Tuzson Bence: a kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt

Az elmúlt években megszületett, a borágazat fejlődését segítő intézkedések bizonyítják: a kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt - jelentette ki a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön, a Korona Borház demjéni szőlészetében.

Tuzson Bence a szürettel egybekötött sajtótájékoztatón aláhúzta: a kabinet célja, hogy Magyarországon olyan feltételek álljanak rendelkezésre, melyek a szőlészeti és borászati tevékenységet a gasztronómiai kultúra részévé téve beemelik azt az országmarketing középpontjába. Ezen belül az ágazati stratégia meghatározó elemeként említette a fenntarthatóságot és a jövedelmezőséget.

Emlékeztetett: ennek szellemében született az elmúlt években új, a minőségi bor előállítását ösztönző törvény a hegyközségekről, ezért lett egyszerűbb a jövedéki és hozzáférhetőbb a támogatási rendszer, minden korábbi időszakot felülmúló az ágazat támogatására fordítható keret, valamint könnyebb a források igénybe vételéhez szükséges adminisztráció is. A szakma 90-95 százalékát jelentő, míg a termelés 10-20 százalékát adó kis borászatok számára az elmúlt időszak könnyítései különösen meghatározóak - mondta a politikus.

Rámutatott: az új rendszerben felhasznált pénzek nagyban hozzájárultak a szőlőültetvények csökkenésének megállításához, a gépesítések, fejlesztések megvalósításához. Ezeket a célokat a kormány a továbbiakban is támogatni szeretné - tette hozzá.

Gál Tibor borász a nagyjából félidejénél járó szüret eddigi tapasztalatairól szólva közölte: az idei esztendő számos időjárási anomáliája ellenére "varázslatos és elképesztően különleges" évjáratúnak ígérkezik. A korai fajták rendkívül gyümölcsös és izgalmas jegyeket mutatnak. A betakarítás időszakából mintegy három hét van hátra, a jelenlegi időjárás nem sietteti a szüretet, ezzel segíti az érést és lehetővé teszi a gyümölcs legoptimálisabb állapotának kivárását - tette hozzá. Jelezte: a szakmában érzékelhetően megindult a fiatalítás, egyre több a második és harmadik generációs termelő. Az egri borvidéken továbbá egy márkásítási folyamat is tapasztalható. Kedvező tendenciaként említette, hogy a teljes magyarországi termőterület szerény csökkenésével szemben az Eger környéki ültetvények nagysága folyamatosan nő, ami a régió ágazati szerepének erősödését is előre vetíti.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, a térsége országgyűlési képviselője ismertette: a szőlészetből és borászatból élők száma Magyarországon meghaladja a 40 ezret, míg az egri borvidéken a 8 ezret. A kormány stratégiai partnerként tekint rájuk - fűzte hozzá. Közölte, ennek jegyében az ősz folyamán a szőlészek és borászok, valamint a kabinet közös eredményeit bemutató tájékoztató kiadvány készül, amelyet ezután eljuttatnak az ágazat szereplőinek.

Habis László, Eger polgármestere felidézte, hogy az idén tavasszal hungarikummá nyilvánították az Egri Bikavért. E márka hazai elsősége a talaj és a klíma páratlan adottságai mellett a szakemberek tudásán és emberi értékein nyugszik - mondta.

Forrás: Vendég & Hotel


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.