Galgamácsa, ahol a naiv művészet a vadászattal találkozik

Ahogy emlegetik, az 1800 lakosú Galgamácsa a Galga-völgyének egyik gyöngyszeme, a nyugalom szigete. A faluban a kedvező természeti adottságokat kihasználva, valamint a népi hagyományokat megőrizve és erősítve fejlesztik az idegenforgalmat – mondta a Turizmus Online-nak Ecker Tamás polgármester.

A község első számú vezetője a képviselő testülettel együtt arra törekszik, hogy már meglevő látnivalókat újakkal egészítse ki. Az elmúlt időszakban a helyben lakók is támogatói lettek ennek a gondolatnak, és ma már egyre többen tesznek azért, hogy a falu komfortérzete tovább javuljon. Örvendetes, hogy az idősebbek mellett fiatalok is szép számmal élnek Galgamácsán. Sőt, azt szeretnék, ha minél többen otthonra találnának ebben a faluban.

Érdekes helyi látnivalók

Az ide érkező vendégek több nevezetességgel is találkozhatnak. Így például az egytornyú, neobarokk, a Szent Kereszt Felmagasztalása elnevezésű római katolikus templommal, amely a Mária Út része, jeles kegy- és búcsújáró hely. A templom előtti téren találni a fából faragott millenniumi szobrot. Ott van még a Szent István Park a fogadótérrel, a fahíddal és az államalapító királyunk szobrával, ahol tavaly először, nagy érdeklődés kísértében rendeztek szüreti felvonulást.

Galgamácsa életéhez szorosan hozzátartozik a Faluház is. Ebben az 1905-ben épített és időközben felújított egykori kisbírói lakban a napi életvitelhez használt régi tárgyakat és eszközöket mutatnak be. Emellett iparos műhelyt, valamint egy pajtában összegyűjtött jellegzetes mezőgazdasági kisgépeket, eszközöket is láthatnak a vendégek. Az úgynevezett tisztaszoba és a nyári konyha falát pedig Vankóné Dudás Juli (1919-1984), a nemzetközileg is elismert naiv képzőművész festményei, valamint ceruzarajzai díszítik. A házban az érdeklődők a színpompás galgamácsai népviselettel is megismerkedhetnek.

A néhai Fekete István író nevét viselő körzeti általános iskolával szemben pedig Pannonhalmi Zsuzsa szobrászművész alkotását, egy kerámiából készített közkutat láthatnak. A művész másik alkotásaként a művelődési ház homlokzatán kapott helyet az a kerámia-dombormű, amely az Élet fáját ábrázolja. A községháza udvarán pedig egy felújított, a XX. század elején használt helyi tűzoltókocsit állítottak ki érdekességként.

Ecker Tamás arról is beszámolt munkatársunknak, hogy térségi összefogással tavaly fejezték be a csatornahálózat kiépítését a faluban. Az úthálózat rendezett, szilárd burkolatú, de néhányat felújítanak a következő időszakban. Galgamácsát biztonságos településként emlegetik, amely előnyt jelent az oda látogató vendégeknek is. Nemrég kezdték el egy térfigyelőrendszer kiépítését, hogy ezzel is növeljék a lakók biztonságérzetét.

Parkokat építenek, fákat, virágokat ültetnek

A következő időszakban nagy hangsúlyt fektetnek a turizmus fejlesztésére. Többek között ezt szolgálja a faluközpont kialakítása, amelyet a Szent István Parkhoz, a vasútállomáshoz, az ABC-áruházhoz, a művelődési házhoz, az óvodához és az általános iskolához közel hoznak létre. Ahol csak lehet, parkosítanak, fákat, virágokat ültetnek. Céljuk, hogy minél több zöldfelület legyen Galgamácsán. Erre öt év alatt másfél millió forintot költ az önkormányzat. Mindezt közösen valósítják meg a falu lakóival, egy helyben élő kertésznő szakmai irányításával. A lakosok pedig a saját portáikat is folyamatosan csinosítják, gazdagítják.

