Jóval kevesebb orosz, jelentősen több amerikai vendégéjszaka áprilisban

2015 áprilisában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,5, a belföldi vendégeké 7,9%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 4,8%-kal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 6,7%-kal emelkedett.

2015. áprilisban az előző év azonos hónapjához képest:

A külföldi vendégek 1 millió 19 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 7,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 2,5%-kal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben emelkedett.

Az áprilisi vendégforgalom nagysága alapján legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. Az Egyesült Államokból, Csehországból és az Egyesült Királyságból érkező forgalom dinamikusan, 21, 18, illetve 15%-kal gyarapodott, Olaszország és Ausztria esetében mérsékeltebb, 7,0, illetve 1,1%-os volt a bővülés, míg az orosz és német turisták 36, illetve 10%-kal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek 793 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 12, az általuk eltöltött éjszakáké 7,9%-kal nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból hétben nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,7 százalékponttal emelkedett, 52,6%-os volt.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 16 736 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 8 810, az egy szállodai szobára jutó teljes árbevétel (TREVPAR) 15 565 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 27 milliárd forint volt, 6,7%-kal több, mint egy évvel korábban. Ezen belül a szállásdíjbevétel – 5,7%-kal növekedve – 15 milliárd forintot, a vendéglátásé– 9,2%-kal emelkedve – 6 milliárd forintot, az egyéb bevételek – 6,8%-kal növekedve – 6 milliárd forintot tettek ki. A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a valutaárfolyamok is. A forint/euró havi átlagárfolyama 300 forint volt, 8 forintot erősödött az egy évvel korábban mérthez képest.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1810 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, a kártyatulajdonosok 2,7%-kal kevesebbet, 1 milliárd 185 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

2015. április 30-án az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2579 volt, a kiadható férőhelyek száma meghaladta a 238 ezret. A működő egységek száma 2,5%-kal több volt, mint egy évvel korábban, a férőhelyeké gyakorlatilag nem változott.

2015. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest:

A külföldi vendégek 3 millió 21 ezer, a belföldi vendégek 2 millió 668 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldiek esetében a vendégéjszakák száma 5,8, a belföldieknél 8,1%-kal nőtt. A szálláshelyek 6,9%-kal többet, összesen 5 millió 689 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal emelkedett, 44,8%-os volt.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 10%-kal több, 90 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

A SZÉP-kártyatulajdonosok 2,1%-kal kevesebbet, összesen 3 milliárd 587 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Forrás: KSH


Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?