hirdetés
hirdetés

Vendéglős az ország csúcsán

Kányai Uram Fogadójába szívesen visszajárnak a vendégek. Kányai János vendéglős-fogadós mester a napjainak nagyobb részét az ország "csúcsán" Kékestetőn tölti. Fogadójának kapuját kitárva szeretettel várja vendégeit.

hirdetés

Immár több mint három évtizede, hogy ezen a helyen dolgozik, de nemcsak Kékestetőn ismerik, hanem országszerte sok helyre jutott már el a híre. Aki nála megfordul, az jó benyomásokkal távozik. Kedves, szerény, tisztelettudó ember, akinek munkája középpontjában a vendég szolgálata, kényelmének biztosítása áll. A szendrői születésű mester családjában hatan vannak testvérek, közöttük a legidősebb Kányai János pincér-felszolgáló szakmát tanult Miskolcon. Azután Budapesten a Vendéglátóipari Főiskolán szerzett diplomát.

Ahogy elmondta, már gimnazistaként nyaranta szolgált fel a szendrői étteremben, sőt malomban is dolgozott. Szívesen emlékszik vissza az Aggteleken ma is működő Cseppkő Szállóban eltöltött másfél évre, ahol kiváló szakemberek a vendégek iránti tiszteletre, szeretetre és odaadásra tanították. Mindezek kihatottak a későbbi pályafutására.

Előbb Ózdon az Áfész-nél vendéglátó csoportvezetőként, majd 1980-tól Mátraházán szakszervezeti üdülőkben vendéglátó vezetőként tevékenykedett. Két évvel később került Kékestetőre, az akkori ÉDOSZ üdülőbe, ahol az irányításával legtöbbször megtöltötték a házat a vendégek. Közöttük sok sportoló és olimpiai bajnok is megfordult. Azt is büszkén idézte fel, hogy csaknem egy évtizeddel később a közreműködésével nyitották meg Kékestetőn a Hegycsúcs Szállodát, valamint a tv-toronyban jelenleg is szívesen látogatott körpanorámás presszót.

Közben 2001-ben privatizálták az ÉDOSZ-üdülőt, melynek Kányai János a résztulajdonosa lett és több mint tíz éve már, hogy a tulajdonosi körrel megállapodva nyitotta meg a kékesi sípálya közelében levő Kányai Uram Fogadó-ját. A tizenhat szobás épületben 35-40 vendéget helyezhetnek el, valamint étterem, presszó, könyvtár, pihenő park és autóparkoló is biztosítja az odaérkezők kényelmét. Jelenleg ketten dolgoznak itt, a fogadós és a szakács. Ők látják el az érdeklődőket. Helyi speciális ételeket, valamint programokat is ajánlanak.

Kányai János a fiatalokkal is szívesen foglalkozott. Korábban a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán több végzős vendéglátás-turizmus szakos hallgató szakdolgozatát bírálta el, a záróvizsga bizottságban pedig jól tanácsokkal látta el őket. Emellett pincér és szakács jelölteket is vizsgáztatott az egri, valamint a gyöngyös vendéglátó szakközépiskolában. Örömmel mondta, hogy voltak közöttük olyanok is, akik a kékestetői vendégfogadóban sajátították el a szakmájuk gyakorlati részét és a többségük ma is pincérként, szakácsként dolgozik.

A mester munkája mellett a hobbijainak is hódolt. Évekig gyűjtötte a Mátrában található ásványokat, illetve Ózd környékéről, valamint a Heves és Borsod megyei településekről származó kancsókat, edényeket, régi szenes vasalókat szedett össze. Ezek egy részét a fogadójában állította ki. Különleges programként pedig a vendégeit is elvitte a lelőhelyekre.

 

Három gyermeket nevelt, közülük kettő már diplomás. A legkisebb lánya a vendéglátás iránt vonzódik, így azt reméli, hogy a gimnázium befejezése után ezen a pályán talál majd hivatást és folytatja az apai vállalkozást. Kányai János elégedett embernek tartja magát. Hamarosan betölti a 65. életévét. A legjobban annak örül, ha a hozzálátogatók elégedettek és egyre több visszajáró vendéget fogad az ország különböző részeiből. Véleménye szerint manapság azt a tudást, szakmai elkötelezettséget kamatoztatja, amelyet el is ismernek a vendégei. Ez pedig jóleső érzéssel tölti el. Több mint három évtizede lakik a Mátrában Kékestetőn, ezen a különleges, zárt helyen, ahol nemcsak csend van, hanem az ország legtisztább levegőjét is magába szívhatja az odaérkező. Szereti és magáénak érzi ezt a vidéket.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk