hirdetés
hirdetés

VIZA-útmutató szálláshelyeknek

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége összegyűjtötte melyek a szálláshely-szolgáltatók pontos teendői a VIZA-rendszer szeptember 1-jétől kötelező használatát illetően.

hirdetés

Magyarországon 2021. szeptember 1-jétől minden vendég törvényben meghatározott személyes adatát a szálláshely-szolgáltató érkeztetéskor, okmányolvasón keresztül, a szálláshelykezelő szoftverben rögzíteni, majd a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) továbbítani köteles.

SZÁLLÁSHELY FELADATA

1. 2021. szeptember 1-jétől minden szálláshelynek kötelező a VIZA rendszeren keresztül a vendégadatok továbbítása, a 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet 2. § 9. pontjában meghatározott okmányolvasón keresztül:

„okmányolvasó: a személyazonosság igazolására alkalmas okmányon feltüntetett, a Turizmus tv. 9/H. § (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott adatok gépi beolvasására alkalmas eszköz;”

A szoftverrel kapcsolatos leírások, illetve a csatlakozási segédlet a https://vizainfo.hu/szoftverek oldalon található.

Fotó: Adobe Stock
Fotó: Adobe Stock


2. A szálláshely-szolgáltató a Turizmus tv. 9/H.§ (1) bekezdése szerinti adatokat köteles rögzíteni, a szálláshelykezelő szoftverhez kapcsolt okmányolvasón keresztül.

Rögzítendő adatok:

    családi és utónév;
    születési családi és utónév;
    születés helye;
    születés ideje;
    vendég neme;
    állampolgárság;
    anyja születési családi és utóneve (ha az azonosító dokumentum nem tartalmazza, nem kell rögzíteni);
    személyazonosító vagy útiokmány azonosító adatai; harmadik országbeli állampolgár esetében a vízum vagy tartózkodási engedély száma, a beutazás időpontja és helye (harmadik országbeli állampolgár: a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény szerinti személyek);
    a szálláshely-szolgáltatás címét, a szálláshely igénybevételének kezdő és várható, valamint tényleges befejező időpontját.

Nem kell rögzíteni azt az adatot, amelyet a személyazonosításra alkalmas okmány nem tartalmaz.

Minden vendégtől fényképes igazolványt kell kérni, ezáltal a kiskorúaknak, csecsemőknek is szüksége lesz személyazonosító vagy útiokmányra.

A szálláshely-szolgáltató a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő fent említett adatait a tudomására jutást követő első év utolsó napjáig kizárólag az adat tárhelyen a Kormány rendeletében kijelölt titkosítási eljárást biztosító által titkosított formában tárolja.


3. Azokat az adatokat, amelyek rögzítése az okmányolvasón keresztül nem lehetséges, a szálláshely-szolgáltató manuális adatbevitel útján rögzíti a szálláshelykezelő szoftverben (pl. az okmányon sérült az adat, vagy egyéb okból nem tudta beolvasni az okmányolvasó).

A manuális rögzítésre kivételes esetben van lehetőség, de ebben az esetben is (ha ezt az okmányolvasó hibás működése okozza) törekedni kell arra, hogy az az ok, ami miatt az okmányolvasó megfelelő használata nem lehetséges, mielőbb elhárításra kerüljön.


VENDÉG FELADATA

A vendég (életkortól függetlenül) személyazonosító okmányát a szálláshely-szolgáltatónak, az adatok rögzítése céljából köteles bemutatni, ennek hiányában a szálláshely-szolgáltató a szálláshely-szolgáltatást megtagadja.

 

 

Vendégnek küldhető előzetes tájékoztatás

HU: https://vizainfo.hu/media/uploads/adatlapok/viza__a4__tajekoztato_vendegeknek.pdf

EN: https://vizainfo.hu/media/uploads/adatlapok/a4_information_for_guests_en.pdf

 

Kifüggeszthető tájékoztatás

HU: https://vizainfo.hu/media/uploads/adatlapok/viza_a4_tajekoztato_kifuggesztheto.pdf

EN: https://vizainfo.hu/media/uploads/adatlapok/a4_for_the_use_of_accomodation_en.pdf

 

 

További információk:

https://vizainfo.hu/(forrás: MSZÉSZ)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk