki, és terjedtek tovább Törökország-szerte, hogy a rendőrség erőszakosan felszámolt egy tüntetői tábort, amelynek létrehozói így akarták megakadályozni egy beruházás megkezdését az isztambuli Taksim tér melletti Gazi parknál.

A rendőrség szombaton estére elhagyta a Taksim teret, ahol éjszaka ezrek ünnepelték a biztonsági erők visszavonását. A téren tartózkodók - akik között ellenzéki politikusok is megjelentek - a kormány lemondását követelték.

Erdogan miniszterelnök szombati nyilatkozatában hibának nevezte, hogy a biztonsági erők könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, és elrendelte, hogy a belügyminisztérium vizsgálja ki a történteket. Megerősítette ugyanakkor, hogy a rendőrség folytatni fogja akcióit. Úgy fogalmazott, hogy a megválasztott kormány nem fog meghajolni egy kisebbség előtt. Abdullah Gül köztársasági elnök nyugalomra és párbeszédre szólította fel a konfliktusban érintett feleket.

(forrás: MTI/Hirado.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk