hirdetés
hirdetés

Turisztikai újdonságok a Bán-patak völgyében

Noha Dédestapolcsány lakói közül naponta többen eljárnak a környékbe dolgozni, a borsodi falu életében mégis fontos szerepet játszik a turizmus. Évente mintegy hatezer vendéget fogadnak, akik közül sokan az éjszakát a helyi szálláshelyeken töltik. Napközben pedig gyalogosan, vagy kerékpárral szívesen túráznak a Bükk északi lábánál levő településen és a környéken is.

hirdetés

A Bán-patak völgyében, erdőkkel körülvett környezetben, ahol a csend honol és tiszta a levegő, három kilométer hosszúságban terül el Dédestapolcsány. A kedvező fekvése ma is meghatározza a falu életét, hiszen hat település közelében található. Lukács László polgármester a Turizmus Online-nak elmondta, hogy az Eger- Szilvásvárad- Aggtelek útvonal mentén Dédestapolcsány könnyen megközelíthető, amely jelentős előnyt jelent a községnek. Mindez kedvez a turizmusnak, hiszen a vendégek több napot is szívesen töltenek itt.

Többféle szálláshelyet kínálnak

Többféle szálláshely közül választhatnak, miután van három csillagos, étteremmel működő hotel, egy panzió szintén étteremmel, továbbá a katolikus egyház által fenntartott turistaszállás is. Ezt egyébként hamarosan fel is újítják. Ugyanakkor az önkormányzat 180 férőhelyes ifjúsági tábort működtet, amely szintén megújul, de mintegy húsz magán szálláshelyet is találni a házaknál Dédestapolcsányban.

Arról is értesültünk, hogy az egykori Surányi-kastélyt - amely privát tulajdon - a jövőben teljesen felújítják és több csillagos wellness szállodává alakítják át.

Az érkező turisták közül különösen sokan látogatják a dédesi várromot, amely a falu központjától alig két kilométerre található és az Országos Kéktúra útvonal mentén helyezkedik el. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 180 millió forint pályázati támogatást nyert el, amelyet arra fordítanak, hogy a földvárat feltárják, valamint a környékét látogathatóvá tegyék.

A munkát még az idén elkezdik és várhatóan jövőre be is fejezik. Ennek részeként tanösvényeket is alakítanak ki, hogy minél több bakancsos vendég túrázhasson ezen a területen.

Az önkormányzat arra törekszik, hogy a jövőben minél több érdeklődőnek nyújtson látványosságokat Dédestapolcsányban. Ennek érdekében a helyi idegenforgalomban és a vendéglátásban érdekeltekkel közösen hozták létre az Élmények Völgye Turisztikai Egyesületet. A helyi éves, egy millió forintos idegenforgalmi adóbevételt és az ehhez kapcsolódó állami támogatást az egyesület kapja meg, hogy a tagjai az idelátogatóknak minél több programot kínálhassanak.

A három csillagos hotel Dédestapolcsányban (Fotó: Mentusz Károly)
A három csillagos hotel Dédestapolcsányban (Fotó: Mentusz Károly)

Országos Trabant találkozó és Völgy-fesztivál

Legutóbb Pünkösdkor rendezték meg Dédesi Vásárt és az ehhez kapcsolódott eseményeket. Például Országos Trabant találkozót és extrém sportnapot tartottak, de a kézművesek is kiállították portékáikat. Augusztusban rendezik meg a Völgy-fesztivált, amelybe a környező települések is bekapcsolódnak.

Főzőversenyen mérik össze tudásukat a jelentkező csapatok, ugyanakkor a kulturális és szórakoztató műsorokból is kivehetik részüket az érdeklődők. Az idén is november végétől december közepéig tartják az Adventi ünnepsorozatot Dédestapolcsányban.

Ekkor nyitják meg az Angyalok erdejét, Betlehemmel és koszorúval. Egy baráti társaság pedig a fenyőfákat díszíti majd.

A falu közelében - három település határában - találni a Lázbérci-víztárolót, amely kiváló horgászhely, túra- és kerékpár útvonal is egyben. Ezen a részen Dédestapolcsány és Uppony között négy és fél kilométer hosszú kerékpárutat létesítettek, amelyet rendszeresen használnak a turisták.

De Dédestapolcsányban lovastanyát is találnak, ahol rendszeresen táborokat is szerveznek a tulajdonosok. A másik helyi érdekesség, hogy egy vállalkozó igény szerint, sétakocsikázást szervez, hogy ezzel is közelebb hozza a falu nevezetességeit a turistákhoz. Így megtekinthetik az országos hírű műemlék református templomot, a Serényi kastélyt, a szálláshelyeket, vagy a falu határában, a domboldalban emelkedő pincesort.

A híres műemlék református templom (Fotó: Mentusz Károly)
A híres műemlék református templom (Fotó: Mentusz Károly)

Kilátó lesz Lázbérci-dombon

Lukács László azt elmondta, hogy az önkormányzat a TOP - Terület- és Településfejlesztési Operatív Program - keretében, pályázati támogatással, újabb vonzó turisztikai fejlesztéseket valósít meg a jövőben. Így például egy különleges kilátót terveznek a Lázbérci-domb tetejére.

Ugyanott látogatóközpontot is létesítenek, ahol kiállító helyeket, tantermeket terveznek, hogy bemutathassák a környék növény- és állatvilágát. Egyébként arra törekszenek, hogy a pihenni vágyó turisták érdekében a következő időszakban is megőrizzék Dédestapolcsány csendjét, nyugalmát és biztonságát.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk