Hortobágyon bioborok csaptak össze

Kilenc borvidék 12 pincészete vett részt a bioborok idén kilencedik alkalommal megrendezett versenyén a Hortobágyon.

A Kaló Imre borász vezette zsűri harmincnégy biobort kóstolt meg, a testület tagjai az évjáratot, a fajtát és a termelőt sem ismerhették a verseny előtt. A pontszámok alapján egy ajánlott, egy bronz, tizenöt ezüst, három arany és egy nagyarany született a fehérborok, öt ezüst a rozéborok és hat ezüst, valamint két arany a vörösborok kategóriájában - mondta el az MTI-nek Kovács Pál, a szervező Debreceni Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület elnöke szerdán.

A fehérboroknál az abaújszántói Pendits Szőlőbirtok (Tokaji Borvidék) Aszú Essenciája (2008), a vörösboroknál az egri Vincze Béla-pincészet Mészhegy Syrah (2009) bora lett a csúcsbor. Ezek a termelők a Biokontroll Hungária támogatásával indulhatnak a 2016-os nürnbergi BIOFACH kiállításon, a biotermékek vezető világvásárán - részletezte Kovács Pál.

Magyarország egyetlen országos bioborversenyét azért a Hortobágyon rendezik meg, mert itt található a legnagyobb összefüggő, mintegy 20 ezer hektár bio művelésű terület. A verseny eredményhirdetését hagyományosan a kihajtási ünnep napján - április 25-én - a Szent György-napi országos biovásár keretében tartják meg. 

Kovács Pál elmondta, hogy a jövőre esedékes 10. Országos és Nemzetközi Bioborversenyt szeretnék szakmai tanácskozással összekötni, az eseményen a magyar bioborászat helyzetét tekintenék át az érintett borászok és szakemberek. Szeretnék elérni, hogy minél több biobor kerüljön az éttermekbe, ezért a találkozóra több hazai étterem séfjét és tulajdonosát is meghívják.


Megvan az Év kerékpárútja

Megvan az Év kerékpárútja  

Az Év kerékpárútja címet hatodik éve dönti el szavazással a nagyközönség, idén a Murakeresztúr kör nyerte el a címet 2938 szavazattal.
Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron

Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron 

A pünkösdi hétvégén tovább pezseg a székesfehérvári kulturális élet.
Felgyorsult a Balaton vizének melegedése

Felgyorsult a Balaton vizének melegedése 

A klímaváltozás nemcsak a vízmelegedést hozta el.
Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete

Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete 

Szigetfürdőt terveznek a látogatóknak.
Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja

Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja 

Új elemként belvárosi korzót is nyitnak a helyi kereskedőkkel együttműködve, illetve gimnazisták saját szervezésű programjait is színpadra viszik.
Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében?

Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében? 

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a 2025-ös kiállítás kapcsán szervezett B2B workshop sikeres volt, amelyet 2026-ban szeretnének továbbfejleszteni.
Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül

Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül 

Június 1-től akár 140 zenekar muzsikája szólhat országszerte a vendéglők, kávéházak és bisztrók teraszain.
NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok

NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok 

2025. január-április között a SZÉP-kártya feltöltések összértéke meghaladta a 169 milliárd forintot.
Teknősök az úton – a közlekedők segítségét kérik a természetvédők

Teknősök az úton – a közlekedők segítségét kérik a természetvédők  

Előfordulhat, hogy a teknősök a kertekbe is betévednek, ahol az ott élő kutyák nehezíthetik meg a dolgukat.
Milyen lesz az idei szezonkezdés a Balatonnál?

Milyen lesz az idei szezonkezdés a Balatonnál? 

Munkaerőhiány, elöregedő vállalkozói kör, megnövekedett költségek és rövidülő nyári főszezon – ezekkel a nehézségekkel kell szembenézni a balatoni vállalkozóknak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.