Világszerte kevesebbet isznak az emberek

Globálisan 2001-óta első ízben kortyol kevesebb szeszt a Föld lakossága.  A csaknem univerzális tendencia alól Észak-Amerika figyelemre méltó kivételt képez. Az írás a The Daily Meal cikke alapján készült.

Amerikában nem csak, hogy egyre több szesz ömlik a garatra, de jó gyorsan emelkedik a mennyiség.

Az Egyesült Államokban a 2014-es 29 milliárd liter után 2015-ben már 30,6 milliárd liter „tinta” vált a földdel egyenlővé, már ha hiszünk az Euromonitor International statisztikáinak.

A kutatók szerint ez a jelenség a kézműves sörök közelmúltbeli rohamos térhódításának köszönhető.

Máskülönben speciel Ukrajna mutatta a legnagyobb csökkenést az alkoholfogyasztásban, méghozzá 2014 és 2015 között 17 százalékos – mondjuk ki – zuhanással. Még a történelmileg „legszomjasabb” Kína is 3,5 százalékos visszaesést produkált.


Noha globálisan kevesebbet isznak (alkoholt) az emberek, ám a népesség egyre inkább a magasabb minőségű, prémium italok mellett tör lándzsát. A whiskey esetében a legnagyobb fellendülés az értékesítésben; a bourbon whiskey-é az elmúlt években például 44 százalékot növekedett. A tequiláé, a mezcalé és a boré szintén emelkedett.

A vodka eladása ezzel szemben a tavalyelőtti 3,3 milliárd literről 2015-re 3,2 milliárd literre apadt, amivel azért továbbra is spirituszhörpintés zászlóhajója.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.