Vérpezsdítő tangó, tüzes borok kíséretében

A Malbec Világnapját 2011 óta minden évben  április 17-én tartják annak emlékére, hogy Domingo Faustino Sarmiento argentin elnök hivatalosan is küldetésévé tette, hogy átalakítsa Argentína borászatát, és ezért új fajtákat hozatott be. Ebből az alkalomból tartott nagyszabású borászati találkozót Magyarország argentin nagykövetsége az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben, adta hírül társoldalunk, az mfor.hu tudósítása.

A történet a XIX: század közepére nyúlik vissza: 1853. április 17-én az akkori elnök megbízta Michel Aimé Pouget francia szakembert, hogy hozzon új szőlőfajtákat Argentínába, és e fajták között volt a Malbec is, amely olyannyira megkedvelte az argentin talajt és időjárási viszonyokat, hogy sokkal jobb borokat köszönhettek neki a termelők, mint saját országában. 

A következő években, különösen az 1990-es években, Argentína a Malbecet jelölte ki vezető szőlőfajtájának. Több, mint 10 000 hektárnyit telepítettek, és a belőle készült testes, aromás vörösbor az ország exportjának vitathatatlan vezetőjévé vált.  A sikerszéria azzal vált teljessé, hogy az Egyesült Államokban felfedezték e vörösbort, amely oly jól illik a steakekhez.

 

A Winehub borközpontban, Óbuda szívében, a világnap alkalmából szakírók, kereskedők, borászok és sommelier-k gyűltek össze, hogy ismerkedjenek e különleges vörösborral. A legizgalmasabb kínálat Tokajból érkezett. Bizonyára kevesen tudják, hogy a tokaji Zombory pincészetben otthonra lelt e szőlőfajta.

Az argentín projekt három vállalkozó szellemű szakember,  Roberto Timms, Jorge Ramírezés Esteban Zomborybarátságából született.  Zombory Esteban, a nevét viselő pince tulajdonosa, amely a térség reprezentatív borainak készítésére, valamint az argentin terroir és stílus tükrözésére törekszik. Ahogy honlapjukon fogalmaznak, a nagy európai borok hagyományait és technikáit ötvözik az új világ vállalkozó szellemével.

Modern borkészítési technikáik közé tartozik a rozsdamentes acéltartályokban történő erjesztés, a Taransaud vagy Seguin Moreau francia tölgyfahordókban történő érlelés, ahol a borok 12-14 hónapig pihennek, majd két-három évig palackban érlelődnek a kívánt kifinomultság és egyensúly elérése érdekében, mindig Roberto de la Mota főborászunk, Dél-Amerika talán leghíresebb borászának és olyan ikonikus borok alkotójának irányítása alatt.

 

 

 

Forrás: mfor.hu / Turizmus Online


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.