Turisztikai újdonságok a Bán-patak völgyében

Noha Dédestapolcsány lakói közül naponta többen eljárnak a környékbe dolgozni, a borsodi falu életében mégis fontos szerepet játszik a turizmus. Évente mintegy hatezer vendéget fogadnak, akik közül sokan az éjszakát a helyi szálláshelyeken töltik. Napközben pedig gyalogosan, vagy kerékpárral szívesen túráznak a Bükk északi lábánál levő településen és a környéken is.

A Bán-patak völgyében, erdőkkel körülvett környezetben, ahol a csend honol és tiszta a levegő, három kilométer hosszúságban terül el Dédestapolcsány. A kedvező fekvése ma is meghatározza a falu életét, hiszen hat település közelében található. Lukács László polgármester a Turizmus Online-nak elmondta, hogy az Eger- Szilvásvárad- Aggtelek útvonal mentén Dédestapolcsány könnyen megközelíthető, amely jelentős előnyt jelent a községnek. Mindez kedvez a turizmusnak, hiszen a vendégek több napot is szívesen töltenek itt.

Többféle szálláshelyet kínálnak

Többféle szálláshely közül választhatnak, miután van három csillagos, étteremmel működő hotel, egy panzió szintén étteremmel, továbbá a katolikus egyház által fenntartott turistaszállás is. Ezt egyébként hamarosan fel is újítják. Ugyanakkor az önkormányzat 180 férőhelyes ifjúsági tábort működtet, amely szintén megújul, de mintegy húsz magán szálláshelyet is találni a házaknál Dédestapolcsányban.

Arról is értesültünk, hogy az egykori Surányi-kastélyt - amely privát tulajdon - a jövőben teljesen felújítják és több csillagos wellness szállodává alakítják át.

Az érkező turisták közül különösen sokan látogatják a dédesi várromot, amely a falu központjától alig két kilométerre található és az Országos Kéktúra útvonal mentén helyezkedik el. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 180 millió forint pályázati támogatást nyert el, amelyet arra fordítanak, hogy a földvárat feltárják, valamint a környékét látogathatóvá tegyék.

A munkát még az idén elkezdik és várhatóan jövőre be is fejezik. Ennek részeként tanösvényeket is alakítanak ki, hogy minél több bakancsos vendég túrázhasson ezen a területen.

Az önkormányzat arra törekszik, hogy a jövőben minél több érdeklődőnek nyújtson látványosságokat Dédestapolcsányban. Ennek érdekében a helyi idegenforgalomban és a vendéglátásban érdekeltekkel közösen hozták létre az Élmények Völgye Turisztikai Egyesületet. A helyi éves, egy millió forintos idegenforgalmi adóbevételt és az ehhez kapcsolódó állami támogatást az egyesület kapja meg, hogy a tagjai az idelátogatóknak minél több programot kínálhassanak.

Országos Trabant találkozó és Völgy-fesztivál

Legutóbb Pünkösdkor rendezték meg Dédesi Vásárt és az ehhez kapcsolódott eseményeket. Például Országos Trabant találkozót és extrém sportnapot tartottak, de a kézművesek is kiállították portékáikat. Augusztusban rendezik meg a Völgy-fesztivált, amelybe a környező települések is bekapcsolódnak.

Főzőversenyen mérik össze tudásukat a jelentkező csapatok, ugyanakkor a kulturális és szórakoztató műsorokból is kivehetik részüket az érdeklődők. Az idén is november végétől december közepéig tartják az Adventi ünnepsorozatot Dédestapolcsányban.

Ekkor nyitják meg az Angyalok erdejét, Betlehemmel és koszorúval. Egy baráti társaság pedig a fenyőfákat díszíti majd.

A falu közelében - három település határában - találni a Lázbérci-víztárolót, amely kiváló horgászhely, túra- és kerékpár útvonal is egyben. Ezen a részen Dédestapolcsány és Uppony között négy és fél kilométer hosszú kerékpárutat létesítettek, amelyet rendszeresen használnak a turisták.

De Dédestapolcsányban lovastanyát is találnak, ahol rendszeresen táborokat is szerveznek a tulajdonosok. A másik helyi érdekesség, hogy egy vállalkozó igény szerint, sétakocsikázást szervez, hogy ezzel is közelebb hozza a falu nevezetességeit a turistákhoz. Így megtekinthetik az országos hírű műemlék református templomot, a Serényi kastélyt, a szálláshelyeket, vagy a falu határában, a domboldalban emelkedő pincesort.

Kilátó lesz Lázbérci-dombon

Lukács László azt elmondta, hogy az önkormányzat a TOP - Terület- és Településfejlesztési Operatív Program - keretében, pályázati támogatással, újabb vonzó turisztikai fejlesztéseket valósít meg a jövőben. Így például egy különleges kilátót terveznek a Lázbérci-domb tetejére.

Ugyanott látogatóközpontot is létesítenek, ahol kiállító helyeket, tantermeket terveznek, hogy bemutathassák a környék növény- és állatvilágát. Egyébként arra törekszenek, hogy a pihenni vágyó turisták érdekében a következő időszakban is megőrizzék Dédestapolcsány csendjét, nyugalmát és biztonságát.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.