Galgamácsán jelenleg két lovastanya működik. Az egyikben panziót is berendeztek és éttermet is működtetnek. A magántulajdonban levő tanyákon nemcsak pihenhetnek, hanem lovagolni is tanulhatnak az érdeklődők. Emellett a vidéki élet érdekességeivel is megismerkedhetnek, a gyerekek pedig háziállatokat simogathatnak. A panzió közelében korszerű vadászlőteret találni, ahol idén nyáron rendezik meg a lövész világbajnokságot, melyre sok érdeklődőt várnak. A vadászturizmus szintén hozzátartozik a falu életéhez. Ezt segíti elő a közeli erdőben található vadászház, amely nemcsak pihenőhelyként szolgál, hanem különböző rendezvényeket is tartanak ott.

A falu vezetői azt is szeretnék, ha a jövőben minél több magánszálláshelyet létesítenének a tulajdonosok. Hosszabb távon pedig a Galga-mentén kerékpárutat kívánnak építeni, melynek megvalósítására támogatásért pályáznak. Ezzel a gyalogló bakancsos turisták mellett a kerekezőknek is mozgásteret alakítanának ki. Egyébként idén június 21-én tartják a hagyományos Falunapot, melynek újdonsága lesz, hogy először rendezik meg Galgamácsán a veterán motorosok országos felfutóversenyét, ugyanakkor veterán autókat is bemutatnak a közönségnek. Ezekkel hagyományt kívánnak teremteni a következő évekre is.

Hagyományteremtő gasztronómiai fesztivál?

A tavalyit követően ebben az évben szeptember végén tartják meg újra a szüreti felvonulást. Ekkor sokan felöltik a díszes galgamácsai népviseletet, amely érdekes látványt ígér az eseményre érkezőknek. Az önkormányzat a helyi fiatalok kezdeményezésére azt is tervezi, hogy hagyományteremtéssel szerveznek majd gasztronómiai fesztivált. Mindezt főzőversennyel és kispályás focimeccsel egészítenék ki. Ezt azért is tartják fontosnak, mert a falunak vannak speciális ételkülönlegességei, mint például a rétes vagy a lecsó, melyek elkészítését szeretnék a leendő gasztronómiai programba is beépíteni. Ennek a megvalósításához a helyi idősebb korosztály tagjainak tanácsait és közreműködését kérik. Kezdeményezéseikkel arra törekszenek, hogy Galgamácsa a környező településekkel összefogva mielőbb a Galga-menti népművészet igazi központjává váljon.


Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre

Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre 

Tél végén nincs is szebb látvány, mint a kopár tájból kikandikáló virágfejek sokasága. 
Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény

Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény 

Májustól újabb látnivalóval bővül az Állatkert. A Japánkert déli oldalánál már megkezdődött a különleges kertrész kialakítása.
Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca

Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca 

Március 16-án Ferencvárosban, a Soroksári úton, PetSa néven nyit újra a piaclegenda és hétről hétre várja a kincskeresőket és eladókat.
Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon

Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon 

Az első körös kedvezményes színházjegyek, valamint limitált bérletek március 10-ig kaphatóak.
Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen

Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen 

A téli időszakból egyértelműen a tavalyi év végi ünnep időszak hozta a legtöbbet a konyhára, a vendégéjszakaszám több mint fele decemberben valósult meg.
Március - a barlangok hónapja

Március - a barlangok hónapja 

Magyarország 5 ,,barlangos” nemzeti parkja 2024-ben is exkluzív programokkal várja az aktív kikapcsolódásra vágyó látogatókat.
Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm

Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm 

Először nyílik rá lehetőség, hogy a nagyközönség szinte teljes egészében bejárhassa a különleges építmény belső tereit.
Különleges filmnapok a Francia Intézetben

Különleges filmnapok a Francia Intézetben 

Február 28-án kezdődik és március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok.
Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban

Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban 

Az ágazat teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is.
A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát

A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát 

A világ egyik vezető konyhatechnológiai óriása, az olasz Valcucine budapesti konyhát választott a tavalyi év legjobb projektjei közé.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.